Cu toții am auzit sintagma : ”Ești ceea ce mănânci”. Ceea ce mâncăm influențează într-o mare măsură starea de sănătate și tonusul fiecăruia dintre noi. Iar când vine vorba de calitatea felurilor de mâncare nu este suficient numai ca produsele cumpărate să fie cât mai naturale și fără aditivi alimentari, ci este important și ca prepararea din punct de vedere termic să fie făcută în cele mai bune condiții.
Cu toții am auzit sintagma : ”Ești ceea ce mănânci”. Ceea ce mâncăm influențează într-o mare măsură starea de sănătate și tonusul fiecăruia dintre noi. Iar când vine vorba de calitatea felurilor de mâncare nu este suficient numai ca produsele cumpărate să fie cât mai naturale și fără aditivi alimentari, ci este important și ca prepararea din punct de vedere termic să fie făcută în cele mai bune condiții. Cu toții ne dorim să atingem o serie de obiective atunci când gătim : mâncarea să aibă cel mai bun gust, să capete forma sau textura dorită și să fie în același timp sănătoasă și de calitate. Poate vă întrebați cum poate cineva să obțină toate aceste lucruri. Ei bine, prepararea alimentelor depinde foarte mult de calitatea ustensilelor utilizate, motiv pentru care o bucătărie dotată cu cele mai de calitate lucruri vă poate transforma într-adevăr stilul de viață.
Unul din cele mai populare ustensile care în ultima vreme devine din ce în ce mai căutat de gospodine este tigaia grill.
Ce este o tigaie grill?
Tigaia de tip grill se deosebește de celelalte tipuri de tigăi prin prezența unor striații și șanțuri paralele , prezentând un anumit număr de linii situate la 1-2 cm unele de altele care au rolul de a menține alimentele gătite mai sus față de nivelul sucurilor și grăsimilor care ies din acestea contribuind astfel la realizarea unor mâncăruri cât mai bine gătite. După cum și denumirea produsului o indică, rezultatul va fi unul comparabil cu alimentele gătite la grătar.
Cum alegi cea mai bună tigaie grill?
Deși destul de recent apărute pe piață, tigăile grill sunt cele mai apreciate piese din bucătărie pentru prepararea cărnii . Cu toții știm faptul că preparatele din carne sunt foarte pretențioase și necesită respectarea anumitor reguli de gătire pentru ca rezultatul să fie unul mulțumitor , de aceea și tigaia grill aleasă de dumneavoastră trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru ca ingredientele să fie gătite corespunzător și să își conserve enzimele și particularitățile nutritive. De aceea, dacă dorești să achiziționezi o tigaie grill de calitate îți recomandăm să analizezi o serie de coordonate care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere – criterii pe care le găsești prezentate mai jos.
Materialul
Este esențial ca materialul din care este confecționată tigaia să fie de calitate, astfel încât să păstreze o temperatură înaltă pe care să o distribuie cât mai uniform pe suprafața de gătire și să nu schimbe gustul mâncării.
- Fonta este un material recomandat, fiind o alegere isteață pentru prepararea unor alimente cât mai sănătoase și gustoase. Oferă rezistență și o bună conductibilitate , permițând gătirea uniformă a cărnii. De asemenea, tigăile grill din fontă nu necesită folosirea uleiului pentru gătit, fiind de cele mai multe ori tratate sau acoperite cu email.
- Un alt material extrem de des întâlnit este aluminiul – conductor termic foarte bun. Tigăile grill din aluminiu se încălzesc rapid, oferind un randament bun dar și un preț accesibil de achiziție. Din păcate însă, nu sunt la fel de rezistente și pot schimba gustul anumitor alimente ( gălbenușuri din ouă, sucuri , etc) .
- Tigăile din ceramică sunt o variantă potrivită și sănătoasă , având însă dezavantajul de a fi mai sensibile la zgârieturi.
- Teflonul are avantajul de a nu lipi mâncărurile , însă suprafața interioară este sensibilă și poate fi ușor zgâriată, de aceea se recomandă utilizarea unei spatule din lemn .
Tigăile grill de calitate vor avea exteriorul emailat, fiind mai ușor de curățat și totodată mai colorate.
Mânerul
Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este conformația mânerului. Verificați dacă acesta poate fi manevrat chiar și la temperaturi mai mari și dacă sunt confecționate dintr-un material care permite introducerea la cuptor.
Dacă mânerul este creat din același material ca și tigaia, vei avea posibilitatea de a utiliza tigaia și la cuptor, însă manevrarea tigăii o vei putea face doar utilizând mănuși speciale. În cazul în care mânerul este izolat manevrabilitatea nu va fi o problemă .
Foarte apreciate în prezent sunt mânerele din lemn securizate cu șuruburi de metal sau mânerele din bachelită ( rezistă la temperaturi de aproape 180 grade Celsius).
Forma tigăii grill
Designul tigăii va determina comoditatea în folosire , dar și rapiditatea în gătire. Forma poate varia, cele mai comune fiind cele pătrate sau dreptunghiulare. Acestea sunt mai avantajoase spre deosebire de tigăile circulare, oferind o suprafață de gătire mult mai mare și fiind astfel mult mai practice atunci când gătiți mai multe porții.
Sursa de căldură
Majoritatea tigăilor grill pot fi utilizate pe orice tip de sursă de căldură , însă excepții există. De aceea, verificați întotdeauna ca modelul ales să nu fie creat doar pentru plită vitroceramică , gaz sau o sursă electrică.
Garanție
În general, tigăile de tip grill dispun de o perioadă de garanție de 2 ani, aceasta variind însă de la un producător la altul. Dacă aveți posibilitatea, optați pentru un produs cu o garanție cât mai extinsă.
De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !
Top Tigai grill
Nr. Crt | Ilustratie | Descriere |
---|---|---|
1 |
Tigaie Grill Tefal Talent ProDispune de un invelis interior antiaderent cu insertii din titan, acest lucru o face de pana la 3 ori mai rezistenta. Indicatorului Thermo-Spot indica temperatura ideala cand puteti incepe sa gatiti. Baza este din Titan concentrat pentru o durabilitate si rezistenta mai mare, iar manerele sunt cu insertii din inox si foarte robuste. |
|
2 |
Heinner MarleneDin aluminiu forjat, cu acoperire ceramica si marmura, manerul acoperit cu vopsea ceramica. Datorita ca este acoperita cu ceramica cu puncte de marmura, o face sa pastreze caldura pentru o perioada mai mare de timp, in acest fel reducand timpul de gatire si consumul de energie. Poate fi folosita la toate sursele de caldura. |
|
3 |
ZILAN ZLN-9522Fabricata din aluminiu turnat sub presiune, totul pentru o durata de funcitonare cat mai indelungata, la exterior si interior este placata cu marmura iar manerele prevazute cu magneti pentru o mai buna etansare iar caldura este distribuita uniform. Puteti gati in aceasta tigaie carne de peste, pui, carne rosie, oua chiar si cartofi prajiti. |
|
4 |
Tigaie grill fonta HeinnerInaltimea acestei tigai este de 3cm si este acoperita din email iar manerul din fonta. Tigaile si vasele din fonta sunt sanatoase, durabile si avantajoase pe termen lung. Fonta are o capacitate calorica foarte mare, caldura se distribuie in mod uniform si pentru un timp indelungat catre preparat, in acest fel reducand considerabil consumul de energie. |
|
5 |
Tigaie grill GrunbergCu interiorul teflonat iar exteriorul din aluminiu turnat si acoperit cu un strat aderent, face din aceasta tigaie una perfecta. Dispune si de un capac din sticla termorezistenta cu maner detasabil de lemn. Este compatibila cu sursa de caldura pe gaz cat si electrica. |