Există 2 tipuri de produse pentru care poți opta dacă ești în căutarea unui device de stocare pentru computerul personal : SSD ( Solid State Drive) și HDD (Hard Disk Drive). Dacă tradiționalele HDD-uri sunt compuse din platane ce se rotesc în jurul unui ax, implicând multe părți de mișcare, discurile SSD se folosesc de tehnologia NAND Flash pentru a simula aceleași funcții , nemaiavând nevoie de părți de mișcare și consumând mai puțină energie electrică.
De ce să alegi un Solid State Drive în detrimentul unui Hard Disk Drive?
Hard Disk Drive-urile nu necesită niciun fel de introducere, fiind extrem de cunoscute și prezente în lumea tehnologică încă de la apariția primelor calculatoare. Pe măsură ce timpul a trecut și tehnologia a progresat, HDD-urile s-au dovedit a fi limitate ca viteză și totodată, din cauza componentelor nu foarte rezistente în fața șocurilor sau utilizării îndelungate, s-a simțit nevoia de a aduce pe piața dispozitivelor digitale un device care să compenseze aceste dezavantaje. Prin urmare, încet dar sigur, locul HDD-urilor a fost luat de SSD-uri. Trecerea la SSD-uri a reprezentat un adevărat spor de performanță . Probabil cunoști senzația generată de deschiderea lentă a fișierelor sau de pornirea înceată a aplicațiilor. Toți acești timpi morți îții influențează în mod negativ productivitatea . cum ar fi dacă aplicațiile ar porni rapid iar fișierele s-ar deschide imediat la apăsarea click-ului?
Ei bine, trecerea la SSD a îmbunătățit semnificativ timpul de pornire , fișierele și aplicațiile răspunzând instant comenzilor date.
Pe scurt, iată câteva avantaje ale SSD-urilor care fac ca achiziția acestor produse să fie o adevărată investiție:
- Rezistența mare la șocuri
- Viteza crescută de accesare a aplicațiilor și a fișierelor.
- Fiabilitate crescută
- Dimensiuni mai practice și o greutate redusă
- Nu necesită defragmentarea fișierelor
- Rezistă mult mai bine la câmpurile magnetice
- Zgomotele produse sunt insesizabile
- Pot fi utilizate la temperaturi de la 0 până la 70 grade Celsius.
CRITERII DE ALEGERE A CELUI MAI BUN DISC SSD
Discurile SSD sunt într-o continuă evoluție, apărând mereu noi îmbunătățiri și schimbări care aduc cu sine performanțe mai bune. Dacă ești în căutarea unui astfel de dispozitiv și nu știi care caracteristici dictează buna funcționarea a discului SSD, în continuare poți afla care sunt recomandările și ce lucruri trebuie să cauți pentru a face cea mai bună alegere.
Viteza
În momentul în care evaluezi performanța unui SSD trebuie să ai în vedere factori precum viteza de citire a informației, dar și viteza de scriere a acesteia. După cum spuneam , aceste dispozitive de stocare a informației se remarcă oricum prin o viteza mare prin prisma structurii lor, ele accesând mult mai repede informația dorită.
Vitezele de transfer ale SSD – urilor pot avea valori diverse de la un producător la altul și sunt cuprinse de obicei în intervalul 100-600 MB/s. Este important să dai atenție atât valorilor vitezei secvențiale de scriere și citire, cât și vitezei de scriere aleatorie a discului. Cea mai des utilizată funcție este cea de scriere aleatorie.
Capacitatea de stocare
Cele mai bune modele de discuri SSD vin cu o gamă largă de capacități de stocare, deci alegerea din acest punct de vedere nu va fi o problemă. În ceea ce privește acest criteriu, cel mai mult contează diferitele scopuri pentru care utilizatorul va folosi discul SSD: fie ca disc de boot , fie ca unitate principală de stocare. Dacă utilizezi discul SSD pentru sistemul de operare, optează pentru capacități de până la 64 GB. În schimb, dacă dorești să folosești discul pentru stocarea unor volume mai mari de date și fișiere, recomandăm alegerea unor capacități de stocare mai mari.
Ușurința în instalare
În general, dimensiunea discurilor SSD este de 2.5 inchi, necesitând un kit de montare pentru 3.5 inchi pentru a putea fi montat în carcasa desktop. Este esențial să verifici dacă producătorul pune la dispoziție acest kit fără de care instalarea nu va putea fi efectuată. Asigură-te că dispozitivul va fi ușor de folosit , fii atent la orice cerințe speciale care ar putea apărea în specificații și verifică dacă poți accesa cu ușurință informații utile despre produs pe site-ul utilizatorului , precum ghidul de folosire, instrucțini pentru instalare, etc.
Rezistența și durata de viață
Nefiind compuse din părți mobile, aceste dispozitive rezistă mult mai bine la accidente . Totodată, s-a remarcat și o rezistență mare la fluctuațiile de temperatură. Astfel, din moment ce sunt șanse foarte mici ca SSD-urile să cedeze din punct de vedere mecanic, durata de viață este una foarte mare . Singurul aspect care poate duce la funcționarea proastă a SSD-urilor este prezența anumitor componente deficitare. Când achiziționezi un astfel de produs asigură-te că discul SSD ales este conceput din componente bune, rezistente, ale unor producători care oferă atât o bună funcționare cât și compatibilitate . Din acest punct de vedere, liderii pe piață sunt Indilinx Everest și SandForce.
De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !
Top SSD-uri
Nr. Crt | Ilustratie | Descriere |
---|---|---|
1 |
Samsung 850 EVOAcest model vine cu tehnologia 3D V-NAND flash, care este inavotoare si unica realizata pentru a depasi limitarile densitatii, performantei si rezistentei. Are o protectie ce mentine temperaturile constante pentru o functionalitate in conditii optime si are 3 moduri de operare, maximum reability, maximum performance si maximum capacity. |
|
2 |
Intel 540s SeriesOfeta o fiabilitate si performanta sporita, fiind unul dintre cele mai calitative ssd-uri. Cel mai important este ca oferta un echilibru optimizat pentru raportul calitate/pret folosind o combinatie intre memoria TLC si SLC. Rata de transfer la scriere este de 480MB/s iar rata de transfer la citire este de 560MB/s. |
|
3 |
AMD Radeon R3Un model care functioneaza foarte bine si are o rapiditate bune, se comporta bine in programe de editare mai vaste cat si in jocuri. Rata de scriere este e 470MB/s, cea de copiere de 520MB/s iar capacitatea ssd-ului este de 240GB. Daca nu dispui de un buget mai mare acest model este alegerea perfecta. |
|
4 |
Kingston SSDNow UV400Cu toate ca pretul acestui model este mai mic este foarte stabil si bun. Rata de transfer la scriere este de 490MB/s iar cea de citire 550MB/s. Acest model este o alta varianta mai ieftina in dar cu siguranta vei ramane surprins de cat de bun este. |
|
5 |
ADATA Premier SP550Un raport calitate pret exceptional tinand cont ca este un SSD de 240GB iar rata de transfer la scriere este de 510MB/s iar la citire de 560MB/s. Este un model perfect daca doresti sa readuci la viata un laptop sau un pc mai vechi, dar merge si in cazul in care doresti sa faci un PC nou pe piese. |