Ai vrea să ai propriul tău sistem de încăzire pentru apă însă nu îți permiți să investești o sumă foarte mare astfel încât să achiziținezi o centrală pe gaz? Atunci cea mai avantajoasă opțiune pentru tine este achizițonarea unui boiler . După câteva utilizări te vei convinge de eficiența unui astfel de dispozitiv, apreciat mai ales pentru randamentul bun dar și pentru prețul accesibil.
Putem spune astfel că boilerul este cea mai bună alegere pentru locuințele în care nu există centrală termică, pentru zonele rurale mai izolate în care nu există o rețea de apă caldă, dar și o soluție de rezervă potrivită în cazul în care ar apărea diverse deficiențe ale centralei termice.
Boilerul este recomandat în special pentru utilizatorii care locuiesc singuri sau care au familii mai puțin numeroase, întrucât cantitatea de apă pe care o poate încălzi deodată este limitată , nefiind deci o bună investiție pentru familii mai extinse.
Cum funcționează boilerul ?
Principiul de funcționare al unui astfel de dispozitiv este relativ simplu. În cazul unui boiler electric, aparatul dispune de o rezistență electrică imersată în apă, componentă controlată de un termostat. Apa rece va pătrunde prin partea inferioară a boilerului, termostatul va porni rezistența electrică , apa se va încălzi iar în momentul atingerii temperaturii în prealabil setate aparatul se va opri .
Spre deosebire de o centrală termică, boilerul este mult mai ușor de montat, nu necesită găuri de aerisire și prezintă avantajul de a fi mai puțin costisitor. Singurul dezavantaj este acela de a nu asigura în mod continuu apă caldă , procesul de încălzire a apei fiind limitat de capacitatea rezervorului .
Cum alegi cel mai bun boiler pentru casa ta ?
Pentru că vrem să faci cea mai bună alegere, venim în ajutorul tău cu o listă a criteriilor care definesc cel mai bun boiler. Iată caracteristicile la care trebuie să fii atent pentru a face o investiție inteligentă:
Tipul de boiler
Când iei decizia de a achiziționa un boiler trebuie să te gândești mai întâi la combustibilul pe care dorești ca dispozitivul să-l folosească. În funcție de acest criteriu, puteți opta pentru următoarele variante:
- Boiler electric – tipul de boiler cel mai des întâlnit, fiind unul din cele mai rapide și eficiente variante . Încălzirea apei se face cu ajutorul rezistențelor electrice.
- Boilerul pe lemne – îl regăsim în general în locuințele persoanelor de la țară .Boilerul dispune de o mică sobă unde în urma arderii lemnelor se generează căldură suficientă pentru încălzirea eficientă a apei menajere. Principalul avantaj este consumul redus de energie electrică, în timp ce dezavantajul cel mai mare este efortul pe care acest tip de boiler îl implică.
- Boilerul termoelectric – reprezintă un tip de boiler electric care poate fi conectat la o sursă de energie ( centrală termică, panouri solare )
- Boilerul pe gaz – util pentru persoanele care au locuința racordată la o sursă de gaz
Capacitatea de încălzire a boilerului
Capacitatea boilerului este cea care ne arată volumul de apă pe care dispozitivul va fi capabil să-l încălzească în urma unei singure sesiuni. Dacă sunt mulți consumatori de apă caldă în casă și ai o familie mai numeroasă, în mod evident trebuie să optezi pentru un boiler cu o capacitate cât mai mare, care să vă poată asigura cantitatea de apă caldă necesară. În acest caz îți recomandăm să achiziționezi un dispozitiv cu o capacitate de 120-150 de litri, chiar 200 de litri în funcție de necesitățile dumneavoastră. Pentru utilizări mai rare a boilerului sau pentru familii mici, sfatul nostru este optarea pentru un model cu o capacitate redusă, de 40-60 de litri.
Conexiuni
Verifică întotdeauna atunci când achiziționezi un boiler ce tip de conexiuni ai nevoie pentru a-l racorda la rețeaua de apă din locuința ta. În general, acestea sunt de ½ sau ¾ țoli, însă pot exista excepții și de aceea este bine să te informezi la timp pentru a evita cumpărarea unor adaptoare suplimentare pentru a putea conecta boilerul la țevile de apă.
Funcționalitate
- Capacitatea de a regla manual termostatul la temperatura dorită este o funcție de dorit, astfel încât să aveți posibilitatea de a decide personal cât de caldă să fie apa. Un alt lucru căruia trebuie să-i dați atenție este timpul de încălzire al apei, de cele mai multe ori acesta fiind menționat în specificațiile produsului.
- Timpul de încălzire va depinde cel mai probabil de capacitatea boilerului, astfel încât pentru dispozitive cu capacități de peste 100 l puteți aștepta chiar 2-3 ore pentru a obține temperatura dorită a apei. Un alt factor de care va depinde perioada de încălzire a apei este puterea boilerului ( exprimată în watti ). O valoare mare a puterii aparatului echivalează cu o viteză mare de încălzire apei , regula aplicându-se și în sens invers. Nu uitați însă că puterea la care funcționează produsul influențează și consumul de energie electrică . Astfel, deși veți beneficia mai rapid de apă caldă, boilerul va consuma mai mult.
- Termoizolația
Pentru a face o achiziție care să merite , un alt element pe care trebuie să îl aveți în vizor este ca boilerul să aibă o izolație de calitate, astfel încât pierderile de căldură să fie minime. Degeaba achiziționezi un boiler cu o viteză mare de încălzire a apei, dacă pierderile de căldură spre exterior sunt ridicate. Cel mai popular material termoizolant întâlnit la boilerele performante este spuma poliuretanică, având rolul de a diminua eliberarea căldurii în mediul extern. - Noile modele de boilere vin și cu alte funcții precum : protecție la suprapresiune, protecție anti-îngheț sau protecție la supraîncălzire – opțiuni utile, care asigură o mai bună performanță a aparatului.
Garanție
În general, perioada de garanție pentru un boiler este de cel puțin 2 ani. În cazul celor mai performante modele , pentru anumite componente precum rezistența la coroziune a rezervorului de apă sau rezistența electrică perioada de garanție poate să crească .
Bineînțeles, recomandăm optarea pentru un model de boiler cu o garanție cât mai mare, astfel încât să te asiguri că vei putea utiliza dispozitivul un timp îndelungat.
De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !
Top Boilere
Nr. Crt | Ilustratie | Descriere |
---|---|---|
1 |
Tesy BiLight GCVS 1004420 B11 TSRUn model deosebit cu serpentina, care este un sistem economic, sigur si eficient de producere a apei calde compatibil cu o centrala de incalzire sau orice instalatie cu circuit inchis. Este echipat cu un intrerupator rezistent la umiditate, sistem fiabil electric, termostat reglabil iar timpul de incalzire de la 15 grade C pana la 65 este de 45 minute. |
|
2 |
Tesy BiLight GCV503520B11TSRCu un design nou al noii duze de apare rece, creaza un efect unic care asigura cu pana la 15% mai multa apa calda, aceasta tehnologie este in proces de patentare. Intrerupator cu 2 moduri de operare, termostat reglabil si usor accesibil instalat in partea de jos a boilierului care permite reglarea facila a temperaturii dorite. |
|
3 |
Tesy BiLight GCV303512B11TSRTipul de protectie sticla ceramica, timpul de incalzire de la 15°C la 65°C este de 1 ora si 29 minute, tipul de instalare vertical, tip control mecanic, clasa energetica D, putere 1200W, presiune Mpa 0.8, volum 30 litri iar greutate 11.8 kg. Este un model foarte fiabil de la brandul Tesy care are doar recenzii pozitive de la clienti. |
|
4 |
Ariston Pro R 100 EUBoilerul Ariston R 100 EU este unul bine izolat si are un randament foarte bun. Tipul de incalzire a apei variaza in functie de temperatura setata, dar pentru un dus apa se incalzeste in mai putin de 30 de minute iar consumul nu este atat de mare precum ai crede, nu consuma mai mult de decat doua becuri de 100w pe luna. |
|
5 |
Tesy BiLight GCV603520B11TSRCFace parte din clasa D de eficienta energetica, iar puterea sa este de 2000 de wati. Pentru o siguranta maxima in exploatare acest boiler ofera cateva functii de siguranta precum o izolatie de 18mm, supapa de siguranta, anod de magneziu si sticla ceramica. Tipul de alimentare este electric iar volumul rezervorului este de 60 litri. |