În perioadele când nu poți ajunge la sala de forță pentru antrenamente, există soluția alternativă de a folosi un aparat cardio. Este convenabil și simplu să alegi o bicicletă eliptică pentru cardio, dar înainte de a achiziționa o astfel de bicicletă este recomandabil să studiezi ce modele sunt la dispoziție și cum poți alege cea mai bună bicicletă de pe piață. O bicicletă pentru fitness trebuie să fie eficientă, rezistentă și să îndeplinească anumite caracteristici tehnice pentru a fi folosită pentru uz medical dar și sportiv.
Bicicletă eliptică este un aparat de fitness eficace, care acționează prin mișcare, arde caloriile în plus care ne împiedică in procesul de slăbire și ajută în perioada de menținere a greutății corporale.
Mișcarea fizică menține un tonus ridicat al organismului, iar cu o bicicletă eliptică poți să realizezi atât un antrenament cardio de intensitate scăzută, cât și renumitul antrenament HIIT. Prescurtarea de la „High Intensity Interval Training” adică„Antrenamentul în Intervale de Intensitate Ridicată”, e una din cele mai eficiente metode de antrenament pentru slăbire și definire. Există o diferența față de aerobic și cardio, și anume antrenamentul în intervale de intensitate ridicată (HIIT) oferă arderea caloriilor și a grăsimilor în exces, ore în șir după terminarea exercițiilor.
Cum alegi cea mai buna bicicleta eliptica ?
O bicicletă eliptică corect aleasă permite lucrarea tuturor grupelor de mușchi și modelarea corporală, în funcție de mișcări. Setările bicicletei oferă posibilitatea reglării intensității și dificultății mișcărilor pentru un efort controlat. Pe piață există mai multe tipuri de biciclete statide, există cele mecanice pentru fitness, cu sea, pe care poți face indoor cycling, biciclete magnetice , cu frânare magnetică, și biciclete eliptice.
Bicicletele eliptice implică un efort sporit din partea utilizatorului și în final rezultatele vor fi mult mai bune. O bicicleta eliptică poate fi folosită de oricine, indiferent de vârstă și sex. Mișcările pe bicicletă lucrează diferite tipuri de mușchi, cele de înaintare acționează asupra fesierilor, coapselor și picioarele, mișcările de mers înapoi modelează coapsele și gambele. Ghidonul lucrează brațele, umerii, pectoralii și spatele.
Modele de biciclete eliptice
Pentru utilizare ocazională. Poți alege o bicicletă cu reglaj manual și programe simple, menită să te mențină în formă, să furnizeze indicatori de baza, este o bicicletă pentru incepatori, iar aceste modele sunt destinate utilizării casnice, antrenamentelor ocazionale.
Pentru utilizare consecvență. În cazul unei utilizări zilnice, care are că scop pierderea în greutate și modelarea corporală, tonifierea, trebuie ales un model cu programe variate care permite antrenamente diferite pentru diverse zone ale corpului
Pentru utilizare intensivă. Pentru sporirea rezistenței și încurajarea performanței, este de dorit alegerea unui model solid cu programe variate de training, care oferă urmărirea frecvenței cardiace și asistența practicii sportive.
Caracteristici bicicletă eliptică
În momentul în care iei în considerare achiziționarea unei bicilete eliptice, trebuie să ții cont de anumite caracteristici și să cauți câteva criterii de baza , pentru a cumpăra cel mai potrivit model pentru necesitățile tale.
Programe și funcții pentru bicicletă eliptică
Cea mai bună bicicletă eliptică oferă utilizatorului o gama largă de programe , pentru a încuraja performanță. Numărul ridicat de programe oferă posibilitatea de a controla și seta efortul depus în funcție de rezultatele dorite.
O bicicletă eliptică bună va avea programe prestabilite pentru o gama largă de rezultate (Fat Burn Zone, Cardio, Hill etc) cât și capacitatea de a personaliza programul în funcție de necesități (tipul și timpul alocat antrenamentului, greutate, vârstă, etc).
Controlul efortului
O bicicletă eliptică de calitate trebuie să aibă mai multe trepte de efort și nivele de setare a rezistenței și trebuie să poată fi setate electronic (nu manual). În funcție de starea de energie și de cerințele privind rezultatele, poți seta electronic un nivel de rezistență mai scăzut pentru un efort mai mic sau un nivel mai ridicat pentru că efortul depus să crească proporțional.
Brațele bicicletei
O bicicletă eliptică are de obicei două rânduri de brațe ,unele mobile și unele fixe.Ambele seturi de brațe ar trebui să fie prevăzute cu senzori de puls pentru urmărirea evoluției antrenamentului și a nivelul cardiac pentru monitorizarea eforturile depuse.Ambele brațe fixe și mobile îți vor fi utile în mișcările efectuate și te vor ajută pentru dezvoltarea musculaturii superioare.
Volantă și sistemul de frânare
Volantă și sistemul de frânare sunt două elemente importante care influențează direct dificultatea mișcărilor, fluiditatea mișcărilor, ajută să nu se blocheze pedalele, influențează nivelul de zgomot emis de bicicletă eliptică. Mecanismul de frânare implică gradul de dificultate cu care se pedalează pe bicicletă și modul în care se ajustează rezistență bicicletei.
Majoritatea bicicletelor au două tipuri principale de reglare a rezistenței: mecanic ( se oprește bicicletă din pedalat și se modifică manual o greutate) sau electronică (se alege direct rezistență direct din panoul de comandă, fără stoparea antrenamentului).Evident, cu cât modul de control este mai avansat tehnic, cu atât antrenamentul va fi mai plăcut,comod și eficient.
Greutatea volantei:
Bicicletele cardio pentru uz casnic , la domiciliu au o volantă de greutate cuprinsă între 5 și 20 kg. În general, este de preferat una de minim 5 kg.
Volantă reprezintă partea mobilă care determina mișcarea întregii biciclete eliptice, iar cu cât este mai grea, cu atât aparatul va funcționa mai lent și comod (deoarece va există mai multă inerție) și treptele de rezistență mai bine demarcate. Efectele se resimt asupra organismului, având în vedere că mișcarea lentă și bine controlată protejează mai eficient articulațiile, cât și asupra bicicletei în sine, care își va prelungi durata de viață.
Dimensiunea bicicletei eliptice
La achiziționarea modelului de bicicletă eliptică, dimensiunea aparatului trebuie să fie un criteriu important. În funcție de locul unde intenționezi amplasarea bicicletei trebuie ales modelul potrivit. Bicileta se poate amplasa în orice încăpere, dar este de preferat să poată fi mascată în decor sau să se integreze frumos în designul camerei. O dată amplasat și reglată, este preferabil să nu i se schimbe des amplasamentul.
Prețul bicicletei eliptice
În funcție de necesități, se poate alege un model ieftin, pentru începători, sau un model pentru avansați, de o performanță ridicată. Calitatea materialelor și tehnologia biciletei eliptice determina prețul acesteia. Un model bun, semi-profesional, îți av oferi rezultate de calitate, în vreme ce un model mai slab calitativ poate fi o opțiune pentru cineva care folosește ocazional bicicletă eliptică.
Garanția oferită de producător este un element important deoarece o defecțiune a bicicletei nu poate fi remediată de cineva care nu se pricepe, așa că bicicletă trebuie reparată la un service autorizat. O bicicletă care are o garantei de 12 sau 24 luni va oferi o utilizare îndelungată la parametri constructivi buni, va consolida rezultatele corporale pe care le urmărește utilizatorul și prețul va reflectă calitatea acestui echipament atât de necesar în zilele noastre.
Top biciclete eliptice pentru cardio
Nr. Crt | Ilustratie | Descriere |
---|---|---|
1 |
Kondition BEL-8500– 12 programe de antrenament vs. computerul aparatului; |
|
2 |
Hammer Ergo-Motion BTProgramele si rezistenta sunt usor de selectat cu ajutorul tehnologiei „Push and turn”. |
|
3 |
Lotto Fitness ChampFunctii calculator: scan, timp, viteza, distanta, calorii, puls; |
|
4 |
FitTronic 601B– Pedale antiderapante cu prindere reglabila |
|
5 |
TOORX SRX 50SSarcina maxima utilizator: 125 kg Consola: display LCD Functii afisate: distanta, timp, calorii, viteza, scan Ghidon: ajustabil pe verticala Ajustare rezistenta: manuala – micrometric |