19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăȘtiriAlertă pentru cei care primesc pensii: s-ar putea să pierdeți sume de...

Alertă pentru cei care primesc pensii: s-ar putea să pierdeți sume de bani! Iată cum arată efectiv modificările în sistemul de pensii și metoda exactă de calcul

Date:

Stiri Similare

Pensionari, luați notă! Finanțele voastre pot fi afectate, în sens pozitiv sau negativ, odată cu implementarea legii noi a pensiilor. Cum se prezintă, de fapt, aceasta și care este algoritmul de calcul real?

Noua reglementare privind pensiile se va pune în aplicare începând cu data de 1 septembrie 2024. Pe când unele pensii vor cunoaște o creștere, altele nu vor vedea modificări. Se discută chiar și despre potențiale reduceri ale unor pensii.

Deși Ministrul Muncii a asigurat pensionarii că nu ar trebui să se aștepte la diminuări ale sumelor, se dovedește că legislația actuală privind pensiile prezintă mai multe nuanțe decât am presupus anterior.

Concret, ce implică acest lucru? Conform legii, ”actualizarea veniturilor pensionarilor se va realiza în funcție de indicele inflației, plus jumătate din progresul real al salariului mediu brut pe economie înregistrat pe parcursul anului anterior, similar prevederilor actului legislativ precedent. Majorările de pensii vor fi efectuate în fiecare an, în luna ianuarie”.

Adevărul din spatele creșterii pensiilor și formula validă începând cu 1 septembrie 2024

Care este însă elementul inovator? Creșterea pensiilor va fi influențată de evoluția veniturilor în cadrul bugetului asigurărilor de stat sau de indicele inflației.

Ex-ministrul Muncii, Marius Budăi, a clarificat aspectele în detaliu, asigurându-se că toți pensionarii sunt informați corect despre cum se vor schimba sumele primite din septembrie 2024.

”Rata inflației și creșterea medie a salariului brut național sunt determinantii care vor influența procentul de ajustare. Chiar dacă nu putem prezice exact rata inflației acum, la sfârșitul anului vom ști cu precizie atât creșterea concretă a salariului mediu brut pe național, cât și inflația. Două componente ale acestei formule vor asigura corelarea creșterii cu situația economică actuală. Una dintre acestea va fi inflația, pentru a menține puterea de cumpărare, iar cealaltă va fi legată de evoluția economiei, care la rândul ei influențează salariul mediu brut, aducând astfel o creștere potențială mai mare”, a explicat Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri