13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăȘtiriCel mai bun convector electric economic

Cel mai bun convector electric economic

Date:

Stiri Similare

Anotimpul rece creează disconfort prin scăderea temperaturii în locuințe, iar această stare deranjează mai ales persoanele în vârstă, copii mici, persoanele bolnave. O încălzire optimă a locuinței devine necesară o dată cu instalarea toamnei și primele temperaturi scăzute de afară. Acum este momentul să decidem cum urmează să ne încălzim locuința în sezonul rece. Deci optăm pentru un aparat de încălzit.

Acesta poate fi pe gaz, pe combustibil solid sau alegem un aparat electric.Aparatele electrice sunt unele din cele mai eficiente, deoarece ele rifica mult mai rapid remperatura mediului ambiant. Aerul din locuința se va încălzi astfel mult mai rapid.

Convectorul electric este un aparat de încălzire economic, care funcționează pe baza principiului convecției naturale a aerului. Acest aparat este construit dintr-o carcasa metalică ce are în partea de jos o rezistență cu puteri diverse și e prevăzut cu un ventilator.El funcționează preluând aerul rece din partea inferioară a convectorului, îl încălzește cu ajutorul rezistenței și apoi îl eliberează prin partea superioară, încălzind astfel încăperea. Cele mai performanțe convectoare sunt prevăzute cu un ventilator puternic de turație mică, ce are rolul de a forță aerul să între mai rapid în convector, încălzind astfel o cantitate mai mare de aer într-un timp mult mai scurt și pot conține și o aerotermă încorporată.

Modele de convectoare electrice

Convectorul electric poate fi clasificat în funcție de modul de montaj:

  • Convector de podea. Ele pot fi transportate în mai multe camere pentru încălzirea acestora, sunt fabricate din materiale mai ușoare și au dimensiuni mai mici.Convectorul de podea poate fi depozitat în magazie sau în debara atunci când nu mai este necesar, și nu necesită un montaj special la instalare
  • Convector de perete. Convectorul de perete este avantajos datorită faptului că nu ocupă mult spațiu și nu strică estetică camerei, deoarece este montat pe perete, dar el nu poate fi deplasat că cel mobil;
  • Convector hibride. Acest convector este o combinație a celor două modele de mai sus.

Caracteristici tehnice

Puterea rezistenței electrice a convectorului este unul dintre cele mai importante caracteristici tehnice Această este măsurată în wați (W) și poate fi între 500 – 3000 W. Cu cât puterea acesteia este mai mare, cu atât aerul din încăpere va fi încălzit mai repede.

Ideale pentru încălzit sunt convectoarele cu puterea cuprinsă între 1500 – 3000 de wați, cele cu putere sub 1500 wați fiind totuși prea mici pentru încălzirea camerelor.

În folosirea optimală a convectorului este indicat că aparatul să fie folosit la început la puterea maximă, pentru a încălzi aerul din încăpere, apoi să fie trecut într-o treaptă inferioară de putere, pentru a menține o temperatura constanța .În acest fel, utilizarea corectă a convectorului conduce la o economie de energie electrică.Materialul din care este construită rezistență conductorului  trebuie să fie de bună calitate, pentru a menține căldură o perioada cât mai îndelungată și trebuie să fie rezistență în timp.

Convectoarele electrice economice fabricate cu rezistență din aluminiu sau din oțel sunt ceva mai ieftine, dar rezistență de proastă calitate se va arde repede și nu va reține căldură pentru o perioada prealunga de timp. Rezistență fabricată din ceramică are o durabilitate mare și  menține căldură pentru o perioada mai lungă de timp. Nivelul de zgomot nu mai este atât de crescut că în cazul aerotermelor, deoarece convectoarele nu sunt atât de zgomotoase.

Suprafață ce trebuie încălzită este importantă, deoarece în funcție de această vom alege un convector cu o anumită putere. Astfel, vom evita să cumpărăm un convector mai slab, ce va fi utilizat la putere maximă o perioada lungă de timp, micșorând astfel durata de viață a aparatului și crescând costurile cu energia electrică.

În general pentru calculul puterii convectorului electric, în funcție de volumul suprafeței care urmează a fi încălzite, sunt mai multe formule. Cel mai ușor mod de calcul este acela empiric: pentru fiecare metru pătrat al camerei este nevoie de o putere cuprinsă între 30 – 70 W.

Dacă locuința este foarte bine izolată și călduroasă, atunci vom avea nevoie de o putere mai mică, iar dacă casă este friguroasă sau dacă suntem situați la ultimul etaj, atunci vom avea nevoie de mai mulți wați pentru fiecare metru pătrat.Treptele de putere oferă o eficientă sporită pentru încălzirea locuinței și ajută la economisierea energiei electrice.
Convectorul poate fi setat pe cea mai mică treaptă de putere atunci când nu e nimeni acasă sau în timpul nopții și pe o treaptă mai mare atunci când casă trebuie încălzită și este populată de oameni.

Cu cât convectorul are mai multe trepte de putere, cu atât are posibilitatea de a crea o căldură potrivită camerei în care este instalat. Ventilatorul opțional este întâlnit în cazul celor mai bune convectoare electrice și este folosit pentru a mari debitul de aer ce întră în convector, reducând astfel timpul de încălzire. Este indicat un convector ce pornește și se oprește automat, în funcție de anumite caracteristici stabilite de către producător.

Termostatul este unul dintre cele mai importante componente ale unui convector. Aparatul va funcționa la o putere maximă până când va atinge temperatura dorită, iar termostatul va comută automat pe modul de păstrare constanța a temperaturii sau va opri convectorul în funcție de necesitate atunci când va detecta faptul că temperatura dorită a fost atinsă.
Timerul este un instrument folosit pentru programarea convectorului electric. Cu ajutorul acestuia, se poate programa ora la care acesta să pornească și durata de funcționare, timerul oprind automat aparatul la ora setată, folosind un interval de timp între o ora și o zi.

Există convectoare portabile. Rotilele de transport sunt esențiale, deoarece acestea sunt folosite pentru a mută mai ușor aparatul dintr-o camera în altă, în cazul convectorului de podea.  Unele convectoare au mânerul izolat pentru în cazul în care convectorul nu este prevăzut cu roțile pentru transport. Este astfel posibil să mutăm aparatul oricând ne dorim și nu trebuie așteptat că acesta să se răcească.

Dimensiunile convectorului de podea trebuie să fie cât mai mici, pentru a nu ocupă mult spațiu și pentru a nu strică aspectul general al camerei, iar o greutate mai mică ne va ajută că acesta să fie transportat cu ușurință. În cazul unui convector electric, suprafață radiantă trebuie să fie foarte mare, pentru ca acesta să poată împrăștia mai bine căldură. Un convector cu dimensiuni reduse înseamnă că este mai subțire, nu mai mic.

Protecția la încălzire nu are aceeași importantă că aceea a aerotermelor. În cazul convectoarelor această se referă strict la rezistență electrică sau la ventilator. Convectoarele electrice au exteriorul rece. Eele sunt prevăzute cu un senzor care oprește funcționarea convectorului în cazul în care va detecta o încălzire anormală a rezistenței sau a motorului ventilatorului.

Protecția împotriva înghețului este utilă în cazul în care convectorul este folosit pentru încălzirea unui garaj sau a unei terase și presupune un senzor ce va porni automat aparatul atunci când va detecta o temperatura foarte scăzută.

Protecția la răsturnare impune de obicei prezența unui giroscop ce oprește automat funcționarea aparatului atunci când acesta s-a răsturnat și nu permite reluarea funcționarii decât în momentul în care aparatul este readus la verticală. Acest accesoriu este foarte util mai ales într-o casă în care există copii și animale de companie. Convectoarele de ultima generație sunt prevăzute cu un LED , care indică starea de funcționare a aparatului și este de folos atunci când riscăm să uităm deschis aparatul când plecăm de acasă.

Protecția la umiditate este necesară în cazul în care dorim să folosim convectorul în baie sau în alte încăperi care au ceva umezeală. Protecția este măsurată de codul IP (IP urmat de două cifre) și măsoară gradul de protecție în față umezelii sau prafului. Un cod IP 04 înseamnă că aparatul este protejat împotriva stropirii cu apă, iar un cod IP 06 arată convertorul în condiții optime chiar dacă apă este stropește în mod agresiv aparatul.

Cele mai bune convectoare electrice au o telecomanda, care ajută la controlul aparatul de la distanță. Cele mai noi modele de convectoare au de asemenea și ecrane LCD, pe care sunt afișate diferite informații și comenzi.

Top cele mai bune convectoare electrice

Locul 1. TESY CN 205 EASLFR

Convectorul electric de podea TESY CN 205 EASLFR reprezinta una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face atunci cand vine vorba de achizitionarea unei astfel de surse de incalzire. Special conceput petnru a fi folosit de pe podea, convectorul TESY are 2 trepte de putere de 1000W si 2000W pe care le poti seta in functie de nevoi. Culoarea, aspectul modern si display-ul led fac acest convector sa se integreze foarte usor in casa ta fara sa atraga prea mult atentia. Este dotat cu un timer de 24 ore dar si cu o protectie dubla la supra-incalzire. Un pret accesibil si un consum redus de energie, tot ceea ce conteaza atunci cand trebuie sa alegi un convector electric.

  • 2 trepte de putere: 1000W/2000W
  • Display LED de culoare albastra cu program zilnic de functionare
  • Timer 24 ore
  • Protectie dubla la supra-incalzire
  • Posibilitate montare pe podea sau pe perete

Locul 2. Tesy CN03150EIS

Spre deosebire de alte convectoare, in cazul acestuia vorbim despre un design slim care pe langa aspectul placut mai aduce inca un avantaj important, si-anume o convectie mult mai rapida si mai puternica a aerului cald. Puterea maxima a acestui convector electric TESY este de 1000W cu o tensiune de alimentare de 230V si este recomandat pentru incaperi de pana la 20 m². Dimensiunile produsului sunt de 45x63x9 cm (Inaltime, Latime, Adancime) si poate fi cu usurinta montat pe perete. Termostatul reglabil si afisajul cu led sunt doar doua dintre caracteristicile acestui convector electric modern si eficient, ideal pentru a incalzi orice incapere fara sa platesti o avere atunci cand vine factura de electricitate.

  • Element de incalzire tubular cu lamela din aluminiu
  • Termostat reglabil electronic foarte precis cu o deviatie maxima de +-0.1° C
  • Pornire sau oprire intarziata cu pana la 24 H
  • Afisaj cu led al temperaturii din camera

Locul 3. ECG TK 2040 DR black

Va recomandam sa folositi convectorul electric ECG TK 2040 pentru a incalzi suprafete de maxim 20 m², limita care il face sa fie excelent pentru camere precum dormitorul sau biroul. Chiar daca puterea nominala de intrare a acestui convector este de 2300W, faptul ca este modern il face sa fie si destul de economic astfel ca nu te vei trezi cu surprize atunci cand vin facturile. Aceasta unitate poate fi controlata atat de pe ecranul LCD insa dispune si de o telecomanda care face utilizarea si setarea sa fie mult mai facile de la distanta. Temperatura dorita poate fi setata pe 3 nivele. Forma dar si picioarele rezistente ale convectorului il fac sa fie foarte stabil iar cele doua manere laterale sunt utile pentru o mutare usoara.

  • Termostat reglabil continuu de la 5 ℃ la 35 ℃
  • 3 setari ale nivelului de putere: I = 1000W / II = 1300W / III = 2300W
  • Optiune de suspendare pe perete – kit de montare pe perete inclus
  • Functia de ventilator Turbo cu 2 nivele de putere
  • Ventilator incorporat pentru o distributie mai rapida a caldurii in camera

Locul 4. Argo Minimal 1500W

Acest convector Argo Minimal cu puterea maxima de 1500W are un design modern si elegant, astfel ca poate fi incadrat cu usurinta in oricare dintre incaperile casei tale fara sa deranjeze cu nimic. Convectorul are un grad de protectie IP24 ceea ce inseamna ca este protejat impotriva stropilor de apa, astfel ca poate fi folosit si in baie. Modul ECO va face aceasta unitate sa consume si mai putin decat o facea deja, asta in timp ce iti ofera confortul termic pe care ti-l doresti.

  • 2 moduri de incalzire: ECO/ CONFORT
  • Termostat digital pentru reglarea temperaturii ambientale
  • Consum electric min./ max.: 750/ 1500 W
  • Timer digital – 1-24h
  • Telecomanda slim
  • Element de incalzire din aluminiu

Locul 5. Convector radiant DELEX

Convectorul Radiant DELEX este produsul cu un raport ideal intre pretul scazut si eficienta ridicata si chiar daca este pe ultimul loc in topul nostru, el reprezinta totusi o optiune foarte buna atunci cand esti in cautarea unei surse alternative de incalzire pentru una dintre camerele casei tale. In cazul acestui convector radiant de la DELEX, elementul care degaja caldura este reprezentat de o placa dintr-un mineral natural astfel ca senzatia de caldura pe care o ofera este una foarte placuta dar si benefica pentru sanatate. Totodata, acest convector este unul foarte sigur multumita sistemului de oprire automata in caz de supra-incalzire sau rasturnare accidentala cat si datorita unui grilaj de protectie suplimentar.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri