Afla care sunt cele mai bune centrale termice pe peleti si cum o alegi pe cea mai potrivita pentru nevoile tale.
Există situații când nu te poți racorda la o rețea de gaz și cauți o soluție corectă, simplă și economică pentru încălzirea locuinței. Este o idee bună să alegi pentru o centrală termică pe peleți.
Acest sistem de încălzire nu e încă renumit, în ciuda avantajelor sale numeroase, însă acest tip de centrală termică capătă tot mai mulți adepți. Există firește anumite avantaje și dezavantaje. Pentru o astfel de alegere, trebuie să iei în considerare diverși factori care vor determina opțiunea pentru cea mai bună centrală pe peleți.
Peleții sunt mici bucățele de lemn fabricate din resturi de material lemnos. Apariția acestui nou tip de combustibil reprezintă o adevărată provocare datorită costurilor scăzute. În comparație cu alte tipuri de combustibil, prețul peleților este în general stabil, și redus că și costuri. Tot datorită dimensiunii, sunt ușor de depozitat, iar cantitatea de cenușă care rezultă în urmă arderii este minimă.
Peletii sunt o sursă de combustibil ecologică, iar în urmă arderii, centrală nu va emite dioxid de carbon în atmosferă, care ar putea polua aerul. Centralele termice pe peleți sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. E nevoie de un efort minim, iar majoritatea centralelor includ un sistem de auto-curățare. Peleții sunt produși din deșeuri lemnoase și din elementele ce rezultă din defrișare, dar care nu se pot folosi în industrie, cum ar fi resturi de crenguțe și de lemn. Majoritatea peleților sunt produși local, ceea ce încurajează economia locală.
Pentru depozitarea peleților ai nevoie de un spațiu generos. În cazul centralelor pe peleți, este nevoie de loc pentru a ține peste iarnă peletii, iar acest lucru poate fi un impediment dacă nu ai o curte mare, un șopron. Prețul unei centrale termice pe peleți este mult mai mare decât ccostul unei centrale pe gaz sau energie electrică.
Tipuri de centrale termice pe peleti
Randamentul centralei termice este un criteriu de diferențiere pentru centralele care funcționează pe peleți. Pentru un randament mai mare și o eficiență energetică sporită, trebuie să alegi varianta cea mai avantajoasă. Cele două sisteme de funcționare în funcție de randament sunt : convențional și în condensare.
Centrală termică pe peleți convențională
O astfel de centrală oferă un randament de 93 – 94%. Asta înseamnă că nu toată energia termică produsă se va transferă în încăpere, o parte din ea fiind pierdută. Aceste centrale sunt create în general pentru tiraj natural, adică noxele sau fumul va fi eliminat printr-un coș de fum. Randamentul inițial însă va scădea mult în timp datorită uzurii în folosire.
Centrală termică pe peleți în condensare
Randamentul unei astfel de centrale poate chiar să depășească procentul de 100%. Este posibil deoarece funcționarea este mult mai eficientă. În urmă procesului de ardere se generează vapori de aburi, cre sunt eliminați în mod normal odată cu fumul. În funcționarea unei centrale în condensare, acești vapori sunt transformați din nou în lichid. Căldura produsă în timpul procesului de condensare este trimisă către circuitul termic, ajutând astfel la eficiența calorică, iar lichidul rezultat este eliminat printr-o conductă specială.
Acest model de centrale este mai costisitor, însă investiția e rentabilă deoarece va fi simplu de amortizat în câțiva ani. Confortul rezultat în urmă randamentului sporit va oferi o căldură plăcută în casă iar costurile reduse vor aduce satisfacția unei achiziții inspirate.
Caracteristici tehnice
Putere
Pentru estimarea puterii pentru o centrală pe peleți, este necesar să cunoști foarte bine dimensiunea spațiului de încălzit, gradul de izolare termică a casei, tipul de sistem de încălzire ( calorifere, în pardoseală, tub radiant, etc).În funcție de gradul de izolație se poate estima și puterea necesară. O astfel de estimare o poate face un specialist care poate determina cu exactitate cât de izolată este locuința și pe unde sunt cele mai mari pierderi de căldură.
Dacă e vorba de o casă bine izolată, o centrală cu o putere de 30W/mc este suficientă. Locuințele izolate mediu au nevoie de o putere de 50W/mc, iar cele slab izolate au nevoie de o centrală cu o putere de 70W/mc. Cu cât nivelul de izolație este mai scăzut, cu atât necesarul de putere crește, deci și consumul.
Pentru calcularea valoarii necesare totale, va trebui să înmulțești suprafața de încălzit cu înălțimea imobilului, și cu valoarea necesară în funcție de gradul de izolație (30, 50 sau 70).
Încăperea tehnică
Pentru că este un sistem complex de încălzire, cel mai probabil vei avea nevoie de un spațiu care să fie special dedicat găzduirii centralei termice pe peleți. Cel mai potrivit loc ar fi o anexă a locuinței, un garaj, o magazie sau o pivniță.
În cazul în care nu dispui de un spațiu separat pentru centrală, poți opta pentru un model mai modern care se poate monta în exterior. Acesta are și un rezervor pentru peleți generos, deci nu va trebui să îți faci griji că vei rămâne fără combustibil pe parcursul iernii.
Tipul tirajului
În situația oricărui tip de sistem de încălzire ,există centrală termică pe peleți cu tiraj natural sau cu tiraj forțat. Indiferent de tipul de tiraj însă, este nevoie să fie prevăzut un coș de evacuare sau să construiți o tubulatură de evacuare verticală de preferat. Dacă locuința are deja un coș de evacuare, se poate opta pentru orice tip de centrală pe peleți. Ambele tipuri de tiraj vor funcționa foarte bine. Centralele cu tiraj natural sunt recomandate în acest caz deoarece sunt comode și fiabile și reprezintă sisteme mai simple și mai ușor de instalat.
Atunci când nu există posibilitatea construirii unui tub de evacuare vertical, se cumpără o centrală pe peleți cu tiraj forțat. În acest caz sunt recomandate centralele ce funcționează cu presiune negativă, deoarece acestea au un sistem de ardere controlată.
Ideal ar fi că tubulatu
ră să fie verticală, pentru că arderea nu va fi una corectă dacă gură de evacuare va fi una orizontală, și în unele cazuri se poate dovedi chiar periculoasă. Față de tirajul natural însă, la tirajul celui forțat nu este necesară o direcționare strict verticală, și nici înălțimea tubului nu trebuie să fie una mare.
Sistem de curățare
Că tipuri de centrale termice pe peleți se fab rică cele cu auto-curățare sau cele care necesită curățare manuală. Centralele care sunt dotate cu sistem de curățare automată sunt mai costisitoare, dar oferă un grad de căldură ridicat precum și asigurarea unei combustii corecte.
Curățarea arzătorului este absolut necesară, mai ales atunci când calitatea peleților e una slabă. Peleții de calitate inferioară vor elimina mai multă cenușă, care poate să înfunde găurile pe care circulă oxigenul necesar aprinderii și menținerii flăcării.
Centralele pe peleți dotate cu auto-curățare, permit îndepărtarea cenușii mai simplu. Reziduul rezultat în urmă arderii este adunat periodic într-un cenușar, care va trebui golit la rândul său, la un anumit interval de timp. E bine să alegi un sistem de auto-curățare mecanic.Centralele moderne și scumpe, de bună calitate asigură nu doar curățarea arzătorului ci și a schimbătorului de căldură. Acest schimbător este încorporat în sistem pentru a produce apă caldă. El trebuie curățat cu regularitate deoarece pe el se pot crea depuneri ceea ce ar duce în timp la un randament mai scăzut. Când arzătorul și schimbătorul de căldură sunt curățate automat, trebuie doar să alimentezi centrală cu peleți și să cureți periodic recipientul de cenușă.
Calitatea peleților
Indiferent din lemnul din care sunt fabricați, peleții pot avea calitate diferită. Peleții de calitate nu lasă multă cenușă, nu ard foarte rapid, și asigură un randament cât mai mare la un consum cât mai mic. Este o economie importantă să alegi peleți de bună calitate. Calitatea peleților este esențială mai degrabă decât materialul din care sunt fabricați – ce tip de lemn: conifere sau foioase.
O centrală cu curățire manuală este mai sensibilă la peleții de calitate inferioară deoarece, pe lângă faptul că lasă mai multă cenușă care înfundă găurile de aerisire, se formează și o zgură care adună cenușă. Această rezultă din cauza impurităților acumulate din rumeguș sau din cauza condițiilor improprii de manipulare și depozitare.O centrală cu curățire manuală necesită peleți de foarte bună calitate, în timp ce una cu curățire automată permite și peleți mai slabi calitativ.
Top cele mai bune centrale termice
Raport Calitate / Pret
Locul 1 – Termosemineu pe peleti Mirano Pellet 24, 23.97 kW, 3 kg/h, rezervor 35 kg, panou digital
Un produs cu un rating de 5 stele pe toate site-urile unde este pus la vanzare. Este special destinat pentru incalzirea spatiilor de locuit sau publice, cu ajutorul peletilor. Termosemineul vine cu un schimbator de caldura din otel care este destinat pentru sisteme de incalzire cu temperatura agentului de pana la 90º C cu o presiune maxima de 2,5 bar.
Acest termosemineu este fabricat si proiectat pentru a functiona cu peleti din clasa A ( DIN plus 51731 ) cu urmatoarele caracteristici:
- Material 100% lemn rasinos sau foios;
- Diametru Ф 6/8 мм;
- Lungime 20-30mm;
- Capacitate rezervor peleți 35 Kg;
- Valoare calorifica >4.8 kW/kg; • Continut de cenusa < 8%;
- Folosirea de peleti cu alte caracteristici decat cele recomandate poate duce la reducerea puterii, functionare instabila si neregulata.
Este un termosemineu foarte silentios care dupa recenziile clientilor incalzeste o casa de 150mp cu un sac de peleti de 15kg pe zi, sau chiar si mai putin.
Locul 2. Termosemineu pe peleti Fornello King 35 KW
Termosemineul Fornello King 35W va asigura cu usurinta incalzirea pentru intreaga casa. Pe langa un design frumos, aceasta soba se poate utiliza ca o centrala termica care se poate racorda la calorifere. Rezervorul de peleti trebuie umplut periodic. Arderea peletilor are o eficienta de 90-93% iar autonomie sobei pe peleti variaza si in functia de izolatia casei, de temperatura exterioara si alti factori, dar ca un interval intre 15 si 36 de ore. Pentru o functionare perfecta e nevoie de peleti de calitate cu un diametru de 6mm, care sunt arsi cu un consum de 0,8 / -3kg/h, asta in functie de treapta pe care functioneaza. Cosul pentru evacuarea gazelor trebuie scos in afara cladirii si are racordul de 80mm. Pentru un grad marit de confort va asigura functionarea automata si o programare saptamanala. In acest fel soba poate sa functioneze automat fara a mai fi nevoie de nici o interventie. Prin telecomanda poti seta foarte usor temperatura de ambianta stand confortabil in fotoliu, fara sa te deplasezi.
Cateva avantaje pentru acest model de semineu pe peleti:
- are autoaprindere
- 5 trepte pentru reglarea vitezei de ardere
- functioneaza in circuit inchis
- vine cu un program de lucru saptamanal
- fara nici un risc de intoxicare
- un produs nou care face parte din gama ecologica de functionare cu peleti
- sertar de cenusa mare pentru curatare saptamanala
Locul 3. Termosemineu pe peleti Fornello Royal 25 KW
- Usor de instalat
- Senzor pentru temperatura camerei
- Senzor pentru gazele de ardere de pana in 500 °C
- Fara risc de intoxicare Programator saptamanal
Un alt model reusit de cei de la Fornello care vine cu un proces de ardere eficient si ecologic. Designul este unul modern care este disponibil in 3 culori. Arzator pe peleti, buncar de peleti, pompa de circulatie si vas de expansiune incorporat. Combustibilul recomandat pentru acest model sunt de ø 6÷8 mm EN ISO 17225-2:2014.
Locul 4. Termosemineu pe peleti Fornello Royal 25 KW
Perfect pentru case cu suprafete intre 120mp si 275mp si functioneaza cu un randament maxim la puteri de 18-35W. Are un sistem performant de aprindere HotAir cu Quartz care asigura o aprindere garantata a peletilor cu aer cald. Pentru o autonomie intre 3-5 zile in sezonul rece este dotat cu un buncar pentru peleti de 80kg. Functioneaza prin modulatie si isi regleaza el singur puterea in functie de necesitati.
- Sistem de curatare al schimbatorului de caldura (al fumurilor) cu maneta.
- Nu necesita setarea parametrilor dupa instalare, este configurata din fabrica.
- Proiectata cu sistem de inlaturare a cenusei DryAshes, ce permite inlaturarea cenusei mai rapid.
- Componente electronice de la producatori de top, consascrati, din Italia, Germania si Anglia.
- Panou de comanda complet digital, intuitiv.
- si multe alte functii practice
Locul 5. Termosemineu pe peleti Fornello Stela 10 KW
Semineu (soba) pe peleti cu tiraj fortat Fornello Stela 10 KW, include ventilator aer cald, aprindere electrica, telecomanda, recomandat pentru 100 mp
- Pentru incalzire directa de locuinte
- Usa cu sticla rezistenta la foc
- Controler inteligent. Control la distanta
- Proces de ardere ecologic si eficient
- Circulatie fortata a aerului cu un ventilator incorporat
- Arzator pe peleti si buncar de peleti integrate
- Design modern.