14/01/2025
cel-mai-bun-nebulizator

Afecțiunile respiratorii au devenit din ce în ce mai frecvente, mai ales în cazul copiilor. Sinuzita, alergiile, astmul, simplele răceli însoțite adesea de nasul înfundat sau congestionat sunt doar câteva exemple de probleme care apar cu precădere la această categorie de vârstă, mai ales în sezonul rece. Însă, acest lucru nu trebuie să reprezinte neapărat un motiv de îngrijorare, deoarece în prezent există metode extrem de eficiente și moderne pentru a trata simptomele acestor afecțiuni.

Din ce în ce mai des se folosește pentru tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare terapia cu aerosoli – ansambluri de particule extrem de fine dispersate într-un mediu gazos ce vor pătrunde prin inhalare în plămâni. Există aerosoli naturali , precum cei marinari, aerosolii de pădure, sau cei întâlniți la salină, dar și aerosoli artificiali. Pentru generarea acestei ultime categorii de aerosoli intervine nebulizatorul – un aparat modern care transformă medicamentele în particule fine, ușor de asimilat prin inhalare.

De ce să îți achiziționezi un nebulizator?

Mulți medici recomandă utlizarea aparatului pentru aerosoli , atât în cazul copiilor , cât și în cazul adulților care au dificultăți de respirație. Tratamentul va fi mult mai eficient administrat prin intermediul acestui dispozitiv, efectul va fi mult mai rapid și eficace, iar riscul efectelor sistemice adverse este extrem de redus. Studiile demonstrează că terapia cu aerosoli are rezultate extrem de bune în cazul medicamentelor bronhodilatatoate, antibacteriene, antiinflamatoare, în atenuarea stimulilor generatori ai tusei, ameliorarea problemelor legate de sinusurile paranazale , nebulizatorul fiind recomandat atât în sfera pneumologică, dar și în tratamentul afecțiunilor din domeniul ORL.

Cum alegi cel mai bun nebulizator pentru sănătatea ta?

Fiindcă vorbim de o alegere care îți va influența starea de sănătate, achiziția unui astfel de aparat trebuie făcută cu atenție, luând în considerare anumite detalii care țin de siguranța și de performanțele oferite. Vă recomandăm o scurtă listă de factori cărora să le dați atenție astfel încât să faceți cea mai bună alegere.

Tehnologia utilizată

Principalul criteriu de selecție este tehnologia care stă în spatele funcționării aparatului de aerosoli – aspect care dă indicii cu privire la eficiența și randamentul produsului ales.Există atât variante de nebulizatoare care funcționează cu principiu mecanic, cât și modele electrice.

Variantele mecanice necesită propulsarea manuală pentru a crea condițiile optime pulverizării lichidelor. Au o configurație extrem de simplă, numindu-se și inhalatoare, randamentul fiind de asemenea unul scăzut. Modelele electrice sunt mai performante, având o eficiență mult mai mare. Ele se împart în 2 mari categorii : cu compresor sau cu ultrasunete – fiecare cu avantajele și dezavantajele sale .

Aparatul de aerosoli cu compresor dispune de un piston care realizează compresia continutului din rezervorul pentru lichide și medicament . Procesul se realizează destul de rapid și ,în urma lui , produsul medicamentos fiind eliminat sub formă de vapori din tub, gata pentru a fi inhalat. Acest tip de nebulizator se remarcă prin prețul avantajos și prin eficiență, însă există de asemenea câteva dezavantaje. Dimensiunile și greutatea unui astfel de aparat de regulă nu sunt foarte practice, iar nivelul de zgomot produs poate fi deranjant, ajungând uneori chiar până la valor de 60 de Db.

Nebulizatorul cu ultrasunete dispune de un cristal piezoelectric ale cărui vibrații sunt răspunzătoare de generarea unor ultrasunete suficient de puternice pentru a determina transformarea substanței lichide în vapori fini ușor de inhalat. Aparatul este mult mai silențios și are dimensiuni mai reduse și mai practice, fiind deci portabil și ușor de utilizat. Dezavantajul nebulizatorului cu ultrasunete este faptul că o parte din substanța activă va rămâne în aparat, deci necesită curățarea periodică și îngrijirea atentă .

Tipul de alimentare

Unele aparate de aerosoli funcționeză cu baterii, în timp ce altele necesită alimentarea prin cablu. Fiindcă ambele modele sunt la fel de eficiente, recomandarea noastră este să alegeți un nebulizator cu baterie reîncărcabilă, fiindcă dispozitivul va fi mai portabil , ușor de folosit oriunde dorești .

Certificare

Alegeți doar produse care sunt certificate de către centre specializate , ceea ce vă va oferi un plus de siguranță în ceea ce privește calitatatea nebulizatorului . Verificați deci ca aparatul să fie certificat de către directiva 93/42/CEE , asigurându-vă astfel că dispozitivul este de încredere.

Alte caracteristici importante

  • Dimensiunea particulelor – optează pentru un aparat care să genereze particule cât mai mici ( între 1 și 5 microni )
  • Rata de nebulizare – trebuie să fie de minim 0,35 ml/ min.
  • Debitul de nebulizare – face referire la debitul de aer supus compresiei. Alegeți un nebulizator cu un debit de minim 6l/minut în raport cu o presiune de1.0 bar , valoare optimă pentru majoritatea substanțelor utilizate în acest tip de terapie. Pentru substanțe mai vâscoase, deci mai dificil de vaporizat, căutați un debit mai mare, de 9l/minut/1.0 bar.
  • Volumul rezervorului – optați pentru un volum cuprins între 5-10 ml. Este bine să va asigurați ca dispozitivul să poată cuprinde toată substanța necesară într-o singură sesiune .
  • Volumul rezidual – valoarea medie optimă pentru volumul rezidual este de 0,7 ml.

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Nebulizatoare

Nr. Crt Ilustratie Descriere
1

Laica MD6026

Acest model Laica MD6026 face parte din categoria nebulizatoarelor cu ultrasunete, care pe langa faptul ca va scapa de infectiile respiratorii, nu este deloc galagios, iar in acest mod nu va pune nici o problema bebelusilor. Volumul maxin de inhalare este de 8 ml, capacitatea de vaporizare circa 0,4 ml/min iar greutatea sa este de doar 350 grame.

Vezi pret si detalii

2

OMRON C28 Plus

Modelul OMRON C28 Plus este in primul rand conceput pentru administrarea eficienta a medicatiei la adulti cat si la copii, pentru a reduce perioada de imbolnavire si revenirea rapida la o viata activa.  Este foarte usor de folosit deoarece are doar un singur buton.

Vezi pret si detalii

3

Laica NE2003

Pentru tratarea cailor respiratorii modelul Laica NE2003 este unul dintre cele mai eficiente aparate de aerosoli. Principiul de functionare este pe compresor cu postin, nivelul de zgomot este de 58 dB, rata de nebulizare 0,35 ml/ min, alimentarea aparatului se face la priza iar capacitatea tancului de medicament este de maximum 12 ml.

Vezi pret si detalii

4  

Scian RedLine NB-220C

Este un model compact care poate fi folosit la domiciliu cat si in clinici medicale, pentru prevenirea si tratarea afectiunilor cailor respiratorii. Este foarte eficient deoarece utilizeaza foarte bine medicamentul vand cel mai mic volum rezidual. Cateva caracteristici: dimensiuni reduse, 2 masti, filtre de rezerva, pahar de nebulizare etc.

Vezi pret si detalii

5

Scian NB-212

Un design compact si nou, acest model este echipat cu un compresor de calitate care rezista cu succes la foarte multe utilizari. Scian NB-212 este compus dintr-un compresor rotativ cu piston de protectie la supraincalzire. Producatorul a gandit acest kit de nebulizare astfel incat dimensiunea particulelor sa fie de 2.44um, fiind una perfecta pentru tratarea oricarei boli a sistemului respirator.

Vezi pret si detalii

About The Author