19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăȘtiriBeneficiile de şomaj pentru români cresc. Suma pe care o vor încasa...

Beneficiile de şomaj pentru români cresc. Suma pe care o vor încasa cei fără angajament profesional. Cererea este obligatorie

Date:

Stiri Similare

De la 1 martie 2024, suma primită de cetăţenii români fără activitate profesională sub formă de beneficii de şomaj se va mări, în paralel cu stimulentele oferite.

Începând cu această dată, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat o creştere a sumei pe care se calculează beneficiile de şomaj şi alte iniţiative care au ca scop încurajarea angajării. Ajustarea acestor sume este un răspuns la inflaţia de 10,4% înregistrată în anul 2023, conform Informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Indicatorul Social de Referinţă (ISR) a fost crescut de la 598 lei la 660 lei, ceea ce influenţează direct beneficiile şi stimulentele oferite.

Potrivit noilor reguli, banii alocaţi lunar ca indemnizație de şomaj vor fi sporiti cu 62 de lei pentru fiecare beneficiar. Această indemnizaţie se calculează pe baza valoarei ISR în momentul în care se stabileşte suma, care va fi combinată cu un procent specific aplicat pe baza veniturii medii lunare din ultimul an în care a avut loc cotizarea pentru şomaj.

Și persoanele care au terminat instituţiile educaţionale sau școlile speciale pentru cei cu dizabilităţi vor avea o indemnizaţie de şomaj mărită de la 299 lei la 330 lei pe lună.

Prima de inserție crește la 1.980 lei

Prima de inserție, oferită absolvenților care se înregistrează la agenții de ocupare a forței de muncă și obțin un loc de muncă pe termen de peste 12 luni, va fi crescută de la 1.794 lei la 1.980 lei.

Subvenția oferită de stat angajatorilor care oferă posturi tinerilor în pericol de excludere socială şi care beneficiază de sprijin social personalizat va crește pe lună, pentru fiecare tânăr angajat, de la un maxim de 2.392 lei la un maxim de 2.640 lei.

Stimulentul financiar lunar oferit angajatorilor pentru angajarea elevilor și studenților în timpul vacanțelor va crește de la 299 de lei la 330 de lei pentru fiecare tânăr angajat.

ANOFM a precizat că aceste creşteri sunt valide de la 1 martie și se aplică și persoanelor a căror drepturi au fost acordate înainte de această dată.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri