19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăȘtiriCel mai bun telescop astronomic

Cel mai bun telescop astronomic

Date:

Stiri Similare

Unul din misterele care a atras dintotdeauna interesul omului a fost magia stelelor. Probabil îți amintești cât de captivant era atunci când erai mic copil să privești într-o noapte de vară cerul senin plin de stele . Deși apar atât de mici și fragile, ele reușesc să lumineze chiar și cel mai întunecat cer fiind parcă semnalul prin care Universul ne cheamă să îi descoperim și mai mult din tainele sale.da

Însă, din păcate, nu toți avem acces la NASA sau la Planetariu pentru a reuși să luăm contact mai mult cu lumea cosmosului. Probabil orice copil și-a dorit cel puțin o dată în viață să devină astronaut astfel încât să poată pătrunde misterele Universului și să cunoască de aproape această lume infinită a stelelor și a altor planete.

Chiar dacă poate e prea târziu pentru a îți schimba meseria sau dacă nu ai posibilitatea de a vizita centre care permit observarea cerului înstelat, astăzi poți admira universul în toată splendoarea sa achiziționând un telescop astronomic.

Atunci când privești prin obiectivul telescopului, intri într-o lume nouă. Universul care până acum era disponibil doar astronomilor profesioniști se va deschide înaintea ta și îți va oferi surprize și experiențe unice. Vei putea observa nu doar stelele, ci și planetele, calotele polare de pe Marte, inelele lui Saturn, sateliții, șamd. Te vei simți în al 9 lea cer atât la propriu cât și la figurat întrucât folosirea telescopului va fi ca o adevărată călătorie prin Cosmos.

Cum alegi cel mai bun telescop astronomic?

Nu poți achiziționa un telescop astronomic așa cum cumperi un telefon sau un alt simplu dispozitiv. Alegerea celui mai bun telescop astronomic presupune răbdare și efort fiindcă va trebui să țineți seama de o serie întreagă de factori, precum caracteristicile care asigură calitatea, locul în care veți utiliza dispozitivul sau frecvența folosirii.

Dacă nu ești un bun cunoscător al acestui domeniu știm că nu este ușor să găsești direcția potrivită care să te ghideze spre găsirea unui produs perfect pentru tine. Din acest motiv, te sfătuim să eviți deciziile pripite și să îți iei timp pentru a analiza și aprofunda anumite detalii esențiale legate de acest tip de dispozitive. Vei găsi mai jos câteva criterii de selecție care să te ajute și să îți ofere direcția potrivită pentru alegerea celui mai bun telescop astronomic.

Tipul telescopului

Există mai multe categorii de telescoape astronomice pentru care poți opta , create pentru utilizări diverse și care vin cu diferite moduri de funcționare.

Telescopul refractor pot fi o bună alegere, mai ales pentru amatori , întrucât este ușor de utilizat și de înreținut. Oferă un contrast bun al imaginilor , chiar dacă acestea nu sunt redate cu cea mai mare acuratețe din cauza nivelului scăzut de saturație al culorilor. Totuși, chiar dacă prezintă anumite dezavantaje legate de calitatea imaginilor , prețul accesibil și manevrabilitatea facilă fac din acest telescop genul de produs potrivit pentru astronomii amatori.

Telescopul reflector aduce anumite îmbunătățiri legate de claritatea imaginlor, având o apertură mai mare, un spectru de culori mai extins și capacitatea de a reda chiar și detaliile fine. Nu numai că vei observa în cele mai bune condiții planetele , sistemul solar și luna, însă vei putea studia și alte galaxii mai îndepărtate sau diverse roiuri de stele. Însă, fiindcă orice bun produs are și anumite dezavantaje, întreținerea unui telescop reflector este destul de dificilă și contrastul oferit este inferior din punct de vedere calitativ telescopului refractar.

Telescopul catadioptric este, după cum afirmă specialiștii, cea mai performantă variantă, fiind o combinație a primelor categorii și având drept unic dezavantaj costul mare. Prin urmare, te vei bucura de imagini mult mai de calitate și de un constrast excelent.

Apertura

Atunci când alegi un telescop, elementul esențial pe care trebuie să îl verifici în mod obligatoriu este apertura sau, pentru a fi mai ușor de înțeles, diametrul obiectivului. Cu cât telescopul va avea o apertură mai mare, cu atât imaginile vor fi mai clare întrucât aparatul va fi capabil să capteze mai multă lumină și să pună în valoare mai multe detalii.

Un telescop cu o apertură mică, de 50-70 mm poate fi o bună alegere numai pentru începători, întrucât nu vei reuși să observi foarte multe elemente și imaginea nu va fi de cea mai bună calitate. Dispozitivele la care diametrul obiectivului este mai mare de 70 mm pot fi considerate deja performante, întrucât permit vizualizarea și altor corpuri cerești mai depărtate. Nu vei fi nevoit să te limitezi la sistemul nostru solar, ci cu aperturi de circa 100 mm vei reuși să observi stele îndepărtate de Pământ, să realizezi distanța lor și să ai o imagine în perspectivă.

Raportul focal

Raportul focal reprezintă acel parametru pe care producătorii îl redau în specificații sub forma ”f / x” . În funcție de această valoare, telescoapele se împart în modele rapide, cu un raport mai mic de f/6, și modele lente, reprezentate de toate sistemele care depășesc această valoare.

Un sistem rapid va fi capabil să cuprindă câmpuri vizuale mai extinse, de o profunzime mai mare, însă alegerea lor va echivala cu compromiterea puterii de mărire. Astfel, dacă dorești să dispui de posibilități de mărire cât mai performante și te poți descurca și cu un câmp vizual mai îngust, va fi necesar să optezi pentru un sistem lent.

Montura telescopului

Cea care influențează ușurința de manevrare a telescopului și stabilitatea acestuia este montura, care poate fi de 3 tipuri : alt-azimutală, ecuatorială sau GOTO.

Prima categorie reprezentată de montura alt-azimutală este o variantă ideală pentru un utilizator amator. Este facil de utilizat și are și un preț accesibil. O subcategorie a acestei variante este montura Dobson, o versiune îmbunătățită care oferă o manevrare ușoară și o bază stabilă. Vei putea deplasa telescopul pe verticală și pe orizontală, dar nu îl vei putea utiliza pentru astrofotografie.

Montura ecutorială necesită alinierea telescopului după Steaua Polară , fiind destul de greu de utilizat și necesitând timpși pricepere pentru montarea corespunzătoare. Însă, odată fixat, vei putea focaliza orice corp cosmic dorit și vei observa la un nivel înalt de performanță lucrurile care te interesează. În plus, montura ecuatorială este cea mai bună alegere pentru astrofotografie.

Cea din urmă categorie, montura GOTO presupune programarea telescopului să urmărească anumite puncte cosmice , incluzând în mecanismul său o funcție computerizată complexă care permite realizarea acestui proces. Sistemul de control va ghida telescopul către corpul selectat dintr-o bază de date și îți va permite să studiezi rezultatele în momentul în care dorești.

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Telescoape Astronomice 

Nr. Crt Ilustratie Descriere
1

Celestron AstroMaster 130 EQ

Un dispozitiv excelent pentru a realiza primii pasi in astronomie deoarece furnizeaza o combinatie buna intre optica si calitate. Oglinda parabolica cu diametrul de 130mm produce o putere de adunare a luminii mai mare decat restul modelelor din seria Astromaster.

Vezi pret si detalii

2

Celestron AstroMaster 70 EQ

Telescop Celestron AstroMaster 70 EQ, refractor – Refractoarele sunt primele modele de telescoape care sunt solide si usor de utilizat, foarte usor de intretinut, perfecte pentru observatii lunare, bi-stelare sau planere si utilizabile pentru vizualizarea terestra la distanta.

Vezi pret si detalii

3

Infinity 70/700 AZ2

Produs de firma Meade Instruments din Irvine USA, acest model  are 70 mm diametru si distanta focala de 700mm si permite observatii la un alt nivel in comparatie cu diametrele 50 sau 60mm. Datorita aportului de apertura aduna cu pana la 96% mai multa lumina iar prin urmare obiectele deep sky, galaxii, nebuloase vor fi mai observabile.

Vezi pret si detalii

4  

National Geographic 9118001

National Geographic 9118001 este un model refractor care are o putere de 60x cu un obiectiv cu diametrul de 50 mm si o distanta focala de 360 mm.  Este un telescop mai mult pentru copii care sunt la inceput.

Vezi pret si detalii

5

Levenhuk Blaze 50 PLUS

Cu aceste telescop va permiteti sa observati obiecte localizate la diferite distante, in detaliu. Chiar si cand lumina este mai scazuta, obiectivul produce imagine foarte bune. Telescopul vine intr-o husa rezistenta la zapada si apa. Optica este din sticla Bak-7 ofera imagini de buna rezolutie.

Vezi pret si detalii

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri

Articolul precedent
Articolul următor