O betoniera reprezinta o achizitie care trebuie luata avand cateva informatii riguroase despre acest produs pentru ca dupa cum spune si o vorba “graba strica treaba”. Asa ca, pentru a te asigura de calitatea produsului iti recomandam sa citesti articole de specialitate pe acest subiect. Cu toate astea, daca ai nevoie si de un malaxor in viitorul apropiat si nu ai foarte mult timp pe care sa il pierzi lecturand, poti alege dintre cele doua modele recomandate de noi, care au fost alese in urma consultarii a mai mult oferte de pe mai multe magazine online: Imer Syntesi 140 este primul si cel mai recomandat produs pe care l-am ales, pentru ca, cu toate ca are o capacitate de 130-140l este un model cu un motor monofazat de 0.3kW si face parte din produsele profesionale. Cu alte cuvinte, cu toate ca este destinat mai mult persoanelor fizice care doresc sa toarne o fundatie unei case sau o simpla sapa, il veti putea folosii foarte bine si pe un santier mai mic si chiar si la contruirea de pavaje. Un mare plus este ca piesa este fabricata din un cadru foarte solid care este si una dintre principalele cerinte care trebuie sa o aibe o betoniera pentru a oferii o rezistenta si durabilitate in timp. Daca acest model nu este ceea ce cauti, poti alege modelul al doilea recomandat de noi si anume: Matrix CM 180-P.
Un mic Ghid cum sa alegi o Betoniera buna
Se cunoaste foarte clar la ce lucruri poate fi utila betoniera, mai ales daca discutam despre dotariile unei firme de contructii. De obicei in functie de amploarea proiectelor si de frecventa de utilizare a produsului, exista modele cat mai diversificate, care de cele mai multe ori, impun mai des dificultati in momentul in care trebuie sa alegi un produs de calitate. Asa ca, cumparatorul in primul rand trebuie sa fie foarte atent cand se pregateste sa faca o achizitie in acest domeniu, si sa ia in considerare toate elementele de functionalitate si design dar poate si cele mai importante de fiabilitate si durabilitate. Am pregatit mai jos cateva elemente care trebuie respectate:
Regimul de utilizare
Poate sa fie industrial, semi profesional sau conventional. Aici se face referire in mod special la cat de des va fi folosit produsul si ce posibilitati de lucru va poate oferi.
O betoniera simpla va fi perfecta pentru santierele mici, unde clar cerintele de lucru sunt mai limitate. In acest caz nu e nevoiede cantitati foarte mari de amestecuri, acest lucru inseamna ca si capacitatea unei astfel de piese va fi limitata, dupa cum vei observa in criteriul de incarcare si volum. Daca doresti sa torni sapa unui apartament sau in constructia casei vei amesteca doar cateva materiale esentiale, de obicei in jur de 3.
O betoniera profesionala este un produs inbunatatit in comparatie cu cea conventionala, care permite amestecul a mai multor tipuri de materiale, care poate sa fie un model exclusiv stationar sau unul portabil. In aceasta categorie se recomanda sa cauti un produs cat mai rezistent si
durabil la uzura frecventa, pentru ca betoniera poate fi folosita zilnic si astfel e suprasilicitata.
Betonierele industriale de obicei este o piesa tractabila sub forma de autobetoniera care va putea fi folosita zilnic intr-un regim intensiv si e special dedicata cantitatilor mari de beton. De altfel, este perfecta in cadrul proiectelor mari in care constructiile trebuie sa fie terminate rapid. Recomandam acest timp de betoniera firmelor care sunt implicate in constria drumurilor si a spatiilor rezidentiale cu suprafete mari.
Tipologia
In aceasta categorie discutam despre modelele mobile sau stationare. Este putin evident ca modelele profesionale si conventionale cele mai multe vor fi variante fixe, care se vor transporta pe santier si raman acolo pana la finalizarea proiectului. In cazul acesta trebuie sa fi atent si la alti factori, precum alimentarea si greutatea totala a dispozitivului. In acest fel vei sti sigur ce vehicule trebuie sa folosesti pentru a deplasa rapid si in siguranta toate produsele pe situl de constructie. Cele mai usor de transportat si versatile la acest capitor sunt cu siguranta autobetonierele.
De cele mai multe ori acestea sunt utile pentru a transporta materiale pe distante mari, iar la destinatie urmand sa fie amestecate. Chiar si modelele cu o capacitate mai redusa pot sa fie portabile, dar in acest caz trebuie sa fie echipate cu roti pentru mutarea lor dintr-un loc in altul. De obicei recomandarea noastra este ca piesele de santier mobile sa fie de dimensiuni limitate in care un muncitor trebuie sa deplaseze rapid si sa aplice cat mai usor stratul de beton.
Sistemul de Alimentare
Aici discutam despre trei variante: betoniera cu benzina, diesel sau cea electrica.
Sa incepem cu variante electrica care prezinta urmatoarele avantaje: se gaseste cel mai des sub forma modelelor portabile si stationare ( dar care pot fi tractate ), este mult mai ieftina si se adapteaza in functie de necesitatile de voltaj, poate functiona cu optiuni duble de alimentare, se este recomandata pentru utilizarea conventionala sau chiar si casnica iar ca un aspect ecologic nu polueaza.
Pe langa toate acestea exista si cateva dezavantaje: necesita in imediata apropiere o sursa de energie electrica ( generator sau retea ), riscul de electrocutare nu este eliminat complet ( mai ales atunci cand se lucreaza cu apa si materiale umede ), iar puterea totala de oferit in cele mai multe cazuri este una mai redusa decat motoarele pe combustibil, iar de aici rezulta clar o capacitate de incarcare mai redusa.
Betoniera diesel se remarca in primul rand prin factul ca este o versiune mai robusta, fiabila si durabila, este o solutie mai economica in comparatie cu modelul pe benzina, este perfecta pentru activitatile de amploare, deoarece are o capacitate mare de mixaj, motorul diesel este puternic si acest lucru garanteaza un amestec omogez si cu un coeficient de aerare mai ridicat al amestecului, si nu in ultimul rand, motorina este mai usor de depozitat in siguranta pentru ca are un risc mult mai mic de incendiere sau explozie in comparatie cu benzina.
Daca discutam despre dezavantaje in aceasta categorie putem sa amintim: un gabarit mai mare si o portabilitatea mai redusa, un risc mai mare de accidente, manevrarea si comenzile unei astfel de produs necesita utilizarea fortei fizice, motorul nu se recomanda a fi utilizat in spatii inchise pentru ca produce noxe, in cand temperaturile sunt mai scazute pot aparea probleme la pornire.
Betoniera pe benzina vine cu avantatele sale: este mai usoara in comparatie cu una diesel, dar ofera o putere de amestec similara, sunt modele atat stationare cat si portabile sau chiar ultra portabile, in comparatie cu modelele electrice sau diesel la clasamentul costurilor aceasta se clasifica la mijloc, cu alte cuvinte nu este cea mai costisitoare. Cateva dezavantaje: benzina este inflamabile si are nevoie de precautii suplimentare la depozitare, motorul are nevoie de o atentie mai mare si de o mentanenta pretensioasa, iar consumul poate determina direct cheltuielile extinse de folosire, iar noxele emise sunt periculoase in spatii inchise sau neventilate.
Volumul de Mixare
Poate varia intre 0.1 metru cub si aproximativ 9mc, ceea ce inseamna ca cea mai mica betoniera este cea de 100l iar cea mai mare de 9000l.
O betoniera mica are de obicei o capacitate de incarcare intre 100 – 300 l, care face parte din categoria celor de utilizare conventionala. De obicei, vei fi informat de catre vanzator sau producator cat de mult poate fi incarcata betoniera pentru ca betonul sa nu curga din cuva in timp ce este amestecat.
Betonierele de dimensiuni medii sunt cele care au o capacitate intre 350-1000l. Acestea pot fi folosite ca variante profesionale si sunt recomandate atunci cand lucrati zilnic cu cantitati corespunzatoare de ciment. Niciodata nu trebuie sa alegi o betoniera mai mare decat e necesarul de lucru, pentru ca in caz contrar doar vei risipi materiarele.
O betoniera care depaseste 1000l ca volum de incarcare o putem incadra in gama celor tractabile sau pot fi prezentate si ca autobetoniere. Din aceasta categorie modelele cu o capacitate mica asigura prepararea a maxim 4mc de beton, iar cele de dimensiuni medii pana la 6mc. Cele mai mari si cu ci mai voluminosi item sunt betonierele cu un volum de incarcare de 8.5mc sau chiar mai mari.
Materiarele
In prima faza vom discuta despre cele care pot fi mixare iar in partea a doua discutam despre cele din care a fost confectionata piesa. Indiferent de model si cat de simplu este trebuie sa ne asigure posibilitatea de a amesteca ciment, apa, pietris si nisip. Iar cele profesionale vin si cu posibilitatea dea a lucra cu balast, var, amestec de nisip cu pietris, care de altfel este si cel mai folosit in contructia drumurilor. Iar in privinta conformatiei sunt doua variante care le gasim cel mai des in comert, betonierele din polimer sau otel.
Aici facem referinta direct la partea de constructie a cuvei de amestecare, iar pentru betonierele cu capacitate mare si moderata, otelul este cel mai intalnit si recomandat. Daca doriti o piesa cat mai usoara si ultra portabila dar cu capacitati limitate va recomandam o alternativa cu un compartiment din plastic solid. Aceasta varianta este imuna la rugina si va fi cu mult mai usoara, care este un aspect des amintit pentru cele mai bune betoniere.
Top 3 Modele de betoniere recomandate de echipa noastra:
Betonierele au fost alese in raport calitate / pret.
Locul 1. Imer Syntesi 140
Cand esti in cautarea unei betoniere Imer cu o capacitate mai mica de incarcare, Systesi 140 poate fi o optiune foarte buna. Acest model face parte din gama profesionala si este echipat cu un motor electric monofazat care dezvolta o putere de 0.3 kW. Daca luam in considerare aceste aspecte, ne dam seama ca se integreaza cel mai bine pe un santier mic unde ai nevoie doar de o sursa de energie electrica care necesita o alimentare la 230V.
Acest model dezvolta o turatie de 24 rotatii pe minut iar cuva are o capacitate de aproximativ 138-140 litri, acest lucru inseamna ca poate prepara doar cantitati limitate de beton, dar este perfecta pentru turnarea unei sape de beton sau constructia unei case. Este o piesa fabricata pe un cadru foarte solid care are un picior de sprijin pe doua roti, lucrand stationar dar putand fi foarte usor mutata.
Avantaje:
Este un model profesional care este recomandat pentru lucrare de o amploare moderata.
Vine cu un motor electric de 3000w fara emisie de noxe si cu o mentanenta fara probleme
Amesteca pana la 138-140 litri de beton
Include in pachet si reductoare care asigura o manevrare facila a cuvei
Dezavantaje:
Aici am gasit doar unul singur si acela ca se poate alimenta doar la 230V.
Locul 2. Matrix CM 180-P
Pentru acest model avem un cost relativ scazut si capabilitati optime pentru o exploatare simpla, acest model se poate incadra cu usurina printre cele mai bune betoniere conventionale. Acest produs este propulsat printr-un motor electric cu o putere de 800W care este suficient pentru a putea amesteca omogen. Este un produs contruit pe o coroana metalica, cu o cuva din otel de calitate pentru o folosire indelungata. Este perfecta pentru lucrari de anvergura limitata sau chiar pentru turnarea si reparatii de trotuare in gospodarie.
Capacitatea sa este de 180litri, si este o varianta care se apropie de o betoniera cu un volum de 200 litri de incarcare, asigura cantitati optime de ciment pentru a efectua un singur amestec pe o tura de lucru. Este un model stationar care are o roata de inclinare a cuvei si un picior de sprijin iar cele doua roti asigura deplasarea pe distante scurte. Vine cu o garantie de 2 ani, un cost moderat, fac ca produsul sa fie inclus in topul nostru.
Avantaje:
Prepara 180 litri de beton la un ciclu de rotire si este recomandata pentru firmele mici de constructii
Este un produs mai ieftin dar eficient
Nu necesita o intretinere complicata deoarece are un motor electric
Dezavantaje:
Nu amgasit mare lucru, dar unul ar fi ca necesita o conexiune la retea pentru a functiona.
Locul 3. Imer Rollbeta 130
Indiferent daca alegi acest model pentru restructurari de spatiu sau pentru a o utiliza pe santiere mai mici, Rollbeta 130 de la Imer ramane o betoniera competitiva si pe viitor. Este special conceputa pentru utilizare profesionala dar cu performante limitate si cu o capacitate de incarcare de pana la 100 litri. Cu toate ca poate prepara cantitati mai mici de beton, piesa se intretine foarte usor si se transporta fara nici un fel de dificultati, pentru ca are numai 49kg.
Motorul este unul electric, deci nu va elimina noxe si nu ingreuneaza dispozitivu, iar pentru o exploatare moderata nu necesita conditii de mentanenta foarte pretentioase. Cei 300W care sunt oferiti cu siguranta va permite lucrul cu o frecventa de 21 rotatii pe minut si omogenizarea corecta a cimentului. Este dotata cu douaa roti mari si manele pentru un transport cat mai usor si poate fi mutat in orice loc doar de o singura persoana.
Avantaje:
Eficienta si ergonomica, cu un motor de 300W
Foarte usor de manevrat
Un model profesional cu un pret bun si o calitate pe masura
Omogenizeaza amestecul intr-un mod corect, avand 21 rotatii pe minut
Dezavantaje:
Ca toate modelele propulsate electric, are nevoie sa fie alimentat la generator sau priza.
Cateva exemple de marci populare
Betonierele sunt neinlocuibile in domeniul constructiilor, iar in primul rand cand ai nevoie de echipament in acest domeniu nu trebuie sa faci rabat de la calitate. Normal ca, vei alege un anumit model care il alegi in functie de nevoiile tale si de amploarea lucrarilor, dar pentru durabilitatea si functionalitatea sa, este nevoie ca sa optezi catre un producator cunoscut in aceasta industrie. Este doar o masura de precautie in plus alaturi de care beneficiezi de garantii mai mari si de un service autorizat daca va fi nevoie. Echipa noastra a ales 3 companii specializate in acest domeniu, a caror activitate de-al lungul timpului a adus apreciere din partea clientilor.
Immer Group
A fost infiintat in Italia in anul 1962, care in timp scurt a devenit un lider pe piata europeana. Aceasta companie fabrica o gama complexa de produse specializate pentru mixare beton si mortar, ridicare componente, depozitare, taiere si prelucrare a materialelor de constructie si depozitarea lor.
Fabrica lor principala are o suprafata de peste 69.000 metri patrati si se afla situata in Rapolano Terme in Siena. Cu investii constante in dezvoltarea unor tehnologii noi care sa perfectioneze utilajele, brandul Imer oferta produse in masura sa acopere toate nevoile unui santier modern.
Asigura in primul rand durabilitate si calitate produselor, utilajele Imer sunt facute in asa fel incat sa diminueaza eforturile lucratorilor si sa ofere rezultate satisfacatoare. Activitatea principala a companiei se baneaza pe cateva serii de valori specifice precum: profesionalism, siguranta, inovatie si responsabilitate sociala.
Imer are ca misiune globala sa devina prezenta pe tot globul respectand normele de protectie a mediului inconjurator si fiind orientata spre oameni. Ceea ce a reusit pana acum in mare parte, avand si acum o pozitie de fruncte in sectorul constructiilor pe plan european si mondial.
Braco
Braco este o firma infiintata in 1993 si este o societate privata Braco Industrial SRL care are capital 100% romanesc. Este o firma specializata in sectorul utilajelor si echipamentelor pentru ramuri industriale, este si cel mai mai producator din Romania de betoniere, care sunt distribuite in toata europa.
Compania se imparte in 5 divizii si anume: instalatii de apa, betoniere, motoare electrice, transformatoare si instalatii comerciale. Acest brand romanesc se orienteaza sprea a oferii clientilor solutii practice si moderne, iar siguranta si calitatea se afla in topul preocuparilor.
O companie cu renume si profesionista, care ofera pe langa produse durabile, asistenta si servicii de ante post vanzare de calitate. Toate echipamentele si utilajele vin cu un certificat de mediu si siguranta sunt sunt fabricate in asa fel incat sa reziste la un regim intensiv de exploatare.
Matrix
Grupul Matrix are colaborari cu cele mai populare marci de pe piata precum Stanley, Black&Decker, Kavasaki si Michelin. Au acumulat o experienta de peste 14 ani in acest domeniu si vine cu o oferta variata de echipamente, unele electrice, scule de mana, utilaje, generatoare de curent si multe altele. Compania este fondata in Germania in anul 2003.
Cu sloganul “branduri puternice pentru lucrul puternic”, grupul Matrix s-a extins pe tot globul, si a ajuns sa asigure o retea de asistenta clienti pe plan international. Acest brand se orienteaza spre fabricarea echipamentelor moderne si pune un accent mare pe inovare si dezvoltare.
Absolut toate utilajele Matrix trec prin verificari si teste in timpul procesului de fabricare si de altfel sunt si certificate de institutii independente de atestare a sigurantei si ca calitatii.