19/04/2025
cafetiera philips resize

Filtrul de cafea sau cafetiera este cea mai populară metodă actuala pentru prepararea cafelei, iar acest  aparat electrocasnic este acum prezent in aproape orice gospodarie. O inventie aparuta la sfârșitul anilor `60, filtrul de cafea a devenit extrem de popular deoarece a oferit o metodă nouă facila pentru prepararea cafelei. Simplu, chiar banal de utilizat, cafetiera elimină efortul fizic si ofera prepararea rapida a cafelei la un preț accesibil. In cateva decenii cafetiera a cucerit foarte repede lumea intreaga, devenind poate cel mai cunoscut mod de a prepara cafeaua.

[rpt name=”3547-copy-9″]

Cafetierele pe care le gasesti pe piata sunt diferite ca si calitate si pret, dar această diferenta nu reflectă și caracteristicile tehnice. Un aparat electrocasnic banal, cafetiera funcționează după același principiu iar diferențele dintre un model ieftin și unul scump sunt justificate de calitatea materialelor din care e fabricat filtrul de cafea si depinde eventual de dotati, prețul mai mare nefiind întotdeauna justificat.

Modele recomandate in raport calitate/pret

Cafetiera Philips Café Gaia HD7546/20

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Am ales sa punem aceasta cafetiera de la Philips pe primul loc in topul nostru datorita catorva caracteristici importante ale acesteia, printre care se numara si materialele premium din care este realizata, in comparatie cu alte cafetiere mai ieftine. Vasul termorezistent mentine cafeaua intacta la temperatura si aroma ideala timp de 2 ore. Chiar si cand vasul este scos din cafetiera, sistemul inteligent de blocare asigura pastrarea aromei perfecte.

Cafetiera TEFAL Smart’n Light CM600810

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Desi are un pret ceva mai redus decat produsul prezentat anterior, cafetiera de la Tefal nu se lasa nici ea mai prejos si ne incanta cu mai multe caracteristici interesante care s-ar putea sa te convinga sa o alegi. Dimensiunile marite ale duzei de alimentare cu apa si sistemul de infuzare al acestei cafetiere iti garanteaza ca te vei bucura de aroma perfecta a cafelei in fiecare dimineata. Mai mult, sistemul de programare cu pana la 24h inainte te ajuta sa ai cafeaua pregatita imediat ce te trezesti, fara sa mai fie nevoie sa astepti deloc. Sistemul antipicurare va opri procesul de preparare al cafelei de fiecare data cand recipientul este scos pentru a nu murdari.

Cafetiera Heinner HCM-900RBK

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Pe locul 3 in clasamentul nostru avem o cafetiera cu rasnita integrata de la Heinner. Cu totii meritam sa ne bucuram de aroma placuta a cafelei proaspat macinate, de aceea rasnita de 36g din cafetiera Heinner ne vine in ajutor. Procesul de macinare dureaza intre 20-30 secunde astfel ca te vei bucura de o cafea de calitate intr-un timp foarte scurt. Rasnita poate fi reglata in functie de preferinte, astfel ca va macina fin sau grosier. Lamele din inox garanteaza durabilitatea in timp.

Cafetiera Philips Daily Collection HD7459/20

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Cafetiera Philips Daily Collection este tot ce ai nevoie atunci cand vine vorba de cafetiere. Aceasta are un pret redus si totodata beneficiaza de cele mai bune specificatii. Oprirea automata dupa 30 de minute te ajuta sa economisesti energie si pentru a fi in siguranta. Nu trebuie insa sa-ti faci griji, cafeaua va ramane calda pentru mult timp datorita vasului termorezistent chiar daca cafetiera este oprita. Te vei bucura de o aroma intensa de fiecare data datorita sistemului aroma twister care ajuta la amestecarea uniforma a cafelei pentru a scoate potentialul maxim din aceasta.

Cafetiera Heinner HCM-D918X

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Chiar daca are cel mai mic pret din lista noastra, cafetiera Heinner are o multime de review-uri pozitive din partea numerosilor clienti si reprezinta o alegere foarte buna care iti va oferi cafea de calitate in fiecare dimineata. Toate functiile cafetierei pot fi setate cu usurinta folosind afisajul LED, inclusiv optiunea de timer care iti poate pregati cafeaua dinainte pentru a fi gata atunci cand te trezesti. Capacitatea de 1.8l a cafetierei poate sa umple pana la 18 cesti deci este ideala pentru familiile numeroase sau pentru folosirea la birou. Dupa ce arunci zatul de cafea, poti spala cu usurinta filtrul pentru ca este detasabil.

Cum alegi cel mai bun filtru de cafea

Avantajele unui filtru sunt usurinta în utilizare și prețul scăzut. Pentru a pregăti o cafea, tot ce trebuie să faceți este să puneți cafeaua în filtrul de hârtie, să umpleți rezervorul cu apă necesară si filtrul proceseaza numarul de cafele dorite .Metoda este simplă, rapidă, nu necesită multa rabdare sau atentie si este o procedura curata. Cafeaua pentru filtru din comerț este gata măcinată la dimensiunea necesară pentru cafetieră, iar filtrele de hârtie sunt consumabile ieftine. Aceste avantaje sunt cele care au făcut filtrul de cafea o inventie populara si ieftina, Dezavantajele unei cafetiere sunt extracția inferioară a uleiurilor și acizilor care dau aroma cafelei, la temperaturi ceva mai mici ca temperatura la care fierbe apa.

În cazul filtrului de cafea, apa are o temperatură mai mare în zona de contact, unde aceste substanțe se evaporă și se pierd, dar se răcește repede pe măsură ce pătrunde prin stratul de cafea și devine astfel mai puțin eficientă pentru o extracție corectă. Dozajul cafelei trebuie realizat corect, prea puțină cafea, cu apa prea fierbinte va vaporiza substanțele volatile; prea multă cafea, face ca apa sa se scurge prea lent, se va răci prea mult și nu va mai fi capabilă să extragă aroma si taria cafelei.

Orice tip de cafetiera funcționează practic similar, iar modul de lucru este foarte simplu și nu cere prea multă creativitate tehnologică. Din compartimentul pentru apa, se scurge sub acțiunea gravitației printr-o valvă unidirecțională într-un tub metalic care este încălzit de o rezistență electrică. Sub controlul unui termostat simplu, această rezistență încălzește apa care intra. De aici actioneaza un fenomen numit termo-sifonare, iar vaporii de apă se ridică prin tubul care duce la picurător, purtand cu ei stropi de apă încă nevaporizată.

Caracteristici tehnice

Rezervorul: Anumite cafetiere au un rezervor sau un vas încorporat, dar se poate alege si un model cu rezervor detașabil, fiind mai ușor de umplut și spălat. Capacitatea vasului va fi aleasă în funcție de utilizatori, variind de la 4-6 cești, până la 14-16 cești pentru cafetierele de mare capacitate. Este de preferat ca acest rezervor să aibă gradații clare și vizibile pentru indicarea nivelului de apă rămas.

Filtrul: aproape toate cafetierele de pe piață folosesc un filtru de unică folosință, fabricat din hârtie, acesta fiind practic atâta timp cât nu puneți în el cafeaua măcinată fin pentru ibric, care-l face să se înfunde și să curgă. Pe piață există și filtre de cafea metalice sau din material plastic, sita fină a acestora fiind potrivită pentru cafeaua măcinată pentru filtru, dar lăsând să se scurgă cafeaua măcinată fin sub forma zațului. Filtrele din hârtie sunt ieftine și permit aruncarea rapida a cafelei consumate, însă dacă vă preocupă aspectul ecologic, sitele metalice sau plastice ar putea fi o idee mai bună.

Picurătorul: Mare parte a filtrelor de cafea simple folosesc un picurător cu o singură duză,  iar modelele mai scumpe folosesc un sistem mai mare sofisticat, unui cap pentru duș. Acesta ajută împrastierea apei fierbinți sosite peste toată cantitate de cafea, minimizând într-o oarecare măsură risipa.

Sistemul anti-drop: Acest sistem este de fapt o simplă valvă care se deschide în momentul în care se pune vasul de cafea în cafetieră și se închide atunci când se scoate vasul, iar sistemul anti picurare împiedică scurgerea cafelei pe zona de încălzire atunci când se scoate vasul pentru a turna cafeaua. Este o caracteristica comună, dar uneori poate lipsi, in functie de modelul cafetierei.

Sistemul de încălzire: acționată de către aceeași rezistență care încălzește și apa, plita metalică sau ceramică de sub vasul de cafea va permite păstrarea caldă a acesteia pe o perioadă mai lungă de timp. Aproape toate cafetierele dispun de așa ceva, însă există și modele care nu au, deci verificați că există.

Programare: Filtrele de cafea mai moderne permit programarea preparării cafelei pe o perioadă de  maxim 24 de ore, scutindu-vă astfel de o așteptare suplimentară dimineața. Dacă aveți nevoie de doza de cafeină la prima ora , dis de dimineata, opțiunea programării este o idee minunata

Oprirea automată: Este un sistem de protecție foarte util, acesta va dezactiva sistemul de încălzire a apei după consumarea totala a acesteia. În anumite cazuri, sistemul de oprire automată va dezactiva și modul de păstrare caldă a cafelei după un anumit interval de timp, împiedicând astfel evaporarea completă a apei și supraîncălzirea vasului gol.

Materiale de construcție: Majoritatea filtrelor simple sunt in general fabricate din plastic. Dacă doriți un produs mai rezistent și mai elegant, alegeți modele fabricate din aluminiu sau inox, iar dacă va permiteti o suma mare de bani, puteți alege cafetiere care permit păstrarea caldă a cafelei pe o perioadă mai mare de timp cu ajutorul unui suport cu talpă ceramică și vase termorezistente.

Reglarea temperaturii: Pentru ca o temperatură excesivă este dusmanul unei cafele bune, anumiti producători au implementat un sistem care permite ajustarea temperaturii. Acest sistem poate if interesant, setarile sunt ceva mai dificil de folosit iar efectul asupra calității cafelei variază în funcție de cantitatea de cafea pusă în filtru.

Masurarea cantității de apă și dozajul tariei. Majoritatea cafetierelor au nevoie sa fie turnata apa in rezervor corespunzator numărului dorit de cafele, dar există si filtre la care rezervorul poate fi umplut la capacitatea maximă și apoi folosit la nevoie. Este o facilitate buna in cazul cafetierelor cu rezervor mare, pentru ca va opri fierberea apei după umplerea cafelelor facute. O alta atributie este cea care permite selectia tăriei cafelei, facuta în mai multe trepte , ele modificand cantitatea de apă fierbinte turnată pe cafea.

Sistemul de filtrare al apei: Este de dorit sa folositi sisteme interne de filtrare, dar daca nu aveti posibilitatea sa achizitionati filtre de apa, unele cafetiere vor purifica apa turnată direct de la robinet pentru a elimina eventualele depuneri si murdarii din apa.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *