26.3 C
București
marți, iulie 16, 2024
AcasăȘtiriCosturile pentru consumul de gaz se vor ajusta! Românii trebuie să se...

Costurile pentru consumul de gaz se vor ajusta! Românii trebuie să se pregătească pentru noi valori ale facturilor de energie. Executivul intenționează să schimbe regulile limitării prețurilor

Date:

Stiri Similare

Chiar dacă tarifele din domeniul energiei au cunoscut o reducere, cetățenii români încă se confruntă cu note de plată ridicate pentru consumul de energie. Drept urmare, Guvernul se gândește la o revizuire a tarifelor maxime impuse pentru electrcitate și gaze naturale.

Executivul țării pune sub semnul întrebării tarifele maxime stabilite pentru electricitate și gaz natural, în contextul în care costurile pe piața de energie au cunoscut o descreștere. Deși prețul energiei și al gazelor a scăzut, companiile de distribuție continuă să aplice limitele financiare impuse de Guvern.

Este clar acest lucru în situația gazelor, unde prețul de piață a ajuns la 135 de lei/MWh, pe când autoritățile au setat un nivel de 150 de lei/MWh.

Pentru a putea proceda la actualizarea acestor limite, Guvernul trebuie să deschidă calea pentru schimbări în legislație, având în vedere că reglementările actuale referitoare la limitarea prețurilor sunt valabile până în anul următor. În conformitate cu această reglementare, un consumator tipic este taxat cu 0,31 lei/kWh pentru gaz, adică 310 lei/MWh. Utilizatorii din sectorul comercial se confruntă de asemenea cu limitări la 0,37 lei/kWh.

Se anticipează o scădere a limitei maxime

Ministrul Energiei a demarat cercetări pentru acest scop, iar premierul Marcel Ciolacu a cerut o rezolvare rapidă pentru scăderea limitei.

În momentele în care limita maxima stabilită de Guvern depășește costurile reale de piață, acest fapt îi descurajează pe distribuitori să propună tarife mai accesibile populației. În acest caz, statul compensază diferența dintre prețul de piață și limita impusă.

Acest context duce la o redirecționare a resurselor financiare spre operatorii de gaze, spre dezavantajul consumatorilor direcți. Astfel, o recalibrare a limitelor maxime ar poate dinamiza competiția din piață și i-ar ajuta pe cetățeni să aibă parte de costuri mai mici pentru energia folosită.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri