14/01/2025
cel mai bun videoproiector

Indiferent dacă ești pe cale să găzduiești o noapte de film sau dacă vei conduce un seminar de afaceri, o prezentare excelentă pe un ecran mare va face o impresie de durată. Pentru iubitorii de film și de jocuri, proiectorul oferă o experiență de calitate din punct de vedere vizual. Pentru afacerea dumneavoastră, este o modalitate flexibilă de a partaja prezentările cu ceilalți parteneri. Deci, fie că vorbim de divertisment, de prezentări într-o sală de curs sau la birou, videoproiectorul asigură o experiență cinematografică completă .

De ce să optezi pentru un videoproiector în schimbul unui televizor sau monitor de computer?

Videoproiectoarele au funcții similare televizorului sau monitorului de calculator, însă în același timp oferă mai multe beneficii precum :

  • Dimensiuni mai mari ale imaginilor
  • Creșterea portabilității
  • Posibilități flexibile de instalare
  • Costuri mai mici

În România putem remarca o creștere a interesului față de achiziționarea videoproiectoarelor, atât pentru utilizarea în scopuri recreaționale, în viața de zi cu zi, cât și în mediul academic și la birou. Totuși , alegerea celui mai bun videoproiector care să răspundă nevoilor personale se dovedește a fi întotdeauna puțin dificilă, specificațiile produsului nefiind facil de deslușit de către majoritatea clienților. Există multe întrebări pe care trebuie să ți le pui atunci când alegi modelul potrivit, de aceea sperăm că analiza din rândurile următoare îți va fi de folos și că în urma ei vei putea identifica mai ușor care este cel mai bun videoproiector pentru tine.

Cum alegi cel mai bun videoproiector?

Inițial te invit să te gândești la activitățile care vor prima atunci când vei folosi proiectorul, pentru că de această decizie va depinde și tipul videoproiectorului. Dacă îți vei utiliza pentru prezentări la birou sau în sala de curs, alege un model de videoproiector care să aibă mai mulți lumeni ce pot compensa prezența luminii din acea cameră. Dacă în schimb folosești proiectorul pe post de TV, pentru redare video, întreaptă-ți atenția spre un dispozitiv cu un contrast de înaltă calitate.

Criterii de alegere

Luminozitatea

Luminozitatea este un factor esențial , indicator al intensității luminii proiectate. Nimeni nu își dorește o imagine luminată prea slab sau prea puternic, de aceea este important să dați atenție acestei caracteristici care, alături de dimensiunea camerei și distanța până la ecran, dictează calitatea imaginii.

Recomandăm alegerea unui proiector cu o luminozitate de minim 1000 de lumeni. Sub această valoare vei fi nevoit să utilizezi videoproiectorul într-un spațiu mai redus, distanța la care vei putea vedea clar imaginile nefiind foarte mare. În schimb, un videoproiector cu o luminozitate de 2000 lumeni va proiecta fără probleme chiar și pe o distanță mare ( de 6 m ).

Nu îți fie teamă să optezi pentru un proiector cu o luminozitate mai mare deoarece îl vei putea folosi cu brio și într-un spațiu mai mic, obținând o imagine la fel de bună și de calitate.

Aspectul ratio

Aspectul ratio reprezintă de fapt raportul dintre laturile imaginii, cele mai populare valori fiind 4:3, 16:9, 21:9. Dacă aspectul ratio al proiectorului diferă de cel al sursei de date, în zona unde raportul nu se sincronizează va rămâne un spațiu gol, neutilizat, iar pe imagine veți putea observa apariția a 2 bare negre, deci este important să dați atenție și acestui aspect. Sfatul nostru este să optați pentru un format al imaginii de 16:9 – alegerea standard de transmisie a televiziunilor, fiind totodată și valoarea pentru care optează consolele de jocuri și Blue-Ray-urile.

Throw ratio – definit drept raportul dintre distanța de la lentila proiectorului până la ecranul de proiecție și dimensiunile acestuia ( lățimea, cu precădere ) . Astfel, această valoare sugerează poziția optimă de plasare a dispozitivului , valoare care, odată ignorată, poate aduce probleme redării imaginilor prin proiector. Este necesar așadar să faci un calcul înainte de luarea deciziei de a achiziționa produsul pentru a te asigura că modelul ales poate fi poziționat unde dorești obținând în același timp o proiecție perfectă.

Rezoluția

Majoritatea modelelor de videoproiectoare prezente pe piață au rezoluție nativă și sunt capabile să suporte tipuri diferite de rezoluție din sursa de date. Valori mari ale rezoluției indică o claritate mai mare a imaginii , asigurând calitatea acesteia. XGA (1024px768p), WXGA( 1280px720p), Full HD ( 1920px1080p), HD Ready (1024*720p), etc sunt câteva dintre categoriile de rezoluție pe care le puteți întâlni la proiectoarele de pe piață.

Rezoluța HD Ready este alegerea cea mai potrivită pentru redarea de filme sau pentru proiecția de jocuri de pe consolă, dar pentru redarea din surse de date de tip widescreen recomandăm optarea pentru un proiector cu rezoluție XGA (1024px768p).

Lampa videoproiectorului

Lampa reprezintă partea consumabilă a proiectorului, componentă pe care va fi necesar să o înlocuiești după epuizare. De obicei, durata de viață a acestora variază între 2000 și 4000 de ore , valorile variind și în funcție de modul de folosire ( utilizare economiă sau la putere maximă) Odată cu progresul tehnologic, o nouă îmbunătățire a fost făcută în acest sens, astfel fiind create videoproiectoare LED , echipate cu lămpi ale căror durată de viață ajunge chiar la 20000 de ore fiind deci mult mai durabile și chiar mai eficiente.

Portabilitatea

Portabilitatea nu depinde numai de dimensiuni și de greutate, ci și de tipul transmisiei semnalului. Cele mai eficiente în acest sens , dar totodată și mai costisitoare , sunt proiectoarele wireless, care nu necesită un cablu de transmisie.

Indiferent de timpul conexiunii la sursă, optați pentru un videoproiector portabil cu dimensiuni practice, o greutate redusă , cu o interfață ușor de manevrat care să includă USB, HDMI, VGA.

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Videoproiectoare

Nr. Crt Ilustratie Descriere
1

BenQ 3D TH534

Acest model BenQ 3D TH534 are un contrast nativ ridicat pentru o vizibilitate superioara, 15:000:1 care este posibil datorita tehnologiei DLP de ultima ora si sistemele de lentile optice 5G. Proiectorul cu luminozitate ridicata la 3300 de lumeni va asigura vizionarea unor imagini intr-un cadru relativ luminos sau chiar si intr-un mediu mediu luminat. Are multiple intrari VGA si HDMI pentru o conectivitate universala.

Vezi pret si detalii

2

Acer H6510BD

Putem spune ca este alegerea perfecta pentru fanii cinema-ului. Are o rezolutie  de 1080p contrast de 10,000:1 care face orice camera sa se transforme in cinema. Luminozitatea este de 3,000 ANSI si ofera o imagine clara chiar si in locuri luminoase. In pachet aveti inclus si o geanta care va ajuta la transport.

Vezi pret si detalii

3

Benq MX507

Un model de altfel foarte apreciat de cunoscatori care are un mod SmartEco in care consumul laptii este ajustat in mod inteligent pentru a oferi un contrast bun si o luminozitate optima, in functie de continut. In acest fel consumul este redus pentru a fi folosita doar cata lumina este necesara. Constrastul este de 13000:1 cu o rezolutie nativa de 1024 x 768, 3200 lumeni, 3D ready.

Vezi pret si detalii

4  

Optoma W330

Videoproiectorul Optoma W330 adauga mai multa profunzime imaginii cu un proiector de contrast ridicat, cu un alb si negru luminos si ultra bogat, textele si imaginile apar bine definite si clare. Eco+ este tehnologia care reuneste un contrast ridicat care imbunatateste viata lampii si in acelasi timp economiseste energie. Contrast de 20000:1, rezolutia nativa 1280×800, 3000 lumeni iar durata de viata a lampii este de 8000 ore.

Vezi pret si detalii

5

Epson EH-TW650

Imagini clare si foarte bine definite cu tehnologia Full HD si procesarea avansata a imaginilor va ofera claritate cu ajutorul celor cinci moduri de presetare disponibile. Imaginile au un contrast ridicat, si puteti proiecta imagini cu profunzime si claritate imbunatatite si gradatii mult mai detaliate intre zonele intunecate si cele luminoase.

Vezi pret si detalii

About The Author