6.9 C
București
marți, februarie 27, 2024
AcasăȘtiriCele mai bune panouri fotovoltaice din

Cele mai bune panouri fotovoltaice din [year]

Date:

Stiri Similare

Căutați cele mai bune panouri fotovoltaice pentru casa sau afacerea dumneavoastră? Acest ghid al cumpărătorului vă va oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a alege cel mai potrivit tip de panou pentru nevoile dumneavoastră dintre diferitele propuneri disponibile pe piață.

Instalarea unui sistem fotovoltaic nu numai că îmbunătățește în mod semnificativ impactul asupra mediului prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar permite, de asemenea, realizarea unor economii semnificative la facturile de utilități și, de multe ori, beneficiază de scutiri fiscale și subvenții de stat. În Romania, o țară cu valori de caldura ridicate, decizia de a o utiliza poate fi, prin urmare foarte avantajoasă.

Cele mai bune panouri fotovoltaice: recenzii și sfaturi

Panou fotovoltaic monocristalin – Renogy 100 W 12 V

Renogy 100 W 12 V

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Acest model este unul dintre cele mai bune panouri fotovoltaice din gama medie și este potrivit pentru cei cu spațiu limitat pentru instalarea în rulote, rulote sau bărci. The Renogy 100 W este, de fapt, un panou solar deosebit de compact, cu o calitate bună a construcției și o greutate și dimensiuni mai mici decât alte modele. Acesta măsoară 107,6 x 50,9 x 3,5 cm și cântărește doar 6,5 kg.

Ca panou solar monocristalin, este dotat cu tehnologie avansată, cu celule de siliciu de înaltă puritate, acoperire cu material de încapsulare avansat, plăci multistrat și diode de bypass ca protecție împotriva supraîncălzirii. Conectorii sunt, de asemenea, rezistenți și de bună calitate, deși au o lungime ușor mai mică decât alte modele.

Datorită găurilor sale mari, acest panou fotovoltaic este, de asemenea, foarte ușor de instalat, fiind compatibil atât cu sistemele on-grid, cât și cu cele off-grid.

Cadrul său solid din aluminiu și sticla anti-reflexie din sticlă călită cu conținut scăzut de fier o fac robustă și rezistentă la impact, precum și destul de durabilă. De fapt, panoul este capabil să reziste la sarcini considerabile de vânt și zăpadă. Cutia de joncțiune IP65 oferă, de asemenea, o protecție excelentă împotriva intemperiilor și a jeturilor de apă de joasă presiune.

Acest lucru este combinat cu o garanție de 95% de energie transferabilă în 5 ani, 90% de energie transferabilă în 10 ani și 85% de energie transferabilă în 25 de ani.

În comparație cu alte panouri solare de 100 W, Renogy 100 W este, în general, mai portabil, dar cu aceeași putere.

Renogy 100W Panou solar monocristalin 12 V aplicabil pentru rulote, bărci, barăci, magazii,...

Renogy 100W Panou solar monocristalin Renogy 100W Panou solar monocristalin 12V aplicabil pentru rulote, bărci, barăci,…

 • Randament de înaltă eficiență: Renogy 100W Panou solar monocristalin monocristalin Renogy poate furniza 400-500 Watt-ore sau 33-41 Amperi de energie electrică pe zi (în funcție de disponibilitatea soarelui); Între timp,…
 • DURABIL: Panoul este echipat cu sticlă călită de înaltă calitate pentru a proteja împotriva condițiilor de mediu nefavorabile, cum ar fi zăpada și gheața, rezistă la vânt puternic (2400 Pa) și la acumularea de zăpadă…

Kit panou fotovoltaic cu regulator de încărcare – ECO WORTHY 25W 12V

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Kit de panouri fotovoltaice ECO WORTHY 25W este soluția ideală pentru oricine caută o opțiune simplă și ieftină, dar bună de instalat în grădină pentru iluminatul exterior sau pe rulote și bărci. Cu o putere nominală de 25 W, acesta poate alimenta aparatele electrocasnice și poate reîncărca bateriile de 12 volți.

Performanța este destul de satisfăcătoare chiar și în condiții de iluminare redusă. La urma urmei, marca Eco-Worthy este o garanție în industrie; după ani de cercetare și dezvoltare, este acum unul dintre cei mai importanți producători de panouri fotovoltaice și baterii litiu-ion, intrând pe multe piețe internaționale.

Toate panourile sale monocristaline se caracterizează prin eficiență ridicată, design durabil, bună impermeabilizare și rezistență la intemperii.

Acest panou solar specific este inclus într-un pachet care include, de asemenea, un regulator de încărcare solară care oferă protecție la supra/sub tensiune și un cablu prelungitor cu conector SAE.

Panoul solar policristalin este format din 36 de celule de înaltă eficiență, proiectate să dureze 25 de ani. Cadrul robust din aluminiu anodizat, materialul rezistent la apă IP65 și sticla securizată de 3,2 mm asigură o rezistență excelentă la intemperii. Este inclusă o garanție de un an cu suport tehnic 24 de ore pe zi.

Din nou, este posibil să conectați panoul solar ECO WORTHY cu alte unități pentru a crește performanța. Cu toate acestea, merită să rețineți că panoul nu include o diodă de blocare a încărcării, astfel încât ar fi recomandabil să nu îl lăsați conectat la o baterie peste noapte pentru a evita dispersia.

Raportul preț-performanță al acestui panou fotovoltaic este interesant, în ciuda faptului că are o putere de numai 25W; cu o investiție minimă, se poate obține totuși o economie bună la consum.

DOKIO 100W 12V – Panou fotovoltaic pentru rulote

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Un alt panou de calitate superioară ideal pentru rulote și bărci este DOKIO 100W 12V. Acest panou fotovoltaic monocristalin oferă o eficiență ridicată și o construcție robustă și durabilă.

Celulele sale solare sunt deosebit de eficiente, sticla sa temperată este acoperită cu un strat subțire de EVA care oferă o bună protecție, iar rama sa este realizată din aluminiu masiv care conferă rezistență structurii. Datorită acestor caracteristici, panoul este capabil să reziste timp de zeci de ani chiar și la condiții de mediu nefavorabile, cum ar fi vânturile puternice și ninsorile abundente.

Nu este o coincidență faptul că acest modul fotovoltaic are o durată de viață lungă, cu o păstrare a performanței optime de până la 25 de ani și chiar mai mult. Randamentul garantat în primii 10 ani este de fapt de 90%, în timp ce pentru următorii 15 ani este stabilit la 80%.

Dimensiunile structurii sunt de 124 x 50,5 x 3,5 cm, cu o greutate moderată de 7,8 kg. Pachetul include două cabluri de 60 cm cu conectori MC4 standard.

Acest panou solar este, de asemenea, pe deplin compatibil cu aplicațiile on-grid și off-grid, cu patru găuri convenabile care permit o montare rapidă și ușoară.

Cu un preț absolut rezonabil pentru performanța oferită, DOKIO 100W 12V este o soluție excelentă pentru rulote.

Mono 12V – Ideal pentru solare de grădină

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Micul 5W bucurați-vă de panoul fotovoltaic Mono solar Mono este o opțiune care i-ar putea surprinde în mod plăcut pe cei care caută o sursă de energie economică pentru nevoi fără pretenții. Proiectat pentru nevoile de alimentare automată și mobilă cu energie de 12 V, este potrivit pentru instalarea pe rețea și în afara rețelei, pe magazii de grădină, precum și pe rulote și bărci.

Cu dimensiuni de numai 23 x 18,5 x 1,7 centimetri și o greutate de 500 de grame, acest model oferit de SolarV sub marca enjoy solar este de departe cel mai ușor de utilizat, dar demonstrează totuși o bună calitate a construcției.

Este, de fapt, un panou solar monocristalin cu celule solare cu o eficiență excelentă. Suprafața de sticlă securizată esg are un strat de protecție care o face rezistentă la intemperii, cu o toleranță la temperaturi cuprinse între -45° C și 85 de grade Celsius. Cadrul din aluminiu se dovedește a fi, de asemenea, destul de durabil, permițând astfel o utilizare prelungită în aer liber, protejând structura de coroziune.

Acest model dispune, de asemenea, de o diodă de bypass care îi permite să fie conectat la alte panouri fotovoltaice, dar nu dispune de o diodă de blocare, astfel încât ar putea fi indicat să fie utilizat împreună cu un controler de încărcare pentru a împiedica descărcarea bateriei de stocare.

Desigur, nu ne putem aștepta la performanțe ridicate de la un dispozitiv de 5 W, dar pentru încărcarea instrumentelor electronice, enjoy solar Mono își face treaba. Și, având în vedere prețul ridicol de mic, care face din aceasta cea mai ieftină opțiune dintre toate, performanța este mai mult decât satisfăcătoare.

Enjoysolar Mono Mono 150 W 12V Panou solar monocristalin Monocristalin Modul fotovoltaic Ideal pentru rulote, rulote,...

Enjoysolar Mono Mono 150 W 12V Panou solar monocristalin Monocristalin Modul fotovoltaic Ideal pentru rulote,…

 • [Highlights] Celule solare de înaltă calitate cu o eficiență de 18%. Celule solare de înaltă calitate de clasa A, eficiență mai mare chiar și în condiții de lumină scăzută, ideale pentru reîncărcare și…
 • [Materiale] Suprafață de sticlă solară ESG temperată cu strat de protecție împotriva intemperiilor, instalată cu celule monocristaline clasice de 158,75 mm. Cadru din aluminiu cu structură rezistentă la intemperii…

XINPUGUANG – Kit panou solar flexibil 200w 12v (ideal pentru bărci)

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Cu această propunere de la marca XINPUGUANG nivelul de performanță crește odată cu costul. Kitul include un panou solar de 100 W cu performanțe excelente.

Acest sistem fotovoltaic este deosebit de ideal pentru instalarea pe bărci, datorită unei caracteristici speciale: flexibilitatea panourilor care pot fi îndoite până la maximum 30 de grade pentru a-și adapta structura la orice suprafață. Pe lângă alte structuri mobile, cum ar fi rulote și rulote, puterea acestor panouri permite, de asemenea, utilizarea lor pentru generarea de energie pentru casele de dimensiuni medii.

Posibilitatea de a îndoi panourile facilitează, de asemenea, schimbarea orientării acestora pentru a optimiza acumularea de radiații solare.

De asemenea, panoul oferă o eficiență ridicată de 22%. Este fabricat din siliciu monocristalin și măsoară 95,5 x 50 x 0,3 cm, având o greutate de 1560 g. Structura ușoară, fără margini, necesită, în mod natural, o anumită atenție în manipulare pentru a evita posibilele deteriorări; acest tip de modul fotovoltaic este, prin urmare, mai fragil decât un panou clasic cu cadru din aluminiu, dar mult mai adaptabil.

Panoul solar XINPUGUANG include, de asemenea, un regulator solar de 20A care oferă o protecție excelentă împotriva scurtcircuitelor și a suprasarcinilor, un alt avantaj al acestui set. Cu toate acestea, mai puțin apreciabilă este lungimea cablurilor de conectare MC4 de numai 90 de centimetri.

În general, acest panou solar de înaltă performanță este cu adevărat unul dintre cele mai bune panouri solare pentru bărci și nu numai.

XINPUGUANG Kit de panouri solare 200w 12v 2 bucăți 100W 18v flexibil Mono Mono modul fotovoltaic 20A...

XINPUGUANG Kit de panouri solare 200w 12v 2 bucăți 100W 18v flexibil Mono Mono modul fotovoltaic 20A…

 • Flexibil: acest panou solar este o alegere bună pentru suprafețele curbate ale rulotelor, bărcilor, bărcilor cu pânze, iahturilor, camioanele, mașinile, autocarele, cabinele, rulotele, corturile, remorcile, cărucioarele de golf sau orice alte…
 • Eficiență ridicată: panoul solar este realizat cu o celulă solară monocristalină de siliciu de înaltă eficiență de 166 * 166 mm 12, eficiența generării de energie este de 22%, iar suprafața…

Eco Worthy – Kit de panouri solare cu invertor și baterie (240W și 12V)

Un alt kit de panouri solare Foarte completă și performantă este cea propusă din nou de marca ECO-WORTHY, care include două panouri fotovoltaice monocristaline de 120 W fiecare, un regulator de încărcare de 30A cu baterii cu litiu de 20Ah și un Invertor 600W.

Controlerul de încărcare include 2 porturi USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile și un ecran LCD pentru monitorizarea funcționării dispozitivului.

Bateriile cu litiu pot fi reîncărcate de peste 3000 de ori, păstrând 80% din capacitate, ceea ce le face mult mai durabile decât bateriile convenționale cu plumb-acid.

Invertorul fotovoltaic sinusoidal generează tensiunea adecvată pentru toate aparatele de uz casnic, cum ar fi frigiderul, televizorul, cuptorul cu microunde, pompa de apă și așa mai departe.

Ca de obicei în cazul panourilor solare produse de acest brand, aceste module fotovoltaice au o structură robustă, cu un cadru din aluminiu durabil care permite o durată de viață de zeci de ani, chiar și în condiții de vânt și zăpadă semnificative.

Acest kit ECO-WORTHY se comportă practic ca un sistem solar real și este capabil să genereze 1000 W pe zi în condiții de iradiere solară suficientă. Prețul poate fi ridicat, dar este cu siguranță proporțional cu completitudinea și performanța acestor panouri solare excelente.

ECO-WORTHY Kit complet de panouri solare off-grid 240W 12V cu invertor și baterie alcalină

ECO-WORTHY Kit complet de panouri solare off-grid 240W 12V cu invertor și baterie alcalină

 • [1 kWh / giorno]: Producția zilnică a kitului solar este de 1000 Wh dacă soarele este suficient, ideal pentru exterior, rulote, case, bărci, rulote, caravane, cărucioare de golf, mașini electrice, iahturi, corturi sau rucsaci,…
 • [Batteria al litio 8 volte la durata] ECO-WORTHY Bateriile cu litiu pot fi reîncărcate de peste 3000 de ori și își păstrează 80% din capacitate după mai mult de 3000 de cicluri profunde. Durata de viață este…

Panou solar portabil Bluetti SP200 200W

Modelul SP200 al mărcii Bluetti este un panou solar pliabil și portabil, cu o eficiență ridicată de conversie. De fapt, acest panou solar de 200W are o eficiență de 23,5%, una dintre cele mai ridicate dintre modelele disponibile pe piață.

Este proiectat pentru aplicații în afara rețelei pe rulote, bărci, rulote și magazii și poate fi utilizat împreună cu generatorul solar Bluetti. De fapt, adăugând stația solară a mărcii la kitul dvs., puteți extinde semnificativ acoperirea nevoilor dvs. de energie electrică în timpul oricărui tip de călătorie.

Deși panoul este compatibil cu majoritatea generatoarelor solare, compania mamă sugerează utilizarea acestuia cu alte dispozitive Bluetti pentru cele mai bune rezultate.

Datorită portabilității sale, SP200 poate fi, de asemenea, un partener ideal pentru aventurile în aer liber, inclusiv pentru drumeții, camping și alpinism. În timp ce panoul solar măsoară 2,20 m x 52 cm și are o greutate de numai 6,49 kg atunci când este desfășurat, acesta poate fi pliat și depozitat într-o carcasă specială, având o amprentă de numai aproximativ 52 de centimetri pe fiecare parte.

Prin urmare, poate fi transportat și montat cu ușurință de către oricine, datorită celor patru suporturi reglabile, care îi permit să fie întotdeauna poziționat la unghiul potrivit pentru a profita la maximum de radiațiile solare. Găurile pre-perforate permit, de asemenea, montarea ușoară pe orice suprafață. Un conector MC4 este, de asemenea, inclus în pachet.

Calitatea materialului acestui panou solar este cu adevărat remarcabilă, datorită utilizării tehnologiei avansate de laminare și a materialului EFTE rezistent la zgârieturi, ceea ce face ca suprafața să fie puternică și durabilă.

Conformitatea cu standardul IP65 îl protejează împotriva stropilor, dar ar fi recomandabil să nu îl expuneți la cantități excesive de apă.

Datorită performanțelor sale excelente, chiar și în condiții de iluminare mai puțin ideale, panoul solar Bluetti SP200 garantează o performanță maximă. Împreună cu prețul său semnificativ, acestea îl configurează pe deplin ca fiind un produs de vârf, de top de gamă printre panourile solare disponibile pe piață.

ECO-WORTHY 4 KWh / zi Offgrid Solar Panel System 1000W 24V

Aceasta sistem fotovoltaic cu stocare ECO-WORTHY este o propunere interesantă și performantă pentru cei care doresc să investească într-un kit de panouri solare premium.

Acesta este format din șase panouri fotovoltaice monocristaline de 170W, un invertor de 3000W 24V DC, un controler de încărcare de 60A 12V/24V și două cabluri solare de 5m.

Kitul fotovoltaic este ideal pentru magazine independent de rețeaua naționalămagazii izolate, garaje și așa mai departe, precum și pentru producția de energie domestică, pentru rulote și bărci. În general, este posibil să se instaleze între unul și șase astfel de panouri solare pe o rulotă, între unul și patru panouri pe o barcă și până la 24 de panouri pentru a dota o casă cu un sistem fotovoltaic complet.

Cu patru ore de lumină solară completă, este capabil să producă 4 kW de energie pe zi, dar celulele sale fotovoltaice de înaltă eficiență sunt capabile de performanțe excelente chiar și în zilele înnorate.

Pentru a utiliza acest kit fotovoltaic cu stocare, pot fi conectate în serie două baterii cu litiu de 12V 100ah, care pot fi achiziționate separat.

Unul dintre meritele acestui sistem fotovoltaic veritabil este sistemul de cablare, cu cabluri lungi care facilitează conectarea panourilor solare, a distribuitorului de curent continuu și a regulatorului de încărcare; de asemenea, dispune de protecție împotriva curentului de reflux, protecție împotriva ploii, un întrerupător de alimentare rezistent la contact și o cutie neconductoare.

Invertorul fotovoltaic oferă, de asemenea, performanțe excelente, cu sistemul său de undă sinusoidală pură care permite generarea de energie electrică la o tensiune ideală pentru toate instrumentele electronice și aparatele de uz casnic. Dispozitivul este proiectat pentru a preveni posibilele surse de poluare electromagnetică și pentru a dura mult timp.

Acest kit fotovoltaic este soluția potrivită pentru cei care dispun de un buget mai mare și doresc să se doteze cu un sistem de înaltă calitate.

ECO-WORTHY 4 KWh/Day Offgrid Solar Panel System 1000W 24V: Panou solar cu...

ECO-WORTHY 4 KWh/Day Offgrid Solar Panel System 1000W 24V: Panou solar…

 • [4 kW·h/giorno]Acest kit de panouri solare premium produce 4 kW de energie pe zi la 4 ore de lumină solară completă. Potrivit pentru magazine independente de rețea, magazii izolate, garaje,…
 • [Corrente anche nei giorni nuvolosi/neve]Celulele monocristaline oferă o performanță excelentă în zilele înnorate cu acest kit de panouri solare premium. Sub lumina…

Ce este și cum funcționează

Oanourile solare sunt instrumente compuse din celule fotovoltaice pătrate sau dreptunghiulare, realizate în general din siliciu, un element ușor de găsit în natură, deoarece este unul dintre principalele componente ale scoarței terestre.

În general, panourile fotovoltaice sunt instalate pe acoperișul unei clădiri, dar există și posibilitatea de a le instala pe perete; în ultimii ani au apărut panouri fotovoltaice portabile, care pot fi instalate în rulote, bărci sau magazii de scule. Atunci când razele soarelui ajung la ele, celulele lor declanșează o reacție fizică, numită efect fotovoltaic, care generează un câmp electric continuu.

Procesul este posibil datorită stimulării electronilor din siliciu, a prezenței unei serii de diferențe de sarcină între cele două straturi ale celulelor și a intervenției unui invertor fotovoltaic care transformă energia fotonică în energie electrică. Produsul final al acestei reacții este un curent alternativ de 220 V, gata de a fi distribuit în rețeaua electrică a clădirii și utilizat.

La ce se utilizează un panou fotovoltaic?

Un panou fotovoltaic este utilizat pentru a produce energie curată din razele soarelui astfel încât să furnizeze casei pe care este instalată energia de care are nevoie, acoperind până la 80 % din necesarul de energie al acesteia.

Acest lucru corespunde unui procent egal de economii la factură datorate utilizării de energie autogenerată la cost zero ceea ce face inutilă achiziționarea de la rețeaua electrică. În plus, diferitele regiuni și provincii și Ministerul Mediului oferă stimulente și facilități pentru cei care decid să treacă la panouri solare. Prin urmare, un sistem fotovoltaic este, de asemenea, menit să asigure o reducere semnificativă a cheltuielilor casnice.

Mai ales într-o perioadă în care se acordă o atenție deosebită surselor de energie regenerabilă, instalarea de panouri fotovoltaice este un gest important în favoarea mediului. Folosirea unei surse naturale de energie curată, cum ar fi căldura soarelui, poate reduce semnificativ impactul asupra mediului.

Cum să alegeți cel mai bun panou fotovoltaic

Tipuri de panouri

Există diferite tipuri de panouri din care se poate alege în funcție de nevoile de energie ale fiecăruia. De fapt, panourile solare utilizează tehnologii diferite și, pe această bază, sunt împărțite în principal în 3 categorii: panouri fotovoltaice monocristaline, panouri fotovoltaice policristaline și panouri fotovoltaice amorfe.

 • Panouri fotovoltaice monocristaline sunt formate din celule de siliciu pur, sunt deosebit de eficiente, au dimensiuni mici și o culoare închisă, între negru și albastru. Orientarea unidirecțională a celulelor lor este concepută pentru a capta cel mai bine razele perpendiculare.
 • Panouri fotovoltaice policristaline sunt fabricate din deșeuri de siliciu și componente electronice. Acestea au o culoare albastră irizată și celulele lor sunt dispuse într-o orientare aleatorie pentru a primi cât mai bine razele soarelui în diferite intervale orare; cu toate acestea, această conformație le face mai puțin eficiente atunci când sunt atinse de lumina perpendiculară.
 • Panouri fotovoltaice amorfe În cele din urmă, panourile fotovoltaice amorfe reprezintă o soluție ieftină, potrivită pentru cei care au nevoie de un randament energetic scăzut și doresc să își limiteze cheltuielile. Acestea se caracterizează prin luminozitate și grosime redusă, cu o peliculă subțire instalată pe o suprafață de sticlă sau de plastic în nuanțe întunecate.

De asemenea, merită amintite și panourile solare de ultimă generație cu peliculă subțire, realizate din cupru indiu și seleniu, cele CIScare, datorită tehnologiei lor moderne, permit obținerea unor producții bune chiar și la umbră parțială.

De asemenea, sunt disponibile pe piață panouri fotovoltaice hibride, în siliciu monocristalin și în peliculă subțire, cu putere bună și dimensiuni mici.

În sfârșit, alte panouri solare de ultimă generație constau în ferestre fotovoltaicerealizate din sticlă fotovoltaică și în sistemele fotovoltaice smartflower, cu panouri în formă de petale care se întorc ca o floarea-soarelui pentru a capta razele soarelui.

Puterea nominală și eficiența

Fiecare sistem fotovoltaic are un putere nominală diferită cunoscută și sub denumirea de putere maximă, de vârf sau de plăcuță nominală; valoarea sa indică puterea electrică maximă pe care panourile solare sunt capabile să o producă și este derivată din suma puterii nominale de ieșire a fiecărui modul în parte.

Aceste măsurători sunt efectuate în condiții standard de insolație de 25° C pentru temperatura ambiantă și 1.0000 W/m2 pentru radiația solară. Prin urmare, puterea reală a panourilor fotovoltaice poate varia, nu numai în funcție de climă și de iradiere, ci și de materiale, tehnologii și metode de instalare.

Puterea nominală a unui sistem solar este exprimată în kWp, sau Kilowatt de vârfa nu se confunda cu kilowatt-oră (kWh), care indică energia electrică produsă de un dispozitiv la o putere de 1 kW într-o oră. Pe de altă parte, acronimul kWp se referă în mod specific la puterea instantanee a panourilor fotovoltaice în condiții standard, dar este utilizat și într-un sens mai larg în legătură cu orice generator electric, pentru a indica puterea maximă teoretică de ieșire a acestuia.

În general, panourile solare policristaline și monocristaline au o putere nominală cuprinsă între 230 și 245 kWp, cele monocristaline compacte între 190 și 200 kWp, iar cele cu peliculă subțire între 77,5 și 87,5 kWp.

Cu toate acestea, mult mai importantă decât puterea nominală este eficiența pe metru pătrat a unui panou fotovoltaic. Echiparea cu un sistem solar eficient este, de fapt, deosebit de importantă în contextul rezidențial, unde spațiul disponibil pentru instalarea pe acoperișuri este limitat și, prin urmare, necesită o optimizare maximă.

Mai exact, eficiența unui panou fotovoltaic nu se referă în mod generic la calitatea acestuia, ci la performanța sa de a transforma energia solară în electricitate pe metru pătrat.

Din punct de vedere al calculului, eficiența unui sistem fotovoltaic se obține din raportul dintre puterea razelor solare și puterea electrică produsă. Pur și simplu, cu cât eficiența unui sistem este mai mare, cu atât mai mare este procentul de energie solară care este transformat efectiv în energie electrică utilizabilă.

Eficiența unui panou fotovoltaic variază în funcție de materialul și tehnologia utilizată, siliciul monocristalin fiind cel mai eficient. În orice caz, aceasta nu permite niciodată o conversie de 100% a energiei solare în energie electrică; în majoritatea cazurilor, aceasta atinge o valoare maximă de 20%.

De exemplu, un panou fotovoltaic din siliciu monocristalin poate avea un randament cuprins între 12 și 23%, unul policristalin în jur de 16,5% și unul amorf în jur de 8,2%. Pe de altă parte, panourile fotovoltaice CIS cu peliculă subțire ating, de obicei, o eficiență de 15%.

Dimensiunile panoului

Atunci când vă gândiți la achiziționarea celui mai potrivit sistem fotovoltaic pentru nevoile dumneavoastră, trebuie să luați în considerare și următoarele aspecte dimensiunea panourilor în funcție de spațiul disponibil pentru instalare.

Dimensiunea unui panou solar poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de modul, tehnologia utilizată sau producătorul. Prin urmare, soluțiile disponibile sunt variate, astfel încât ar putea fi utilă o analiză specifică a diferitelor dimensiuni disponibile pe piață.

 • Dimensiunea standard a celor mai comune panouri fotovoltaice este de 165 x 100 cm, cu o grosime cuprinsă între 35 și 50 mm.
 • Alte sisteme fotovoltaice mai puțin obișnuite au unități mai mari, de aproximativ 200 x 100 cm, sau mai mici, cu panouri de 158 x 81 cm.
 • Unele tipuri de panouri solare care au dimensiuni mai mici sunt cele cu film subțire (120 x 60 cm) și cele hibride (159 x 100 cm).
 • Prin urmare, un panou solar poate avea o dimensiune minimă de 120 x 60 cm și o dimensiune maximă de aproximativ 200 x 100 cm.

Prin urmare, atunci când alegeți, ar fi recomandabil să țineți cont atât de dimensiuni, în funcție de mărimea acoperișului, cât și de eficiența sistemului fotovoltaic, deoarece panourile mai mici, cu o eficiență scăzută, pot necesita totuși mai mult spațiu în ansamblu.

În general, consumul mediu de energie al unei familii necesită un sistem fotovoltaic cu o dimensiune totală de aproximativ 25 m2 .

Sistem de stocare

Un alt element de care trebuie să se țină cont atunci când se evaluează alegerea celor mai bune panouri fotovoltaice este diferența dintre un sistem fotovoltaic cu stocare e fără sistem de acumulare.

Sisteme fotovoltaice fără stocare sunt cele mai frecvente, deoarece nu implică utilizarea de unități de control și baterii și, prin urmare, sunt mai ușor de implementat și mai ieftine. Panourile solare de acest tip permit obținerea din când în când a energiei electrice necesare. Prin urmare, performanța lor este influențată de climă, astfel încât aceste sisteme sunt utilizate în general pentru a suplimenta consumul, dar nu permit o independență totală față de sistemul național de energie electrică.

Un sistem fotovoltaic cu stocarepe de altă parte, permite ca energia electrică produsă să fie stocată într-o baterie, astfel încât să poată fi utilizată ulterior. Cu acest tip de sistem, este posibil să se decidă singur dacă și când să se conecteze la rețeaua electrică.

În cele din urmă, există alternative care permit deconectarea completă de la sistemul de electricitate: sisteme fotovoltaice cu stocare autonomă. Avantajul evident al acestui tip de sistem este reprezentat de economiile semnificative la facturile de utilități, în timp ce un posibil dezavantaj ar putea apărea în cazul unei defecțiuni sau al epuizării energiei stocate.

Garanție

Garanțiile oferite de instalatori ale sistemelor fotovoltaice pot varia, astfel încât este important să citiți întotdeauna cu atenție contractul de garanție propus.

Cu toate acestea, există reglementări în acest sens, care impun o durată minimă de 2 ani pentru eventualele defecte de fabricație și de 20 de ani pentru scăderea naturală a performanțelor panourilor fotovoltaice în timp.

În general, garanția unui panou fotovoltaic acoperă 90% din eficiența nominală la 10 ani de la instalare și 80% după 20 de ani.

Invertoarele fotovoltaice pot fi, de asemenea, acoperite de o garanție, cu perioade maxime de acoperire cuprinse între 5 și 10 ani.

Există și alți factori care trebuie luați în considerare. De exemplu, o garanție pentru sistemele fotovoltaice poate include sau nu acoperirea costurilor de îndepărtare a panourilor defecte, a costurilor și a posibilelor daune în timpul transportului, precum și a eventualelor taxe în cazul în care, în urma unei reclamații, nu se constată defecte.

Cât costă acestea?

În cazul panourilor fotovoltaice, prețurile pot varia în funcție de materialele utilizate, de puterea, de calitatea componentelor și de manopera.

 • Un sistem fotovoltaic bun, cu o performanță moderată, de exemplu 3 kW, ar putea avea în general un preț total cuprins între 5 500 și 8 500 EUR.
 • Pentru sistemele fotovoltaice de 4 kW sau 6 kW, printre cele mai populare pentru locuințele private, costurile ar putea varia de la un minim de 6.000 EUR până la 20.000 EUR pentru cele mai mari și mai puternice soluții.
 • Dacă se ia în considerare un sistem de 6 kW, în special, ne putem aștepta să cheltuim de la 70 EUR pe panou pentru cele mai ieftine tipuri de panouri până la un maxim de aproximativ 250 EUR.
 • În cazul în care se decide să se opteze pentru un sistem fotovoltaic cu stocare, costul unui sistem litiu-ion ar putea varia între 7 000 și 10 000 EUR, în funcție de puterea bateriilor, cu o cheltuială totală cuprinsă între 18 000 și 25 000 EUR.
 • Familiile mari, cu case mari, ar putea decide să investească într-un sistem fotovoltaic de 12 kW, cu costuri cuprinse între 12 900 și 15 000 EUR.

Cu toate acestea, merită reținut faptul că, datorită stimulentelor fiscale, este posibil să se obțină deduceri de 50% sau 110%. pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.

Iar pentru cei care au nevoie de un panou solar portabil sau de un kit solar pentru rulote, nu există o lipsă de opțiuni accesibile. În timp ce un kit portabil poate costa de la 20 de euro pentru o putere minimă până la 1 000 de euro pentru 1 000 W și mai mult, un panou solar pentru rulote poate costa de la 150 de euro pentru 80 W până la 500 de euro pentru 180 W.

Diferența dintre panoul solar și energia fotovoltaică

Atunci când alegeți cele mai bune panouri solare, trebuie să luați în considerare în cele din urmă nevoile reale ale familiei, adică dacă intenția este de a achiziționa un sistem pentru producerea de energie electrică sau pentru încălzirea apei.

Prin urmare, este bine să înțelegem diferența dintre un panou solar termic și un panou fotovoltaic. În timp ce panourile fotovoltaice produc electricitate pentru a alimenta diverse unelte și aparate de la razele soarelui, panourile solare pentru apă caldă folosesc energia termică a soarelui pentru a încălzi apa pentru instalațiile sanitare.

Astfel, panourile solare termice economisesc, de asemenea, facturile la utilități și reduc impactul locuinței dumneavoastră asupra mediului.

Întrebări frecvente și întrebări frecvente

Ce panouri fotovoltaice sunt cele mai eficiente?

În prezent, se pot cumpăra patru tipuri de panouri fotovoltaice: monocristaline (cele mai eficiente dintre toate), policristaline (mai puțin eficiente decât primele) și amorfe (soluție ieftină). În ultima vreme, au apărut CIS, care produc foarte bine chiar și la umbră parțială.

Cât costă un panou fotovoltaic?

Prețul unui panou fotovoltaic variază în funcție de tip și de alți factori importanți. Trebuie avut în vedere că prețul este de aproximativ 1 500 de euro pe kW, bineînțeles, la cheie.

Cum aleg panourile fotovoltaice?

Pentru a alege cel mai bun panou fotovoltaic, este esențial să se țină cont de următoarele aspecte: tipul de panou (monocristalin, policristalin sau amorf), puterea și randamentul, dimensiunea panoului în funcție de spațiu, sistem de stocare sau nu, instalator sau garanție a produsului, costul final, inclusiv instalarea.

Concluzii finale

În acest ghid al cele mai bune panouri fotovoltaice am analizat fiecare factor de care trebuie să se țină cont atunci când se alege cel mai potrivit tip de sistem pentru nevoile dumneavoastră.

Vă sugerăm să urmăriți diversele oferte de pe Amazon și recenziile noastre despre anumite modele disponibile pe piață.

Prin alegerea celui mai bun sistem fotovoltaic pentru casa sau afacerea dumneavoastră, facturile la utilități vor scădea semnificativ, iar beneficiile pentru mediu vor fi, de asemenea, considerabile.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri