02/12/2024
tensiometru

Tot mai multe persoane se confruntă în prezent cu hipertensiunea arterială . Dacă acum 20 de ani, numai cei în vârstă erau afectați de această boală, astăzi nu este nimeni scutit, fiindcă factorul principal care declanșează și agravează această afecțiune este stresul, urmat de obezitate, dieta nesănătoasă și sedentarism.

Pentru a ține efectele acestei boli sub control este necesară o continuă verificare a variațiilor tensiunii arteriale , motiv pentru care nevoia de tensiometre cât mai performante și eficiente a crescut în ultima perioadă. Tensiometrul poate salva vieți , de aceea este util ca fiecare persoană care suferă de hipertensiune arterială să aibă un astfel de dispozitiv acasă, pe care să îl poată folosi pentru monitorizarea atentă a valorilor presiunii arteriale.

Cum alegi cel mai bun tensiometru?

Dacă nu ai studii medicale, s-ar putea ca alegerea tensiometrului potrivit să fie destul de dificilă. Fiindcă vorbim de sănătatea ta, este necesar ca produsul să fie de cea mai bună calitate și să ofere cele mai bune rezultate.

Răspunsul la întrebarea ” care este cel mai bun tensiometru” poate varia în funcție de necesitățile tale , pe piață existând o varietate de produse, cu funcții diverse și capabilități diferite. Noi vă punem la dispoziție un ghid care să vă ajute să descoperiți care dispozitiv de măsurat tensiunea este mai potrivit pentru dumneavoastră. Iată criteriile de selecție pe care trebuie să le aveți în vedere!

Tipuri de tensiometre

În prezent există pe piață 2 categorii de tensiometre : manuale și electronice.

Tensiometrele manuale sunt folosite mai ales în spitale, fiind destinate cadrelor medicale. Ele necesită utilizarea unui stetoscop , oferind o precizie mai crescută a valoriilor tensiunii arteriale. Acestea sunt, însă, greu de folosit în lipsa unei pregătiri medicale, de aceea nu sunt recomandate persoanelor care nu au cunoștințe în acest domeniu.

Mult mai ușor de folosit sunt tensiometrele electronice, care pot fi utilizate cu brio și în absența personalului medical. Prin urmare, recomandarea noastră pentru persoanele care nu au experiență în domeniul medical este optarea pentru un dispozitiv digital , automat.

Pe de altă parte, tensiometrele pot fi clasificate în funcție de modul în care se fixează manșeta. Există aparate cu fixare pe braț sau pe încheietura mâinii. Cele mai apreciate de către medici sunt dispozitivele cu manșetă pentru braț, fiind mai precise datorită atașării acesteia aproape de inimă. Deși mai ieftine, cele cu fixare pe încheietura mâinii nu vor oferi rezultatele cele mai apropiate de realitate.

Manșeta tensiometrului

Alegeți un tensiometru a cărui manșetă să aibă dimensiunile optime pentru măsurarea cât mai exactă a tensiunii arteriale. În general, aceste aparate vor avea dimensiuni medii, pentru brațe cu circumferința de 22-32 cm. Puteți opta, însă, pentru o manșetă mai mare , persoanele cu brațe mai voluminoase fiind nevoite să aleagă măsura L pentru manșetă, ceea ce achivalează cu o circumferință de 32-45 de centimetri. Fixarea adecvată a manșetei pe braț va influența într-o mare măsură rezultul măsurării tensiunii arteriale, de aceea este important să faceți cu atenție această alegere.

Important este și materialul din care este fabricată manșeta. Alegeți un tensiometru dotat cu o manșetă confecționate din cauciuc ( partea interioară ) și nylon ( partea exterioară ).

Funcțiile oferite

  • Detectarea aritmiilor
    Anumite tensiometre au încorporată funcția de detectare a aritmiilor, fiind capabile să observe o eventuală modificare a ritmului cardiac . Această tehnologie PAD ( Pulse Arrhytmia Detection ) este prezentă la majoritatea tensiometrelor de nouă generație . Deși nu substituie un control cardiologic, funcția PAD este extrem de utilă atenționând pacientul și detectând aceaste complicații cardiace – aritmiile – care necesită un tratament de specialitate. Pentru anumite grupe speciale de pacienți : diabetici, obezi, pacienți cu fibrilație atrială , cu boli renale, sau pentru gravidele cu preeclampsie este recomandată achiziționarea unui astfel de dispozitiv dotat cu tehnologia PAD.
  • Stocarea informațiilor
    Cele mai bune tensiometre pot memora valorile tensiunii arteriale, astfel încât pacientul să poată observa evoluția lor de-a lungul timpului. Variantele moderne și performante permit chiar realizarea unui istoric personalizat pentru mai mulți pacienți .
  • Conectare la PC
    Tensiometrele dotate cu această funcție pot transmite informațiile stocate pe un PC, ceea ce te va ajuta să ții mult mai bine evidența valorilor tensiunii. Totodată, această opțiune face posibilă transmiterea datelor către medicul de familie prin intermediul computerului .
  • Tehnologia MAM
    Tensiometrele de ultimă generație (3G) sunt dotate cu o tehnologie extrem de inovatoare, care oferă o precizie mult mai mare măsurătorilor realizate. Tehnologia MAM presupune realizarea a 3 determinări succesive la o singură apăsare de buton, ceea ce va contribui la măsurarea exactă a tensiunii arteriale.

Modalitatea de alimentare

Majoritatea tensiometrelor funcționează pe bază de baterii alcaline , având o autonomie destul de crescută, de aproximativ 6 luni. Există, însă, și aparate cu alimentare electrică , recomandate pentru cei mai în vârstă care pot uita să cumpere și să schimbe bateriile, ceea ce ar fi un inconvenient pentru măsurarea sistematică a tensiunii arteriale. Dacă dorești să optezi pentru un tensiometru din această ultimă categorie, verifică posibilitatea de a monta aparatul în priză sau de a primi la pachet un adaptor de rețea pentru dispozitivul ales.

Garanție și certificare

În general , perioada de garanție pentru un tensiometru este de minim 2 ani, putând ajunge chiar la 3 sau 5 ani pentru anumiți producători.

Extrem de important este ca aparatul să corespundă ultimelor norme în domeniul determinării tensiunii arteriale. Asigurați-vă căprodusul ales are certificări din partea unor organizații de încredere, care au validat calitatea și precizia dispozitivului. Printre cele mai importante organizații internaționale de testare și validare a tensiometrelor se află Societatea Europeană de Hipertensiune (ESH), Societatea Britanică pentru Hipertensiune ( BHS) și Asociația pentru Îmbunătățirea Instrumentelor Medicale ( AAMI).

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Tensiometre

Nr. Crt Ilustratie Descriere
1

Omron M7 Intelli IT

Cei mai avansati senzori si indicatori asigura o masurare extrem de precisa a tensiunii arteriale cu acest tensiometru. Aparatul este validat clinic si include urmatoarele: tehnologie Intellisense care asigura umflarea specifica a mansetei proprie fiecarui utilizator, led pentru alertare in cazul hipertensiunii, simboluri pentru batai neregulate, aparitia pulsului neregular si multe alte functii care cu siguranta iti vor fi de ajutor.

Vezi pret si detalii

2

Omron M3

Locul 2 este ocupat de modelul Omron M3 care este la fel unul foarte precis si de calitate superioara. Va enumeram doar cateva caracteristici: complet automat, simbol pentru detectarea miscarii, simbot pentru aparitie pulsului neregulat, aparat validat clinic, indicator afisat pe eceran pentru nivelul hipertensiunii si o capacitate de memorie de pana la 60 de determinari pentru fiecare dintre cei 2 utilizatori.

Vezi pret si detalii

3

Healthy Line SHL-868ZA

Acest model permite stocarea a 120 de seturi complete de date in total. Memorarea valorilor se face usor doar cu o singura apasare pe butonul memory. Permite utilizarea mansetei extra large care are dimensiunea de 33 – 44 cm, aceasta manseta se poate achizitiona optional.  Se pot stoca 3 utilizatori si fiecare pana la 40 de date masurate si stocate. Detine de altfel si un senzor de puls neregulat, control automat al mansetei si in indicator luminos al nivelului de tensiune.

Vezi pret si detalii

4  

OMRON M2 BASIC

OMRON M2 BASIC din seria 2018 este un tensiometru digital complet automat cu montare pe brat, tastat clinic, de mare exactitate si cu tehnologia Intellisense inclusa. Cateva specificatii tehnice: afisal LCD de mari dimensiuni car il face usor de citit, oprire automata dupa 1 minut de neutilizare, circumferinta bratului 22-30cm si se poate utiliza si o manseta mare de 32-42cm care se poate cumpara separat.

Vezi pret si detalii

5

Tensiometru de brat Akyta

Un tensiometru care il puteti achizitiona cu un buget mai mic dar ramane un produs de calitate si foarte precis. Masoare tensiune arteriale si pulsul iar circumferinta mansetei este de 22-32 cm. Functii: Istoric utilizare, semnalizare sonora, ajustabil si portabil.

Vezi pret si detalii

About The Author