Cea mai bună centrală termică pe peleți

Există situații când nu te poți racorda la o rețea de gaz și cauți o soluție corectă, simplă și economică pentru încălzirea locuinței. Este o idee bună să alegi pentru o centrală termică pe peleți.

Acest sistem de încălzire nu e încă renumit, în ciuda avantajelor sale numeroase, însă acest tip de centrală termică capătă tot mai mulți adepți. Există firește anumite avantaje și dezavantaje. Pentru o astfel de alegere, trebuie să iei în considerare diverși factori care vor determina opțiunea pentru cea mai bună centrală pe peleți.

Peleții sunt mici bucățele de lemn fabricate din resturi de material lemnos. Apariția acestui nou tip de combustibil reprezintă o adevărată provocare datorită costurilor scăzute. În comparație cu alte tipuri de combustibil, prețul peleților este în general stabil, și redus că și costuri. Tot datorită dimensiunii, sunt ușor de depozitat, iar cantitatea de cenușă care rezultă în urmă arderii este minimă.

Peletii sunt o sursă de combustibil ecologică, iar în urmă arderii, centrală nu va emite dioxid de carbon în atmosferă, care ar putea polua aerul. Centralele termice pe peleți sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. E nevoie de un efort minim, iar majoritatea centralelor includ un sistem de auto-curățare. Peleții sunt produși din deșeuri lemnoase și din elementele ce rezultă din defrișare, dar care nu se pot folosi în industrie, cum ar fi resturi de crenguțe și de lemn. Majoritatea peleților sunt produși local, ceea ce încurajează economia locală.

Pentru depozitarea peleților ai nevoie de un spațiu generos. În cazul centralelor pe peleți, este nevoie de loc pentru a ține peste iarnă peletii, iar acest lucru poate fi un impediment dacă nu ai o curte mare, un șopron. Prețul unei centrale termice pe peleți este mult mai mare decât ccostul unei centrale pe gaz sau energie electrică.

Tipuri de centrale termice pe peleti

Randamentul centralei termice este un criteriu de diferențiere pentru centralele care funcționează pe peleți. Pentru un randament mai mare și o eficiență energetică sporită, trebuie să alegi varianta cea mai avantajoasă. Cele două sisteme de funcționare în funcție de randament sunt : convențional și în condensare.

Centrală termică pe peleți convențională

O astfel de centrală oferă un randament de 93 – 94%. Asta înseamnă că nu toată energia termică produsă se va transferă în încăpere, o parte din ea fiind pierdută. Aceste centrale sunt create în general pentru tiraj natural, adică noxele sau fumul va fi eliminat printr-un coș de fum. Randamentul inițial însă va scădea mult în timp datorită uzurii în folosire.

Centrală termică pe peleți în condensare

Randamentul unei astfel de centrale poate chiar să depășească procentul de 100%. Este posibil deoarece funcționarea este mult mai eficientă. În urmă procesului de ardere se generează vapori de aburi, cre sunt eliminați în mod normal odată cu fumul. În funcționarea unei centrale în condensare, acești vapori sunt transformați din nou în lichid. Căldura produsă în timpul procesului de condensare este trimisă către circuitul termic, ajutând astfel la eficiența calorică, iar lichidul rezultat este eliminat printr-o conductă specială.

Acest model de centrale este mai costisitor, însă investiția e rentabilă deoarece va fi simplu de amortizat în câțiva ani. Confortul rezultat în urmă randamentului sporit va oferi o căldură plăcută în casă iar costurile reduse vor aduce satisfacția unei achiziții inspirate.

Caracteristici tehnice

Putere

Pentru estimarea puterii pentru o centrală pe peleți, este necesar să cunoști foarte bine dimensiunea spațiului de încălzit, gradul de izolare termică a casei, tipul de sistem de încălzire ( calorifere, în pardoseală, tub radiant, etc).În funcție de gradul de izolație se poate estima și puterea necesară. O astfel de estimare o poate face un specialist care poate determina cu exactitate cât de izolată este locuința și pe unde sunt cele mai mari pierderi de căldură.
Dacă e vorba de o casă bine izolată, o centrală cu o putere de 30W/mc este suficientă. Locuințele izolate mediu au nevoie de o putere de 50W/mc, iar cele slab izolate au nevoie de o centrală cu o putere de 70W/mc. Cu cât nivelul de izolație este mai scăzut, cu atât necesarul de putere crește, deci și consumul.

Pentru calcularea valoarii necesare totale, va trebui să înmulțești suprafața de încălzit cu înălțimea imobilului, și cu valoarea necesară în funcție de gradul de izolație (30, 50 sau 70).

Încăperea tehnică

Pentru că este un sistem complex de încălzire, cel mai probabil vei avea nevoie de un spațiu care să fie special dedicat găzduirii centralei termice pe peleți. Cel mai potrivit loc ar fi o anexă a locuinței, un garaj, o magazie sau o pivniță.
În cazul în care nu dispui de un spațiu separat pentru centrală, poți opta pentru un model mai modern care se poate monta în exterior. Acesta are și un rezervor pentru peleți generos, deci nu va trebui să îți faci griji că vei rămâne fără combustibil pe parcursul iernii.

Tipul tirajului

În situația oricărui tip de sistem de încălzire ,există centrală termică pe peleți cu tiraj natural sau cu tiraj forțat. Indiferent de tipul de tiraj însă, este nevoie să fie prevăzut un coș de evacuare sau să construiți o tubulatură de evacuare verticală de preferat. Dacă locuința are deja un coș de evacuare, se poate opta pentru orice tip de centrală pe peleți. Ambele tipuri de tiraj vor funcționa foarte bine. Centralele cu tiraj natural sunt recomandate în acest caz deoarece sunt comode și fiabile și reprezintă sisteme mai simple și mai ușor de instalat.

Atunci când nu există posibilitatea construirii unui tub de evacuare vertical, se cumpără o centrală pe peleți cu tiraj forțat. În acest caz sunt recomandate centralele ce funcționează cu presiune negativă, deoarece acestea au un sistem de ardere controlată.
Ideal ar fi că tubulatu
ră să fie verticală, pentru că arderea nu va fi una corectă dacă gură de evacuare va fi una orizontală, și în unele cazuri se poate dovedi chiar periculoasă. Față de tirajul natural însă, la tirajul celui forțat nu este necesară o direcționare strict verticală, și nici înălțimea tubului nu trebuie să fie una mare.

Sistem de curățare

Că tipuri de centrale termice pe peleți se fab rică cele cu auto-curățare sau cele care necesită curățare manuală. Centralele care sunt dotate cu sistem de curățare automată sunt mai costisitoare, dar oferă un grad de căldură ridicat precum și asigurarea unei combustii corecte.

Curățarea arzătorului este absolut necesară, mai ales atunci când calitatea peleților e una slabă. Peleții de calitate inferioară vor elimina mai multă cenușă, care poate să înfunde găurile pe care circulă oxigenul necesar aprinderii și menținerii flăcării.

Centralele pe peleți dotate cu auto-curățare, permit îndepărtarea cenușii mai simplu. Reziduul rezultat în urmă arderii este adunat periodic într-un cenușar, care va trebui golit la rândul său, la un anumit interval de timp. E bine să alegi un sistem de auto-curățare mecanic.Centralele moderne și scumpe, de bună calitate asigură nu doar curățarea arzătorului ci și a schimbătorului de căldură. Acest schimbător este încorporat în sistem pentru a produce apă caldă. El trebuie curățat cu regularitate deoarece pe el se pot crea depuneri ceea ce ar duce în timp la un randament mai scăzut. Când arzătorul și schimbătorul de căldură sunt curățate automat, trebuie doar să alimentezi centrală cu peleți și să cureți periodic recipientul de cenușă.

Calitatea peleților

Indiferent din lemnul din care sunt fabricați, peleții pot avea calitate diferită. Peleții de calitate nu lasă multă cenușă, nu ard foarte rapid, și asigură un randament cât mai mare la un consum cât mai mic. Este o economie importantă să alegi peleți de bună calitate. Calitatea peleților este esențială mai degrabă decât materialul din care sunt fabricați – ce tip de lemn: conifere sau foioase.

O centrală cu curățire manuală este mai sensibilă la peleții de calitate inferioară deoarece, pe lângă faptul că lasă mai multă cenușă care înfundă găurile de aerisire, se formează și o zgură care adună cenușă. Această rezultă din cauza impurităților acumulate din rumeguș sau din cauza condițiilor improprii de manipulare și depozitare.O centrală cu curățire manuală necesită peleți de foarte bună calitate, în timp ce una cu curățire automată permite și peleți mai slabi calitativ.

Top cele mai bune centrale termice

Nr. CrtIlustratieDescriere
1

Fornello Lafat SM ECO 34

Puterea cazanului fornello sm 35 -34.6 kw (8,6 – 34,6 kW) ;

– Combustibilul folosit -peleti;

– Continut de apa -75 l;

– Presiune maxima de lucru (bar) -3,

Vezi pret si detalii

2

Ifyil Pelet GT 25 kW

Sistem de curatare mecanica automat – impiedica formarea de zgura . Tehnologia maxima de ardere precum si economisire in consumul combustibilului pune acest model de centrala termica pe peleti in fruntea cazanelor termice pe peleti fiind o placere utilizarea acestui model de centrala pe peleti.

Vezi pret si detalii

3

SBN35 20-35kW

  • Functioneaza cu un randament maxim la puteri intre 18-35KW, pentru case cu suprafete intre 120mp si 275mp.
  • Are sistem de aprindere HotAir (aprindere garantata a peletilor cu aer cald).
  • Buncar pentru peleti de 100kg, pentru o autonomie de pana la 3-5 zile in sezonul rece.

Vezi pret si detalii

4

Fiamma Avorio 25 kw

• Produs NOU din gama ecologica pentru functionare cu peleti

• Fara risc de intoxicare • Sistem controlat electronic

• Autoaprindere

• 5 trepte de reglare a vitezei de ardere

• Functioneaza in circuit inchis

Vezi pret si detalii

5

RED Compact 24

Centrala cu peleti RED Compact, produsa de catre MCZ Group Italia, este un produs de ultima generatie, extrem de apreciat de catre clientii din intreaga lume datorita calitatii, fiabilitatii, a usurintei si a sigurantei in exploatare.

Vezi pret si detalii