26.3 C
București
marți, iulie 16, 2024
AcasăȘtiriAi lăsat bagajele ori rucsacul pe un scaun în tramvai, autobuz sau...

Ai lăsat bagajele ori rucsacul pe un scaun în tramvai, autobuz sau troleu? Legislația s-a modificat. Iată ce penalitate uriașă poți primi

Date:

Stiri Similare

Locuitorii Capitalei care se deplasează cu mijloacele de transport public pot încasa amenzi nu numai pentru că nu au bilet. STB a detaliat situațiile când se poate ajunge până la o penalitate de 1.000 de lei.

Conform regulilor stabilite, pasagerii fără un bilet valid ori care nu arată un document justificativ sau o dovadă digitală pot fi sancționați sever, cu sume între 300 și 500 de lei. Astfel de documente includ, de exemplu, un cod QR sau un cod de confirmare de plată salvat în smartphone-ul pasagerului sau pe un alt aparat electronic al acestuia.

Aceste reguli sunt doar începutul. Persoanele care utilizează serviciile STB pot primi ameenzi și pentru alte infracțiuni decât deplasarea fără tichet sau abonament valid. E crucial să se știe că există și alte acțiuni care pot duce la pedepse aspre.

Conform datelor de pe site-ul stbsa.ro, pasagerii sunt sancționați dacă ocupă un loc cu bagaje fără a plăti o călătorie în plus sau dacă nu validează abonamentul la fiecare călătorie cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul. Călătoriile trebuie să fie încărcate pe cardul de transport și validate obligatoriu cu aparatura electronică din vehiculele de transport public.

Normele cuprind penalizări și pentru alte comportamente necorespunzătoare. Acestea includ obstructionarea angajaților cu funcții de executare a sarcinilor lor în vehicule, solicitarea deschiderii ușilor între stații sau la semafoare, purtarea de convorbiri cu șoferul pe durata mersului sau folosirea scaunelor pentru mărfuri ori bagaje fără a valida un bilet la prețul corect.

Sancțiunile pot atinge 1.000 de lei

Sancțiunile variază în funcție de seriozitatea încălcării, de la 100 de lei până la 1.000 de lei în situații în care cineva transportă obiecte care pot deranja alți pasageri.

O schimbare recentă este opțiunea de a achita amenzile în maxim 15 zile de la primirea sau notificarea procesului-verbal, cu o reducere de 50% din minimul amenzii stabilite de lege. În același timp, cei care se află la bord fără un titlu de călătorie valid pot plăti costul unui bilet la un preț special imediat, evitând procesul de contravenție.

Amenzile pot fi achitate printr-o varietate de metode, inclusiv online, la bănci autorizate sau la ghișeele autorităților locale.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri