14/01/2025
Cel mai bun uscător de rufe

Dintotdeauna au existat sarcini în gospodărie mai puțin plăcute și agreate chiar și de cele mai harnice gospodine . Pentru mulți, îndatoririle precum spălatul vaselor, ștersul geamurilor, întinsul hainelor la uscat au devenit activități generatoare de dureri de cap. Însă aici intervine progresul tehnologic.

Tehnologia a adus întotdeauna acel plus de confort pe care îl dorim cu toții, chiar și în domeniul aparatelor de uz casnic.

Astăzi vom vorbi despre cum putem elimina stresul întinsului hainelor la uscat și ce ameliorări aduce progresul tehnologic în acest sens.

De ce să alegi un uscător de rufe electric?

Poate că nu este un produs de strictă necesitate în gospodăria ta, însă cu toții știm cât e prețios este timpul și că orice achiziție care îți poate salva timp și energie merită și este binevenită. Odată spălate, rufele vor putea fi uscate imediat fără a le mai întinde și vor fi gata de îmbrăcat în cel mai scurt timp.

Dacă te-ai săturat ca pe timp de iarnă să aștepți ore întregi sau chiar zile pentru ca rufele să fie uscate cum trebuie, dacă te-ai săturat de haine inegal uscate sau mototolite , atunci cea mai bună rezolvare la toate aceste probleme este achiziționarea unui uscător de rufe electric.

Cum alegi cel mai bun uscător de rufe ?

În primul rând, alegerea uscătorului trebuie făcută în așa fel încât dispozitivul să se plieze pe nevoile familiei tale, ținând cont atât de costuri cât și de beneficii. Există foarte multe modele pe piață, deci cu siguranță vei avea de unde alege. În continuare vei afla factorii care influențează performanța acestui dispozitiv, astfel încât în momentul realizării achiziției să ai bagajul de informație necesar pentru a face cea mai bună alegere.

Timpul și capacitatea de uscare

Există 2 mari categorii de uscătoare rufe în funcție de metode de uscare a hainelor: cu evacuare, respectiv cu condensare.

  • Uscătorul care funcționează prin condensare este cel mai popular, fiind ușor de utilizat și de instalat. Care este principiul de funcționare? Pe măsură ce iese din haine, aburul va fi condensat și depozitat într-un recipient pentru apă. Avantajul principal este faptul că imediat după cumpărare dispozitivul poate fi pus în funcțiune , fiind totodată ușor de repoziționat.
  • Uscătorul de rufe prin evacuare se remarcă prin eficiență, deși nu este atât de ușor de instalat precum cel precedent. Ocupă un spațiu mai mare și va fi mai dificil de instalat. Avantajele lui constau în eficiența uscării și în consumul mic de curent electric.

În ceea ce privește capacitatea de uscare, aceasta variază de la model la model, iar alegerea din acest punct de vedere trebuie adaptată nevoilor proprii. Dacă aveți o familie numeroasă , optați pentru un uscător de rufe cu o capacitate de uscare mai mare, pentru a putea usca o cantitate mai mare de rufe într-un singur ciclu de uscare. În general, un dispozitiv de uscare a rufelor cu o capacitate de 8-9 kg este potrivit pentru o familie cu 4 membri, iar dacă familia este mai mică sau mai mare atunci în funcție de această valoare vei reduce sau vei crește capacitatea .

Totodată, recomandăm alegerea unui uscător de rufe care are încorporat un senzor de încărcare – funcție cu ajutorul căreia vei putea fi avertizat în cazul în care capacitatea mașinii este prea redusă pentru cantitatea de haine încărcate. În cazul în care volumul hainelor depășește capacitatea de uscare a mașinii, ele nu se vor usca bine, se va produce o suprasolicitare a resurselor energetice și există riscul de a deteriora uscătorul.

Senzorul de umiditate

Un aspect important atunci când vorbim de alegerea celui mai bun uscător de rufe este senzorul de umiditate –o tehnologie modernă care avertizează dispozitivul în momentul în care hainele sunt uscate și îl determină să se oprească automat. Astfel, vei evita deterioararea pieselor vestimentare, reducând în același timp și consumul de curent electric deoarece dispozitivul de uscare va funcționa doar atât cât va fi nevoie. Pe piață există și modele care înlocuiesc senzorul de umiditate cu un termostat, modele care însă nu sunt la fel de eficiente și performante , existând posibilitatea de a pune în pericol țesăturile.

Nivelul de zgomot

Este întotdeauna important să verifici nivelul de decibeli emis de dispozitiv pentru a te asigura că liniștea ta nu va fi perturbata și că nivelul de confort nu va fi afectat. Dacă vrei să faci o alegere bună pentru căminul tău, optează pentru modele care nu depășesc 70 dB.

Funcțiile și programele uscătorului de rufe ideal

  • Senzor de încărcare – previne supraîncărcarea mașinii.
  • Senzorul de umiditate – atenționează aparatul cu privire la uscarea hainelor, protejându-le și asigurând totodată economisirea energiei.
  • Sistemul de abur – previne formarea cutelor, ajută la eliminarea mirosurilor și face ca piesele vestimentare să fie mai ușor de călcat.
  • Filtrul de scame – recomandăm alegerea unui model care are poziționat filtrul de scame la exterior pentru a putea fi mai ușor de curățat .
  • Ciclul de rotire extinsă – funcție care determină rotirea continuă a cuvei după oprirea ciclului de uscare, cu scopul de a evita ca rufele să formeze cute.
  • Panoul de control – la modelele performante, acest panou îți dă posibilitatea de a personaliza modul de uscare și de a-ți salva preferințele pentru o ulterioară nouă folosire a uscătorului.
  • Programul mixt – permite uscarea țesăturilor în funcție de tipul acestora
  • Programul pentru uscare delicată – asigură uscarea adecvată a materialelor mai sensibile și delicate
  • Program sport, program pentru jeans, program pentru lână – programe adaptate tipurilor de țesături.

Consumul de energie electrică

Alege un uscător de rufe care se încadrează cel puțin în clasa energetică A, pentru a te asigura că nu va consuma prea multă energie electrică. Deși modelele din clasa energetică A, A+, A++ sau A+++ sunt mai scumpe, acestea sunt cele mai bune investiții pe termen lung.

Garanția

În general, perioada de garanție este de 2 ani , dar dacă există posibilitatea să extinzi garanția nu ezita să profiți de acest lucru.

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Uscatoare de rufe

Nr. Crt Ilustratie Descriere
1

Beko DPY8506GXB1

Prevazut cu pompa de caldura care te ajuta sa economisesti energie. Sistemul Smart Dry permite conversarea aerului cand si recircularea sa, iar haine sunt uscate la o temperatura redusa. Detine si un program special care va permite sa aveti 2 camasi gata de purtat in doar 30 de minute. Uscatorul se opreste automat la sfarsitul etapei de uscare daca nu exista o alta selectie in urmatoarele 10 minute de la finalizarea programului.

Vezi pret si detalii

2

Bosch WTH85200BY

Face parte din clasa de eficienta energetica A++ si este un uscator deosebit de eficient. Datorita tamburului cu structura unica uscarea este uniforma si delicata. Este special pentru persoanele cu alergii sau piele sensibila, are certificare ECARF. Pentru indepartarea usoara a scamelor din filtrul condensatorului vine cu un filtru EasyClean.

Vezi pret si detalii

3

Electrolux PerfectCare700 EW7H438B

Uscator de rufe Electrolux PerfectCare700 EW7H438B alaturi de sistemul GentleCare usuca hainele la o temperatura redusa aproape la jumatate fata de uscatoarele convectionale. Sistemul SensiCare regleaza durata uscarii in functie de nivelul de umezeala din fiecare incarcatura, iar sistemul EcoFlow se poate curata foarte usor fiind accesibil. Are 12 programe si o capacitate de incarcare de 8 kg.

Vezi pret si detalii

4  

Beko DPS7405GXB2

Beko DPS7405GXB2 este un uscator cu pompa de caldura care va ajuta sa economisiti energie. Programul Optisense optimizeaza etapa de uscare cu ajutorul senzorilor de umiditate si temperatura, astfel puteti alege nivelul de uscare al hainelor. Pentru pasionatii de sport vine cu un program pentru hainele sintetice sau din bumbac, cu un grad scazut de murdarie, spalate la o temperatura de 40C.

Vezi pret si detalii

5

Electrolux EDP2074GW3

Uscatorul Electrolux EDP2074GW3 regleaza durata uscarii si energia folosita in functie de fiecare incarcatura si se opreste chiar in momentul potrivit. In acest fel datorita faptului ca nu usuca in exces, protejeaza tesatura contra deteriorarii, iar acestea vor rezista mai mult. Pentru rufe mai usor de calcat acest uscator se roteste in ambele directii pentru a dezlipi hainele si a preveni incurcarea acestora.

Vezi pret si detalii

About The Author