19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăEconomieComplicații serioase la Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank? Toți beneficiarii sunt...

Complicații serioase la Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank? Toți beneficiarii sunt afectați. A fost confirmat

Date:

Stiri Similare

Complicații serioase afectează Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank, legate de împrumuturi. Cetățenii României au motive să se bucure, în timp ce instituțiile financiare sunt la pierdere.

Odată cu creșterea prețurilor, principalele bănci din România sunt constrânse să micșoreze ratele dobânzilor. Rezultatul este că, dacă dorești un împrumut, vei achita mai puțin. Totuși, se constată că băncile se confruntă cu dificultăți, pentru că din ce în ce mai mulți oameni renunță la a contracta împrumuturi, din teama de a nu se trezi cu datorii duble.

Astfel, clienții care au împrumuturi la Banca Transilvania, BCR, Raiffeisen Bank sau alte bănci din România beneficiază de știri foarte bune, venind chiar de la Banca Națională a României. Invers, instituțiile bancare înregistrează pierderi.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în sens descrescător prognoza de creștere a prețurilor pentru finalul acestui an, prezicând că aceasta va scădea la 4,7%, mai puțin decât previziunea anterioară de 4,8% făcută în noiembrie. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a comunicat cifrele ce indică faptul că se așteaptă ca inflația să ajungă la 3,5% la finele anului 2025.

În timpul întâlnirii Consiliului de Administrație al BNR, guvernatorul Isărescu a dezbatut un posibil grafic de micșorare a ratei dobânzilor, însă a accentuat necesitatea de a avea cel puțin două luni de confirmare a tendinței descrescătoare a creșterii prețurilor, în special după creșterea notabilă din luna ianuarie.

„Cu două prognoze de inflație aproape asemănătoare, din punctul nostru de vedere clar în scădere, și cu obiectivul de a ne îndeplini ținta, desigur că am discutat și un plan sau, să nu mă exprim greșit, un grafic posibil de diminuare a ratei dobânzii de politică monetară”, a menționat Isărescu.

Isărescu a menționat că majorările de salarii din luna ianuarie au creat presiuni asupra nivelului prețurilor, iar orice hotărâre referitoare la tăierea dobânzii va depinde de cum evoluează inflația în următoarele două luni.

Pentru anul 2024, BNR preconizează o diminuare generală a creșterii prețurilor, însă ritmul de diminuare este prognozat să scadă semnificativ în cursul anului următor. Guvernatorul a clarificat că proiecția anticipată a fost corectată în jos pentru anul în curs, luând în considerare situațiile favorabile recente, mai cu seamă în domeniul produselor alimentare.

Previziunile pentru 2024 au fost reajustate spre scădere

Referitor la evoluția economiei, Comisia Europeană (CE) a prognozat o descreștere a ritmului de expansiune a economiei României la 1,8% în 2023, iar perspectivele pentru 2024 au fost modificate negativ de la 3,1% la 2,9%. Se anticipează accelerarea consumului privat, iar investițiile sunt văzute ca principalul motor al creșterii Produsului Intern Brut în 2024. Se prevede că politica monetară va continua să fie restrictivă în acest an și că se va atenua treptat pe măsură ce presiunea asupra creșterii prețurilor se diminuează.

Pe tema inflației, CE estimează o scădere la 9,7% în 2023, de la 12% în 2022, cu o previziune de medie anuală a inflației de 5,8% în 2024 și de 3,6% în 2025. Totuși, CE atenționează despre riscurile unui proces de scădere a prețurilor mai lent dacă salariile și pensiile cresc rapid.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri