26.3 C
București
marți, iulie 16, 2024
AcasăȘtiriBRD se află pe lista de vânzări în România! Soarta clienților cu...

BRD se află pe lista de vânzări în România! Soarta clienților cu conturi la banca respectivă este în centrul atenției. Breaking news!

Date:

Stiri Similare

Concernul bancar francez Societe Generale evaluează opțiunea de a se desface de Banca Română pentru Dezvoltare (BRD), al treilea mare jucător pe scena bancară românească. Persoane familiare cu piața financiară au divulgat că firma de brokeraj JP Morgan a primit sarcina de a coordona posibila vânzare.

Când a fost întrebată despre aceste detalii, Societe Generale a preferat să nu răspundă, subliniind că nu oferă reacții la speculații. Societe Generale s-a stabilit pe piața românească în urmă cu circa un sfert de secol, semnând un acord în luna decembrie a anului 1998 prin care a devenit acționar majoritar al BRD, având o cotă de 51% din capitalul extins.

În 2001, BRD a fost listată la Bursa de Valori București și a devenit rapid una dintre entitățile cele mai des tranzacționate. În 2003, a primit denumirea de BRD-Groupe Société Générale drept parte dintr-o inițiativă de împrospătare a imaginii de brand. Mai târziu, în 2004, Societe Generale a achiziționat și restul de acțiuni deținute de statul român în cadrul BRD, conform informațiilor de pe zf.ro.

Scădere semnificativă a profitului BRD în 2023

Deși BRD a ocupat constant locuri de frunte printre cele mai mari bănci din România, fiind pe poziția a treia după mărimea activelor, profitul net al instituției bancare în 2023 a înregistrat o micșorare de 61% față de anul anterior. Această reducere a veniturilor a fost afectată de taxele pentru solidaritate pentru anii 2022 și 2023, totalizând 2,7 miliarde lei, plus impozitul pe venit.

În ciuda acestei scăderi, BRD a anunțat un profit net pentru primele nouă luni din 2023 de 1,2 miliarde lei, cu o creștere de 19,4% față de perioada echivalentă a anului 2022. Venitul net bancar a înregistrat o creștere de 11,4%, atingând suma de 2,73 miliarde lei în aceeași perioadă.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri