Frumoasa poziție de fruntaș pe piața asigurărilor nu le-a venit bine deloc firmelor de profil. City Insurance și în urmă cu un an, Euroins, au dat faliment și au fost scoase de pe piață, lăsând milioane de români cu polițe de asigurare în derulare. Se pare că acum Groupama s-ar confrunta și ea cu probleme.
Această eventualitate ar putea debalansa viețile a milioane de clienți care au polițe în vigoare cu aceasta. Trebuie menționat că, după prăbușirea Euroins, Groupama a urcat pe primul loc în clasamentul asiguratorilor și, împreună cu Allianz Țiriac, dețin mai bine de 46% din piața asigurărilor.
Pe platformele online de socializare, anumite persoane au reclamat că nu le-au fost acceptate cererile de despăgubire la CASCO, ceea ce probabil a dus la controale minuțioase și la penalizări aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
„Începutul anului 2023 ne-a găsit promițând să fim aliații de încredere în momentele critice. Am avut un an în care ne-am dovedit fiabili și uniți, de partea ta, a voastră, a celor care ne-au ales și ne-au confirmat că ne descurcăm cu brio. Ne angajăm să fim și mai eficienți în 2024 și să ne onorăm promisiunea întotdeauna.”, postau cei de la Groupama pe rețelele de socializare în data de 2 ianuarie.
Ce abateri s-au descoperit la Groupama
În urma unor abateri legate de sectorul RCA, care a devenit mai vulnerabil după căderea Euroins, ASF a impus trei sancțiuni Groupama-ului totalizând 340.600 de lei. Sancțiunile privesc aspecte ca plata daunelor la RCA, raportarea operatiunilor financiare internaționale și administrarea fondului de rezerve pentru daune.
- Penalizare de 115.500 de lei pentru nerespectarea normelor de prevenție a spălării de bani și a finanțării activităților teroriste, inclusiv raportările privind transferurile externe și alte încălcări.
- Penalizare de 100.700 de lei pentru ignorarea reglementărilor privind despăgubirile în caz de RCA.
- Penalizare de 124.400 de lei pentru lacune în procedeele de inventariere a rezervelor pentru daune.