12/12/2024
aparat foto mirrorless

Interesul pentru camerele foto mirrorless a crescut considerabil în ultimii ani și nu este greu să vedem motivul din spatele fenomenului: au un preț mai mic, sunt mai ușoare și oferă imagini de calitate. Prima cameră mirrorless a apărut în anul 2004, iar de atunci acest dispozitiv a progresat enorm, de la o simplă nouă dezvoltare interesantă ajungând să fie o alternativă credibilă , echivalentă ca performanțe cu camerele DSLR. De aceea , tot mai mulți amatori de fotografie ajung să opteze pentru acest tip de cameră foto.

Ești și tu pe calea de a te îmbarca în această călătorie minunată – achiziționarea unui aparat foto mirrorless – și nu știi de unde să începi? Dacă nu ați mai folosit până acum un astfel de dispozitiv alegerea modelului potrivit s-ar putea să fie puțin intimidantă. Ce modele există pe piață? Care accesorii sunt complet necesare? Ce înseamnă toate acele cifre și litere ciudate din specificații?

Sunt atât de multe opțiuni pe piață și este dificil să știi de unde să începi. Dar, nu te ingrijora, brav explorator. Aici vei găsi ghidul potrivit și vei învăța tot ce trebuie să știi pentru ca alegerea făcută să fie una de încredere .

De ce să alegi un aparat foto mirrorless în schimbul unei camere DSLR?

Întrebând orice fotograf profesionist de sistemul mirrorless îți va spune imediat de cel mai mare avantaj al acestora: dimensiunile reduse și practice. Pe lângă aspectele legate de portabilitate și de ușurința în utilizare, merită menționate și alte caracteristici precum calitatea imaginilor, numărul mare de obiective și accesorii disponibile, versatilitatea.

Criterii de alegere

Sistemul de lentile

Aparatele foto mirrorless prezintă posibilitatea de a schimba lentilele, opțiune indisponibilă la camerele compacte. De ce e important acest aspect? În momentul în care vei dori să faci poze de la distanță sau să acoperi un unghi mai mare, orice mici inconveniente legate de controlul asupra deschiderii fantei de lumină sau legate de focalizare vor dispărea cu ajutorul sistemului de lentile a aparatului mirrorless . Te vei bucura de imagini clare și vei putea obține poze profesionale . Vei simți diferența chiar de la prima încercare.

Senzorul și numărul de pixeli

Modelele de aparat foto mirrorless vin cu senzori de mărimi diferite, majoritatea având senzori APS-C ( Advanced Photo System – type C) , APS-H sau de tipul Four Thirds. Camerele full-frame sau care cel puțin au un senzor APS-C fac față cu brio pozelor în încăperi cu luminozitate mai scăzută. Modelele cu Micro Four Thirds sunt recomandate dacă dorești o cameră de dimensiuni mai mici dar care să permită realizarea unor fotografii detaliate.

Un alt lucru căruia trebuie să îi acorzi atenție la achiziționarea unui astfel de aparat este raportul senzorului la numărul de pixeli. Încercând să atragă atenția cumpărătorului cu numărul mare de pixeli, producătorii ajung să nu mai țină cont de mărimea senzorului , lucru total greșit . Contrar a ceea ce cred cei mai mulți, numărul mare de pixeli nu echivalează cu o imagine mai bună. Nu numărul contează, ci mărimea pixelului ( un pixel mai mare înseamnă o cantitate mai mare de lumină captată) . Cu cât un senzor este mai mare, cu atât și pixelii vor fi mai mari.

Senzorii APS-C sunt aceeși pe care în mod obișnuit îi întâlneam la aparatele DSLR, de aceea imaginile vor avea o calitate asemănătoare.

Dimensiunile aparatului

Întrucât nu dispun de oglinzi, vizor sau pentaprismă, aparatele foto mirroless se remarcă prin dimensiunile reduse , fiind mai ușoare decât camerele DSLR.

Performanțe

Cu siguranță îți dorești ca pozele realizate să nu fie blurate, mișcate , de aceea un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este viteza obturatorului ( shutter speed) și captura în rafală. În general, este nevoie de minim 3 cadre pe secundă pentru o captură în rafală decentă, cu o viteză de 1/4000 de secunde la limita superioară. În condiții nocturne timpul de expunere crește cu 9-10 secunde sau mai mult cu o combinație de ISO mic. Probabil te întrebi la ce se referă ISO. Dacă aparatul tău are valori ridicate ISO, atunci vei putea obține fotografii mult mai bune în cadre slab iluminate, de aceea esteimportant să dai atenție valorii ISO până la care poate urca aparatul. Un aparat foto mirrorless de calitate va avea valori ISO comparabile cu cele de pe DSLR-uri .

Interfața

Alege un aparat cu o interfață cât mai intuitivă, ușor și rapid de accesat. Principalele butoane pe care un astfel de dispozitiv trebuie să le încorporeze sunt cele pentru funcțiile de focalizare Auto, Intelligent Auto sau pentru presetările de imagine Macro, Landscape, Portrait, Sport, etc.

În plus, vă recomandăm să optați pentru un dispozitiv care se poate conecta la telefon , tabletă sau laptop, astfel încât să puteți descărca rapid fotografiile realizate sau să vă ofere posibilitatea de a urmări în timp real imaginile de pe aceste aparate.

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Aparate foto mirrorless 

Nr. Crt Ilustratie Descriere
1

Sony Alpha A6000YB

Dotat cu un ecran OLED care este mult mai bogat in culori sa capabil sa redea detalii. Perfect pentru persoanele care doresc sa avanseze in domeniul fotografiei cat si pentru amatori, dar nu sunt pregatiti pentru ceva mai performant. Are un senzor de 24,3 MP cu o dimensiune mare de 23,5 x 15.6 mm. Filmeaza in calitate Full HD si are zoom de focalizare.

Vezi pret si detalii

2

Sony Alpha A5000L

Raportul calitate pret indica o investitie foarte avantajoasa si e imposibil sa regretati banii cu acest aparat care este perfect pentru un amator sau un utilizator care doreste sa faca poze frumoase si aproape profesionale. Aveti la dispozitie 13 moduri de filmare si fotografiere iar toate cadrele le puteti urmari pe un ecran LCD.

Vezi pret si detalii

3

Canon EOS M10

Senzor de 18 Mp care e capabil sa indentifice 49 e puncte de focalizare, toate pentru surprinderea actiunii si incorporeaza un obiectiv de 15 – 45 mm cu un zoom optic de 3x. Permite conesiuni Wi-fi, se poate conecta un cablu HDMI si un USB pentru transferul fisierelor.  Alimentarea se face prin un acumulator Li-Ion LP-E12.

Vezi pret si detalii

4  

Olympus E-PL7 Pancake

Realizat din metal premium inbunatatit cu finisaje din piele care sublimeaza rafinamentul personal. Are un blit extern cu o dimeniune a senzorului de 17.3 x 13.0 mm, captare imagine 8 cadre pe secunda, rezolutie foto intre 16 si 18 MPx, filmeaza Full HD, iesire HDMI micro tip D, acumulator Li-Ion si o greutate de 357g.

Vezi pret si detalii

5

Panasonic gri DMC GF7KEGS

Camera DMC GF7KEGS detine caracteristicile unui fotograf incepator si este foarte prietenos cu acesta. Fara setari complicate vor iesi imagini frumoase. Daca accidental schimbati ceva in setarile deja inregistrate, cu doar un singur buton puteti reseta toate setarile implicite din fabrica.

Vezi pret si detalii

About The Author