13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăȘtiriBeneficii suplimentare anunțate pentru pensionari! Se modifică legislația. Ce adiții se fac...

Beneficii suplimentare anunțate pentru pensionari! Se modifică legislația. Ce adiții se fac la durata muncii. Număr mare de pensionari vor avea avantaje

Date:

Stiri Similare

Dezbateri aprinse au avut loc în ultimele timpuri referitoare la revizuirile ce vor avea loc în cadrul sistemului de pensii din România, cu noi detalii acum devenind publice.

Conform ultimelor reglementări definite de autoritățile de la Instituția de Pensii, lucratul peste program, recompensele monetare și inclusiv al 13-lea salariu se vor reflecta în calculul pensionării. Acest lucru s-ar traduce printr-o extindere a perioadei de activitate profesională. Această schimbare semnificativă este programată să fie aplicată din toamnă, după finalizarea tuturor pregătirilor și a infrastructurii IT necesare pentru reevaluarea pensiilor.

Una dintre cele mai importante ajustări vizază metodologia de calcul a pensiei. Conform noilor regulamente, cuantumul pensiei se va determina prin multiplicarea punctului standard cu numărul total de puncte acumulate de către angajat. Aceasta sumă de puncte va include atât contribuțiile adunate pentru bugetul de asigurări sociale cât și bonusurile și timpul suplimentar lucrat, după caz.

Bonusuri și pensii vor conta în estimare

Daniel Baciu, liderul Instituției de Pensii, a reliefat cât de esențială este integrarea bonusurilor periodice din timpul carierei în estimarea pensiei. Acest fapt înseamnă că bonusurile și recompensele obținute înainte, nerecunoscute până în prezent, acum vor fi considerate în calcul. Această măsură este menită să susțină pensionarii și să rectifice neuniformitățile între pensiile acestora.

Pe lângă aceasta, normele noi includ oferirea de puncte extra pentru aceia care depășesc perioada minimă obligatorie de contribuție de 25 de ani. Punctele suplimentare au scopul de a valorifica efortul și participarea îndelungată la fondul de asigurări sociale. De pildă, un pensionar cu o vechime de 37 de ani și 7 luni ar putea beneficia de 8,8 puncte extra pentru cei 12 ani lucrați în plus față de perioada minimă.

Un calcul estimativ demonstrează că noile schimbări ar putea duce la o majorare considerabilă a sumelor primite de pensionari. Astfel, un pensionar cu o pensie curentă de 2.569 lei ar putea vedea o creștere și ar putea încasa aproximativ 3.800 lei după aplicarea noilor norme din septembrie.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri