3.7 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăȘtiriCosturile asigurărilor auto RCA se modifică. Urmează haos! Categorii anume ar putea...

Costurile asigurărilor auto RCA se modifică. Urmează haos! Categorii anume ar putea avea de câștigat cu prețuri reduse

Date:

Stiri Similare

Demonstrația făcută de transportatori care a provocat agitație în tranzitul spre centrul orașului, având ca obiectiv convingerea oficialităților să ia în calcul scăderea costurilor RCA pentru anumite tipuri de autovehicule, ar putea avea rezultate favorabile. Totuși, pentru majoritatea se prevede o creștere a prețurilor în viitor.

ASF planifică o serie de schimbări menite să ajute transportatorii, sperând că aceste eforturi vor pune capăt protestului și vor îmbunătăți condițiile lor financiare.

„Suntem în proces de ajustare a sistemului bonus malus, cream categorii și situații care să ofere o varietate de tarife, discutăm despre posibilitatea suspendării RCA pentru operațiuni sezoniere și suntem în negocieri cu asigurătorii pentru un sistem uniformizat de plată în tranșe pentru RCA. Toate aceste teme sunt în discuție și am convingerea că vom ajunge la un consens. Măsurile sunt concepute pentru a reduce în final costul RCA,” a spus Alexandru Petrescu, președintele ASF, conform wall-street.ro.

Schimbări sugerate de ASF

Reglare bonus-malus

Oficialitățile se gândesc la revizuirea schemei de bonus-malus pentru a reflecta mai precis atitudinea și conduita șoferilor. Initiativa se bazează pe principiul responsabilizării șoferilor și adaptarea tarifelor pe baza recordului lor de conducere.

Asigurare pe durate sezoniere

O sugestie este implementarea unei „asigurări de durată sezonieră” ce le-ar permite transportatorilor și agricultorilor să pună temporar pe pauză asigurarea RCA. Perioada de suspendare s-ar adăuga la timpul de valabilitate actual al poliței, oferind mai multă flexibilitate corespunzătoare activității sezoniere.

Posibilitatea de plată a primei RCA în rate

Oficialitățile sunt în favoarea acordării posibilității de a plăti primele RCA în tranșe, facilitând astfel gestionarea costurilor pentru conducătorii auto.

Reevaluarea costurilor pentru asigurările pe termen scurt

ASF are în vedere revizuirea metodei de calcul a primei RCA pentru polițele încheiate pe perioade mai scurte de un an.

Implicare prin analiza istoricului șoferului

Se ia în calcul adăugarea unor măsuri ce vor examina antecedentele șoferilor, inclusiv verificarea electronică a valabilității RCA prin intermediul camerelor de supraveghere din trafic. Mai mult, se îndreaptă atenția către emiterea unui document de daune asemănător cu cel din domeniul bancar, care îi va permite angajatorului să vizualizeze trecutul incidentelor rutiere ale unui șofer, cu permisiunea acestuia și în conformitate cu regulile GDPR.

Premierea unei conduite prudente

Pentru șoferii ce demonstrează o conduită exemplară în circulație, înregistrată printr-un dispozitiv telematic, se are în vedere scăderea costului poliței de asigurare, încurajând astfel respectarea legii și regulilor de circulație.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri