13.9 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăȘtiriDeții o poliță RCA cu firma asta? Iată pașii imediat necesari! Confirmat...

Deții o poliță RCA cu firma asta? Iată pașii imediat necesari! Confirmat oficial

Date:

Stiri Similare

Ești deținător de asigurare RCA la această entitate? Descoperă ce măsuri trebuie să iei imediat. Numeroși români sunt în aceeași situație, dar nu știu ce trebuie să facă.

Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței, a anunțat marți că există inițiative majore pentru a reforma legislația legată de asigurările auto de răspundere civilă (RCA).

Dintre aceste propuneri, cea mai semnificativă este crearea unui sistem de indexare și pentru prețurile reparațiilor, cu scopul de a garanta o mai bună transparență și a reglementa acest domeniu crucial al pieței RCA.

Chirițoiu a menționat că momentan, piața asigurărilor auto de răspundere civilă se confruntă cu limitări ale prețurilor, iar Consiliul de Concurență supraveghează influența acestora. Exista o posibilitate ca aceste limite ale prețurilor să fie extinse, însă se caută și alternative pe termen lung pentru a garanta o funcționare optimă a pieței RCA.

Ce este esențial să cunoști când ai RCA

Un aspect crucial propus de Consiliul Concurenței este implementarea unui sistem de referință și pentru costurile legate de reparații. În momentul de față, există un sistem de referință doar pentru prețul polițelor RCA, dar nu și pentru costurile de reparații. Bogdan Chirițoiu consideră că pentru a controla prețul final al polițelor, este esențial să se reglementeze de asemenea costurile individuale, în special cele legate de reparații.

Președintele Consiliului a evidențiat că pe durata stabilirii temporare a unui plafon de preț, există deja un sistem de referință aplicat unor cheltuieli, cum ar fi comisionul intermediarilor de asigurări și costul autovehiculelor de înlocuit. Cu toate acestea, cheltuielile de reparație nu sunt până acum cuprinse în acest sistem.

„La ce nu avem un sistem de referință? La cel mai semnificativ aspect, care este costul reparațiilor. Așadar, spunem: bine, avem un preț orientativ pentru produsul final, pentru prețul RCA, însă pentru a controla prețul final este necesar să supervizezi și componentele sale, cheltuielile. Nu poți limita prețul final dacă costurile componentelor sale cresc, cheltuielile pe care le suportă companiile respective. Deci acesta este planul nostru: să găsim o cale prin care costul reparațiilor să nu mai crească atât de abrupt cum a avut loc în ultimii ani și pentru aceasta, un sistem de referință pentru reparații ar fi logic în sistemul care a fost dezvoltat”, a afirmat președintele Consiliului Concurenței.

Mecanica de stabilire a prețului de orientare

Chirițoiu a clarificat că metoda actuală de stabilire a prețului de orientare include o participare a BAAR, care a încheiat un contract cu o companie de consultanță pentru a aduna informații de la asigurători și pentru a fixa prețul orientativ. El propune că o metodă similară ar trebui să fie folosită și pentru stabilirea costurilor de reparație.

Această inițiativă apare pe fondul deciziei Guvernului de a extinde cu încă șase luni plafonarea polițelor RCA, la nivelul din februarie 2023, cu o rată de inflație maximă de 6,8%.

„Cum este definit în acest moment prețul de referință? Avem o asociație, BAAR, care a angajat o companie de consultanță ce colectează date de la societățile de asigurări și stabilește prețul de referință. Așadar, o metodologie asemănătoare poate fi concepută și pentru reparații, pentru că la reparații ai două componente: costul pieselor, unde există acum site-uri specializate care afișează cât costă diferite piese, și tariful manoperei. Ceea ce ar trebui să facă consultatul care urmează să determine un preț de referință legat de prețul pieselor și să descopere care este costul standard al orei de muncă pentru un electrician, un tinichigiu, etc.”, a explicat președinte autorității de concurență.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri