6.9 C
București
marți, februarie 27, 2024
AcasăȘtiriCea mai costisitoare apă de la robinet din România nu se află...

Cea mai costisitoare apă de la robinet din România nu se află în Capitale sau alte orașe mari precum Brașov sau Sibiu! Într-un municipiu românesc, cetățenii cheltuie cel mai mult pentru apă. Tariful aici este triplu față de cel din Timiș

Date:

Stiri Similare

Costul apei de la robinet în România variază considerabil de la o localitate la alta. Acest lucru se întâmplă pentru că prețurile sunt stabilite de companiile de apă private, iar locuitorii trebuie să le plătească fără altă opțiune. Județul Timiș se bucură de cele mai avantajoase tarife în acest sens.

Aici un furnizor a decis un cost de numai 3,84 lei pentru fiecare metru cub de apă consumat. În schimb, în Buzău, tarifele au fost revizuite începând cu anul 2024, ajungându-se la suma de 11.05 lei per metru cub de apă, cu TVA inclus.

Firma de distribuție a apei din Buzău a revizuit prețurile pentru apă și serviciile de canalizare în baza unei politici tarifare adoptate încă din 2019, când a fost acordată o finanțare europeană pentru modernizarea infrastructurii de apă și canal. Astfel, locuitorii din Buzău sunt nevoiți să scoată din buzunar 10,14 lei/metru cub pentru apa consumată și 7,02 lei/metru cub pentru serviciul de canalizare și epurare (7,65 lei cu TVA), potrivit informațiilor de pe ziare.com.

Topul orașelor cu apa cea mai scumpă la robinet

Locuitorii cei mai dezavantajați în ceea ce privește costul apei la robinet se găsesc în sud-estul țării, după prețurile per metru cub de apă. În Brăila tariful este de 8,87 lei/metru cub, în Galați de 8,3 lei/metru cub, iar în Focșani de 7 lei/metru cub. Aceste sume nu conțin TVA-ul de 9%.

Conform informațiilor de pe pagina de internet a Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, în Vaslui există de asemenea un preț de peste 9 lei impus de un alt operator.

După planurile tarifare care fac parte din proiectul de finanțare cu fonduri europene câștigat de Compania de Apă în 2019, operatorul de apă din Buzău este obligat să majoreze prețurile procentual până în anul 2025. În 2024, creșterea pentru apa potabilă este de 6,5%, iar pentru serviciile de canalizare și epurare de 0,75%. Anul viitor, când vor avea loc ultimele reglări de tarife impuse, creșterile vor fi de 3,1% la apă potabilă și de 2,7% la canalizare și epurare.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri