12/12/2024
pompa-de-apa-gradina

Chiar dacă trăim în era industrializării și a progresului tehnologic, încă există zone atât la noi în țară, cât și în afară care nu beneficiază de minimele dotări precum apa curentă sau canalizarea.

În secolul 21 ni s-ar părea un lucru normal ca fiecare gospodărie să se fi adaptat pretențiilor europene și să beneficieze cel puțin de utilitățile minime. Cu toate acestea, în anumite zone , mai ales din mediul rural, problema alimentării cu apă încă nu a fost rezolvată.

O soluție pentru care mulți optează în acest caz , fie ca o rezolvare temporară , fie ca un plan pentru un timp mai îndelungat este pompa de apă.

Pompa de apă este unul din echipamentele pentru care puteți opta atunci când doriți să transportați apa din lacuri, puțuri , fântâni în scopul alimentării. Pe piață există 2 tipuri de astfel de dispozitive în funcție de modul în care pot fi poziționate : submersibile – care necesită imersarea în lichid pentru a-l putea conduce spre consumator, sau de suprafață – care aspiră sau trag lichidul din rezervorul respectiv.

Motive pentru care pompa submersibilă este alegerea porivită

Există multe zone în România în care apa este greu accesibilă și unde este necesară alimentarea din puțuri extrem de adânci. În plus, nu mai este un secret faptul că nivelul pânzei freatice a scăzut semnificativ în ultimii ani .

Ei bine, o pompă submersibilă poate fi amplasată la adâncimi mari sub nivelul pământului , funcționând la fel de eficient și asigurând în orice moment și în orice circumstanțe alimentarea cu apă. Un hidrofor sau o pompă de suprafață nu va reuși niciodată să aspire de la o adâncime mai mare de 8 metri.

Un alt plus este consumul redus de energie pe care pompa submersibilă îl implică în comparație cu celelalte variante de pe piață. Dispozitivul trebuie doar să împingă coloana de apă și nu se va confrunta cu problema gravitației sau a presiunii atmosferice, prin urmare va genera o presiune mult mai mare cu un consum mic de energie.

Și la capitolul întreținere și durabilitate acest tip de pompă sta foarte bine, fiindcă dispune de un motor sigilat, rezistent la coroziune sau alte posibile daune .

Cum alegi cea mai bună pompă de apă submersibilă

Fiindcă vorbim despre un dispozitiv care va asigura aprovizionarea cu apă a gospodăriei tale, este necesar să nu faci compromisuri și să te orientezi spre produse cât mai bune și mai rezistente.

Astfel, dacă vrei să ai garanția că vei achiziționa pompa de apă submersibilă potrivită pentru casa ta, îți punem la dispoziție un set de criterii de selecție care să te ghideze spre cea mai bună alegere.
Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a alege cea mai bună pompă de apă submersibilă :

Sursa de apă

În funcție de nivelul de puritate al sursei de apă, va trebui să optezi pentru o pompă submersibilă pentru apă curată sau pentru apă murdară. Dacă vei alimenta dintr-o fântână sau dintr-un puț cu apă potabilă sau dacă dorești să folosești dispozitivul pentru a rezolva inundațiile de la subsol, pompa submersibilă pentru apă curată este alegerea potrivită.
Însă, dacă nu ești sigur cu privire la sursa de apă pe care o vei exploata sau dacă știi că aceasta are un grad crescut de impurități , trebuie să optezi pentru o pompă capabilă să filtreze murdăria și să împiedice contactul dintre impurități și motor. Prin urmare, va trebui să te orientezi spre o pompă submersibilă pentru apă murdară.

Adâncimea sursei exploatate

Pentru persoanele care vor exploata o sursă de apă apropiată de suprafață nu este necesară achiziționarea unei pompe extrem de puternice , de aceea pot opta și pentru un model în sistem hidrofor. Acestea vor funcționa eficient până la o adâncime de 8-9 metri și vor putea pompa apa de la acest nivel cu o putere destul de mare.

Însă, pentru surse cu adâncimi mult mai mari, de peste 9 metri, se recomandă alegerea unei pompe submersibile cu ejector sau cu turbină, în funcție de distanța dintre locuință și sursă. Trebuie luată în calcul distanța parcursă de apă până la consumator, întrucât o pompă eficientă trebuie să ofere o presiune de cel puțin 1 bar la fiecare 10 metri parcurși.

Prin urmare, pentru o distanță mai mică de 20 de metri, achiziționarea unei pompe cu ejector este cea mai bună alegere, în timp ce pentru distanțe ce depășesc această valoare se impune alegerea unei pompe submersibilă multietajată cu turbină .

Debitul de defulare

Debitul de defulare se traduce de fapt prin cantitatea de apă pe care pompa o poate conduce la capătul de consumare la fiecare oră , exprimându-se în metri cubi pe oră. Acest criteriu este un puternic indicator al eficienței și performanței dispozitivului .

Dacă folosești de regulă cantități mari de apă pentru gospodăria ta, atunci va fi nevoie să optezi pentru o pompă cu un debit de defulare cât mai mare, de 2-4 metri cubi pe oră sau chiar mai mare.

În ceea ce privește modalitatea de alimentare, există 2 categorii de pompe : cu combustibil sau cu alimentare electrică.

Deși nu sunt foarte populare, pompele alimentate cu carburant sunt destul de economice, mai ales pentru dispozitive foarte puternice , precum cele utilizate pentru diverse aplicații industriale. Dacă vrei să optezi pentru o astfel de pompă submersibilă, va trebui să analizezi atent consumul de combustibil și randamentul estimativ oferit.

Dispozitivele preferate de utilizatorii casnici rămân cele electrice, care pot fi dotate cu un cablu de alimentare sau cu un acumulator. Dacă dorești să folosești pompa destul de frecvent și pentru a extrage apă de la distanțe mari, îți recomandăm să eviți variantele cu acumulator care îți vor oferi o autonomie destul de scăzută .

Modelele dotate cu cablu de alimentare sunt mai potrivite, însă nu uita să verifici lungimea cablului astfel încât să te asiguri că îl vei putea utiliza pentru necesitățile tale.

Alte elemente importante

Dacă ne referim la material, cele mai recomandate sunt pompele confecționate din inox, material care vă va oferi o durată lungă de funcționare a dispozitivului și o bună rezistență.

Totodată, te sfătuim să verifici dacă produsul dispune de un presostat , element esențial pentru buna funcționare a pompei. Cu ajutorul acestei componente, vei fi informat cu privire la nivelul de presiune al apei pompate și vei fi avertizat atunci când anumite erori sau defecțiuni își vor face apariția.

Prezența flotorului este, de asemenea, importantă. Acest dispozitiv va detecta lipsa apei atunci când sursa se va epuiza și va opri automat pompa , prevenind eventuale probleme care ar putea apărea dacă produsul ar continua să funcționeze în gol.

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Pompe de apa pentru casa

Nr. Crt Ilustratie Descriere
1

Wasserkonig WK2400-80

Modelul WK2400-80 este o pompa submersibila cu tripla etansare si avand motorul in baie de ulei. Aceasta pompa este livrata cu tot cu tabloul de comanda si control care cuprinde un condensator de pornire, cablu de alimentare 15 m si o protectie termica. Carcasa motor din inox, materialul corpului de refulare este din bronz iar numarul maxim de porniri pe ora este de 30.

2

Ruris Aqua 101

Acest model este realizat din inox si un motor cu bobinaj din cupru in baie de ulei si o turbina cu un etaj. Aceasta pompa este potrivita pentru transferul apei curate din puturi forate sau rezervoare, alimentand sisteme de irigatii sau diverse gospodarii. Poate fi folosita ca parte componenta a unui grup hidrofor sau utilizata independenta.

3

Wasserkonig PSI12

Wasserkonig PSI12 este o pompa submersibila, tipul de pornire este manual iar culoarea ei este argintie. Motorul electric are o putere de 750w si are un debit maxim de 21000 litri pe ora la o presiune maxima de 1.2 bar, cablul are o lungime de 10m si o greutate totala de 12kg.

4  

Makita PF0410

Un model de pompa submersibila profesionala pentru asanarea locurilor unde se afla apa murdara: gradina, lacuri, bazine sau pivnite. Carcasa este din material plastic foarte rezistent. Are un mecanism de oprire automata cu ajutorul flotorului.

5

Einhell GH-DP 7835

Pompa pentru apa murdara rezistenta si puternica pentru golirea subsolurilor, santierelor sau a baltilor din gradina. Absoarbe impuritati de marimi de pana la 35mm. Toata carcasa este facuta dintr-un material din plastic foarte rezistent la impact. Arborele motor este din otel inoxidabil de calitate superioara.

About The Author