În acest articol vom discuta Apple Homekit. Ce este, cum funcționează și la ce folosește ecosistemul din Cupertino pentru gestionarea automatizărilor și a dispozitivelor inteligente pentru casă.
A avea o casă conectată, inteligentă și de înaltă tehnologie este astăzi aproape o necesitate. Folosim asistenți vocali, aparate inteligente, prize inteligente, controlăm și reglăm temperatura încălzirii, a aerului condiționat, camere de supraveghere video și multe altele…
Ne-am obișnuit cu toate aceste sisteme tehnologice care ne permit să ne îmbunătățim viața și să ținem pasul cu ultimele evoluții din lumea tehnologiei.
Automatizarea locuinței a făcut progrese atât de mari în ultimii ani, încât acum este posibil să se controleze orice dispozitiv chiar și de la distanță.
Dispozitive care sunt conectate și integrate între ele pentru a crea un centru de control de înaltă eficiență și de înaltă tehnologie pentru automatizarea locuinței, care ne permite să îmbunătățim confortul și să limităm costurile datorită posibilității de a reduce risipa de energie și de a seta sisteme inteligente pentru a nu depăși anumite limite de consum.
Acesta este locul în care Apple a fost întotdeauna un lider în domeniul tehnologiei și un pionier al noilor tendințe la nivel mondial.
Gigantul din Cupertino a creat un produs potrivit pentru gestionarea unui sistem complet de automatizare a locuinței, datorită integrării asistentului vocal Siri, a unei aplicații pe cât de inovatoare, pe atât de intuitive și a unui nivel impresionant de securitate.
Acest dispozitiv se numește HomeKit, automatizarea casei conform Apple.
Un ecosistem creat pentru a controla dispozitivele inteligente care, pentru a fi utilizat, necesită un iPhone sau un iPad și, prin urmare, este disponibil atât pe iOS, cât și pe iPadOS. De fapt, începând cu iOS 10, HomeKit a luat avânt, făcând un salt definitiv înainte și devenind un punct de referință în lumea sistemelor de automatizare a locuinței.
Ce este Apple HomeKit?
Prin urmare, este Cadrul software al Apple care ne permite să controlăm dispozitivele inteligente din casele noastre cu ajutorul iPad-urilor, iPhone-urilor, Mac-urilor și al Apple Watch. HomeKit este un sistem securizat, nu are puncte critice și evoluează în mod constant. De fapt, este vorba despre un sistem avansat de control al automatizării casei.
Operațiunea este destul de simplă, tot ce trebuie să facem este să cumpărăm un dispozitiv compatibil HomeKit (aici este o listă oficială), să descărcăm aplicația Home și să adăugăm un dispozitiv printr-o procedură foarte simplă, de fapt tot ce trebuie să facem este să încadrăm, cu camera smartphone-ului sau a tabletei, codul QR al produsului sau, alternativ, să introducem manual codul de 8 cifre pe HomeKit și asta este tot.
În acest moment va începe procesul de configurare, după care putem începe să gestionăm dispozitivele așa cum dorim.
Apple a fost întotdeauna adeptul creării unui adevărat ecosistem bazat pe produsele sale, o companie care a avut întotdeauna o viziune futuristă și care a dat complet peste cap lumea mobilă.
Prin urmare, HomeKit stimulează clienții să aibă produse Apple pentru a profita la maximum de această experiență.
Apariția aplicației Home a îmbunătățit în mod evident HomeKit prin reunirea tuturor funcționalităților sistemului de automatizare a locuinței într-un singur loc. O singură aplicație pentru a controla toate dispozitivele compatibile, Casa este un centru de control extraordinar care poate controla toate dispozitivele compatibile fără a fi nevoie de terțe părți.
Aplicația Casa poate fi utilizată și prin intermediul Apple Watch.
HomeKit este sigur. Securitatea și confidențialitatea merg mână în mână pentru a împiedica străinii să pătrundă în sistem și să ne controleze dispozitivele. Pentru Apple, securitatea este absolut primordială, atât de mult încât toate informațiile sunt criptate în momentul în care un dispozitiv este împerecheat, dar și în timpul comunicațiilor.
Așadar, nu trebuie să vă faceți griji, HomeKit garantează cel mai înalt nivel de securitate și nu există niciun risc de intruziuni externe enervante sau de încălcare a confidențialității.
În ceea ce privește securitatea, de fapt, să ne amintim că toate dispozitivele compatibile cu HomeKit sunt echipate cu un cip pentru conexiunea dintre dispozitiv și iOS. Așadar, este vorba despre un sistem extraordinar de sigur și de fiabil.
Pentru ce este Apple HomeKit?
HomeKit este despre cum să-ți faci casa inteligentă prin gestionarea domotică a diferitelor dispozitive coordonate de aplicația Home, care trebuie instalată pe un dispozitiv Apple.
Practic, cu HomeKit aveți la dispoziție un sistem de automatizare a locuinței de ultimă generație pentru a vă face casa sustenabilă și modernă, putând coordona zeci și zeci de produse inteligente pentru a le controla în funcție de nevoile dumneavoastră.
Cu HomeKit puteți personaliza fiecare dispozitiv compatibil din casa dumneavoastră, puteți crea automatizări și scene și chiar le puteți controla de la distanță, folosind un iPad, un Apple TV, un Mac sau un Homepod ca punte de legătură între rețeaua wifi a casei și rețeaua wifi sau bluetooth a dispozitivelor HomeKit.
Acest lucru facilitează controlul dispozitivelor chiar dacă nu sunteți acasă. Cu Homekit puteți, de asemenea, să asociați camere de supraveghere video și sisteme de alarmă pentru a vă menține casa în siguranță.
În plus, există, de asemenea, aspersoare compatibile pentru a gestiona și controla udarea plantelor noastre prin posibilitatea de a seta o anumită oră sau zi când sistemul trebuie pornit.
Puteți crea scene și automatizări pe care le vom vedea în secțiunea următoare.
Practic, deci, HomeKit are rolul de a crea un centru de control pentru gestionarea domotică a locuinței noastre, prin intermediul unei serii de dispozitive de toate tipurile care sunt compatibile cu acesta.
Domotica se află, așadar, în centrul sistemului HomeKit, care oferă posibilitatea de a crea rutine pentru a controla dispozitivele, a regla temperatura din casă, a închide încuietorile, a controla de la distanță situația din diferitele încăperi, a trimite mesaje vocale prin Homepod și multe alte funcții care îl transformă în cel mai bun sistem de automatizare a locuinței din categoria sa.
Automatizări și scene
Cu Apple HomeKit puteți crea automatizări și scene dar ce este în mod special?
Automatizările reprezintă o modalitate de a vă face casa și mai conectată și ultramodernă, sporindu-i confortul. De exemplu, puteți decide ca luminile să se aprindă automat imediat ce vine cineva acasă sau să se stingă atunci când plecați.
Cu aplicația Home, crearea de automatizări este foarte ușoară, o puteți activa în funcție de ora din zi, de detectarea mișcării prin senzori și în multe alte moduri.
După cum am spus, puteți crea mai multe tipuri de automatizări:
- În funcție de poziția dvs., de exemplu, puteți decide ca încuietoarea să se blocheze imediat ce ieșiți, sau ca luminile să se aprindă când intrați din nou, etc.
- În funcție de o anumită oră din zi, adică o soluție super inteligentă pentru a vă controla casa, eliminând în același timp risipa. De fapt, puteți decide, de exemplu, ca luminile să se stingă la o anumită oră, puteți seta termostatul sau aparatul de aer condiționat să se oprească atunci când este atinsă o anumită temperatură și multe alte posibilități.
- Se bazează pe controlul unui accesoriu, adică un sistem care permite ca un lucru să se întâmple în timp ce se întâmplă altul. Un exemplu? Oprește cuptorul când aprind lumina din bucătărie și așa mai departe.
- În cele din urmă, există automatizări bazate pe senzori care detectează o prezență, o mișcare etc..
Scenele vă permit să controlați mai multe dispozitive în același timp, de exemplu, puteți crea o scenă „Bună dimineața.” pentru a vă reda melodiile preferate sau știrile zilei imediat ce vă treziți. Sau puteți crea un fișier „Noapte bună” pentru a stinge toate luminile înainte de a merge la culcare și multe altele.
Siri și Homepod
Siri este asistentul vocal al Apple, cu ajutorul căruia vă puteți controla casa cu ajutorul vocii.
Puteți, de exemplu, să setați comenzi precum „Stingeți luminile” sau din nou „Porniți încălzirea. Mulțumită lui Siri puteți, de asemenea, să reglați dispozitivele de încălzire sau de răcire, de exemplu, puteți spune „Setați temperatura la 25 de grade” și așa mai departe.
Nu numai atât, aveți posibilitatea de a controla o cameră sau o zonă individuală a casei, de exemplu, spunând ‘Stingeți luminile de la parter.‘, verificați starea unui dispozitiv cu comanda ‘.Luminile de la parter sunt stinse?„. Și, în cele din urmă, puteți stabili o scenă.
Așadar, Siri este un asistent vocal avansat și este perfect integrat cu HomeKit, deoarece știe ce dispozitive se află în aplicația Home și poate executa instrucțiunile pe care i le dăm.
Siri confirmă că este absolut excelent și, în plus, putem controla dispozitivele fără a folosi aplicația, ci doar cu ajutorul vocii.
Homepod, pe de altă parte, este o boxă controlată și gestionată prin intermediul aplicației Home. Acesta este, din toate punctele de vedere, un hub pentru casă care vă permite să controlați toate dispozitivele din HomeKit.
Perfect integrat cu Siri, acesta vă permite, de asemenea, să trimiteți mesaje vocale în camera în care se află. Bineînțeles că poate aprinde sau stinge luminile, închide ușile, perdelele și multe altele. Un adevărat butuc multifuncțional.
Verificați dispozitivele compatibile cu Apple HomeKit
Pentru a verifica dacă un dispozitiv pe care dorim să îl achiziționăm este compatibil cu Apple HomeKit, trebuie să căutăm cuvintele „compatibil Homekit”.
Dispozitivele compatibile sunt echipate cu un cod de 8 cifre, astfel încât pentru a le configura tot ce trebuie să facem este să deschidem aplicația Home, să introducem codul sau să scanăm codul QR și să efectuăm configurarea.
Compatibilitatea este asigurată, având în vedere numeroasele produse de pe piață care sunt compatibile cu HomeKit și care, cu siguranță, sunt destinate să crească exponențial.
Dispunem de o gamă largă de produse compatibile cu HomeKit, pentru a da doar câteva exemple:
Cât costă un ecosistem cu HomeKit?
Să presupunem că, pentru a utiliza HomeKit, aveți nevoie de un produs Apple, cum ar fi un iPhone sau un iPad.
Acestea fiind spuse, diferitele accesorii compatibile au prețuri diferite. De exemplu, un termostat Honeywell costă 159 €, iar un bec inteligent începe de la 15/20 €.
Prin urmare, nu putem răspunde cu exactitate la întrebarea privind costul, acesta depinde de ce dispozitive doriți să aveți și cât de mult sunteți dispus să cheltuiți.
În orice caz, pe piață există din ce în ce mai multe produse compatibile, cu prețuri care variază foarte mult. Dacă vă doriți o casă ultramodernă și tehnologică, cu un sistem de automatizare a locuinței de ultimă generație, va trebui să vă alocați un buget mai mare pentru achiziționarea accesoriilor compatibile, inclusiv termostate, sisteme de alarmă și așa mai departe.
Dacă, pe de altă parte, dorim să ne mulțumim cu un sistem de automatizare a locuinței de bază, deci să gestionăm și să controlăm doar luminile, prizele și întrerupătoarele inteligente și alte câteva accesorii, vom cheltui cu siguranță mai puțin.
În orice caz, indiferent de costul final, HomeKit este un sistem complet care merită să fie instalat în casa dumneavoastră.
Concluzii finale
Prin urmare, am văzut cum funcționează Apple HomeKit se situează în topul absolut al sistemelor de automatizare a locuinței.
Compania din Cupertino dovedește încă o dată că se află în vârful clasei sale. HomeKit este un adevărat ecosistem care permite crearea a numeroase personalizări și controlul inteligent al diferitelor dispozitive.
Odată cu sosirea HomeKit pe Mac, oferta Apple pentru gestionarea automatizărilor casnice este completată, făcând un nou salt înainte.
De fapt, HomeKit reprezintă astăzi ceea ce este mai bun în materie de gestionare a automatizărilor casnice, un ecosistem de ultimă generație cu un nivel incredibil de securitate pentru utilizatorii săi.
Din ce în ce mai multe companii se străduiesc să lanseze pe piață produse compatibile cu HomeKit și, astfel, să își extindă afacerile, și suntem siguri că numărul acestor companii va crește dramatic în viitor.
HomeKit, în ciuda unui sistem atât de avansat, este foarte simplu în utilizarea sa zilnică, intuitiv și accesibil.