19.6 C
București
miercuri, septembrie 11, 2024
AcasăȘtiriCel mai bun aparat de sudură

Cel mai bun aparat de sudură

Date:

Stiri Similare

În orice casă este util să existe un aparat de sudură. Dacă vrei să utilizezi aparatul în scop creativ, sau pur și simplu să îl ai în debara pentru a rezolva singur anumite defecțiuni sau il cumperi pentru scopuri profesionale, cel mai bun aparat de sudură este de folos oricărui bărbat. Este unul din acele aparate utile pe care un bărbat care este pasionat de reparații le va avea fără îndoială în garaj. Un astfel de aparat este proiectat să reziste ani buni, ba chiar și zeci de ani în raport cu gradul de utilizare. Prețul unui asemenea aparat nu este unul neglijabil, de aceea o astfel de investiție trebuie cumpănită corect și analizată cu atenție. Înainte de a cumpără un aparat de sudură, chiar daca ești începător sau profesionist, trebuie să te informezi cu privire la aparatele existente pe piață și care sunt aparatele cele mai bine, pentru a face o alegere corectă.

aparat de sudura

Tipuri de aparate de sudură

Aparat de sudură cu electrod (MMA)

Acest aparat este unul din cele mai cunoscute și mai vechi modele de aparat de sudat. Un astfel de aparat este ideal pentru profesioniști. Sudura cu electrod ,sau cu arc electric, utilizează un electrod care, împreună cu închiderea unui circuit electric, este muiat termic până la topire ceea ce îți permite lipirea metalelor. Părțile pozitive ale acestui tip de sudură sunt legate de folosirea fără riscuri în interior sau exterior, facilitând sudarea aliajelor indiferent că metalul este murdar sau ruginit. Este cel mai indicat aparat de sudură pentru uz gospodăresc sau pentru persoanele care sudează în timpul liber. Un astfel de aparat de sudură este ieftin, dar trebuie avut în vedere că electrozii sunt consumabili și întreținerea este costisitoare. Este ceva mai complicat de folosit, iar metalele cu grosimea sub 18mm nu vor putea fi sudate corect.

Există două varianta de aparat de sudură cu electrod: tradițional sau cu invertor.Datorită performanței, al randamentului și din punctul de vedere al consumului de energie, cel mai bun aparat de sudură este cel cu invertor, care are o tehnologie nouă. Deși este mai scump decât cel tradițional, investiția va fi una care merită și se amortizează în timp.

Aparat de sudură cu flacără oxiacetilenică

Acesta este un aparat recomandat pentru începători. Se folosește mai ales pentru perforarea metalelor sau tăierea plăcilor metalice. Este un aparat pentru exercițiu, însă trebuie știut că rezervorul pentru substanță este destul de voluminos, prin urmare îngreunează utilizarea aparatului.

Aparat de sudură cu electrod și gaz (MIG)

Acest aparat creează o sudură mai fină, mai simplă și mai rapidă. Principiul de funcționare este puțin diferit. În acest caz, un fir de sârmă este derulat la o viteză deja stabilită de pe o bobină. Curentul electric trece prin baza metalului și fir, formând un arc electric ce cauzează lipirea firului de bază. Sudură este astfel mai curată și mult mai rezistentă. Există și modele ce funcționează pe același principiu, dar nu au nevoie de gaz pentru a funcționa. Aceste aparate sunt o variantă mai bună pentru a fi folosite în exterior sau în condiții nefavorabile de vreme.

Aparat de sudură cu gaz inert (TIG)

Un astfel de aparat realizează o sudură rezistentă, puternică și bine făcută, de calitate superioară. Electrodul folosit în acest caz are avantajul de a nu fi unul consumabil. De obicei acesta este tungsten, iar suprafața de sudare este ferită de impuritățile din aer printr-un gaz, de obicei argon. Este o variantă perfectă pentru sudat metalele neferoase: aluminiu, cupru, magneziu, oțel inoxidabil sau aliaj. Deși permite un control mai mare al preciziei sudurii, nu este un aparat recomandat pentru începători. Un asemenea aparat e mai dificil de folosit și procesul este mai lent decât în cazul altor aparate de sudură. Însă există un avantaj, permite sudarea metalelor indiferent de grosimea acestora.

Caracteristici tehnice

Anumite tipuri de aparate de sudură sunt mai eficiente pentru sudarea unui anumit tip de metal, prin urmare trebuie să estimați ce anume aveți nevoie să sudați, înainte de a alege un aparat de sudură.

Materiale și mai pretențioase sunt cele neferoase, cuprul sau magneziul. Acestea trebuie sudate de un aparat de sudură care să funcționeze cu electrod fără rol de adaos. Pentru a alege corect un tip de aparat ce poate suda orice tip de metal, este bine să alegeți modele de ultimă generație, cele cu plasmă.

O caracteristică tehnică trebuie luată în considerare, și anume tipul de electrod, care va acționa mai eficient sau nu pe un anumit tip de material sau suprafață. Calitatea îmbinării va fi și ea influențată de tipul de electrod. Există trei categorii de electrozi de adaos :

1. Electrozi rutilici. Acest tip de electrod este recomandat pentru executarea unei suduri foarte fine. De asemenea, permite utilizarea aparatului indiferent de direcția de executare, fie ea verticală sau orizontală. Are avantajul de a funcționa optim indiferent de tipul de curent, alternativ sau continuu, iar arcul electric este unul de stabilitate mare. Cu toate acestea, nu îți va oferi o sudură trainică, această fiind fină, dar fragilă și foarte sensibilă la lovituri sau căzături.

2. Electrozi bazici. Acești electrozi sunt potriviți pentru sudură convențională. Oferă o sudură rezistentă de mare calitate. Dar astfel de electrozi vor consumă mai mult adaos, iar arcul electric va fi mai instabil și nu va putea funcționa decât cu curent continuu.

3. Electrozi celulozici. Un model care folosește electrozi celulozici este folosit pentru sudarea țevilor. Pentru sudarea țevilor metalice ,aparatul de sudură trebuie să aibă astfel de electrozi.

La achiziția unui aparat de sudură se impune să îți stabilești corect bugetul. Ina cest fel știind cât vrei să investești, vei putea alege și achiziționa un aparat de sudat cu un randament mai bun. Cel mai bun aparat de sudură din punctul de vedere al  randamentului este aparatul de sudat cu invertor. Un astfel de aparat oferă un consum redus de energie electrică, realizând  în același timp o sudură puternică.

Orice aparat de sudură, indiferent de tipul acestuia, va avea nevoie de o întreținere periodică corespunzătoare, precum și de înlocuirea în timp a unor elemente consumabile. Printre consumabile se numără gazul de protecție și anumite tipuri de electrozi.

Top cele mai bune aparate de sudura

Locul 1. Invertor de sudura industrial Velt MMA 160, 160 A, 230 V, electrod 1.6-4 mm, 4.5 kg, accesorii incluse

Invertorul de sudura cu electrod invelit MMA (Manual Metal Arc) este construit pentru sudarea in curent continuu. Are multiple avantaje, printre care, poate suda cu toate tipurile de electrozi (electrozi rutilici, electrozi bazici, electrozi inox etc.), o gama diversificata de materiale cum ar fi otel aliat si nealiat, otel inoxidabil, fonta, cupru, etc. Are un gabarit redus, dar robust, fiabilitate si este usor de intretinut.

Locul 2. Aparat sudura Intensiv MIG-MAG 130, 230 V, 120 A, protectie termica, accesorii incluse


MIG 130 Intensiv este un aparat de sudura tip MIG MAG care sudeaza FARA GAZ de protectie (cu sarma FLUX) are urmatoarele caracteristici:

  • Reglaj in 4 trepte a curentului de sudura
  • Reglaj fin cu potentiometru a vitezei de avans a sarmei
  • Fiabile si robuste, usor de intretinut
  • Protectie termica cu termostat

Locul 3. Invertor de sudura industrial Velt MMA 140, 140 A, 230 V, electrod 1.6-3.25 mm, 4.3 kg, accesorii incluse

Invertorul de sudura cu electrod invelit MMA (Manual Metal Arc) este construit pentru sudarea in curent continuu. Are multiple avantaje, printre care, poate suda cu toate tipurile de electrozi (electrozi rutilici, electrozi bazici, electrozi inox etc.), o gama diversificata de materiale cum ar fi otel aliat si nealiat, otel inoxidabil, fonta, cupru, etc.

Locul 4. Invertor de sudura Proweld ARC400e, 230 V, 20-180 A, 1.6-4 dimensiune electrod, cutie transport, kit sudura, masca cristale lichide, electrozi rutilici 3.2mm

Invertor de sudura Proweld ARC400e

 

Aparatul de sudura Proweld 160 EI are la baza tehnologia IGBT, este o tehnologie de ultima generatie din domeniul aparatelor de sudura. Datorita acestei tehnologii randamentul si fiabilitatea aparatului de sudura Proweld 160 EI creste considerabil.
Cu o capacitate de lucru de pana la 80%, aparatul de sudura Proweld 160 EI poate sa functioneze timp de 8 minute la capacitate maxima, dupa care necesita o pauza de doar 2 minute.

Locul 5. Set Aparat de Sudura – Invertor Almaz 250a AZ-ES002 , 1.6-5mm, toate accesoriile sunt incluse + Masca de sudura heliomata

invertor almaz 250a

Invertorul de sudura STROMO 250 SW este robust, construit din metal si plastic rezistent la conditii dure de lucru. Componentele electronice sunt racite prin intermediul electroventilatoarelor cu debit mare de aer. Daca se depaseste limita maxima de temperatura interna, aparatul se opreste din functionare pana cand temperatura interna coboara la valorile normale de functionare.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri