3.7 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăȘtiriDorești să dai un apartament în chirie? Ai grijă, poți ajunge să...

Dorești să dai un apartament în chirie? Ai grijă, poți ajunge să pierzi sume importante de bani la finalul anului dacă nu ești atent la tariful aplicat. Legislația s-a schimbat.

Date:

Stiri Similare

Începând cu 2024, se produc schimbări majore în ceea ce privește normele fiscale ce afectează românii care câștigă bani din chiria proprietăților lor.

Limita până la care nu se datorează contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) a fost revizuită, ceea ce poate altera considerabil câștigurile pe care le obțin proprietarii din închirieri. Un exemplu clar ne arată că un preț de chirie mai redus poate conduce la un câștig mai consistent, în lumina noilor norme fiscale.

Pentru anul 2024, un cetățean ce dă un apartament în chirie pentru suma de 2.000 lei lunar va avea parte de un profit mai consistent decât cineva care percepe o chirie de 2.100 lei. Această realitate a fost prezentată într-un videoclip pe TikTok, în care sunt descrise consecințele schimbărilor fiscale. Pentru o mai bună înțelegere, să luăm cazul unui proprietar, pe nume Popescu, ce închiriază o proprietate pentru 2.000 lei pe lună.

Înainte să plătească CASS-ul, Popescu ajunge să câștige mai mult de 22.000 lei pe an. Scăzând CASS-ul și cheltuielile paușale, venitul rămâne 19.200 lei. Dat fiind că Popescu nu depășește pragul de 6 salarii minime brute pe economie (19.800 lei), nu trebuie să contribuie la CASS, menținându-și la finalul anului suma de 22.080 lei.

O estimare eronată a CASS-ului poate duce la venituri diminuate

Pe de altă parte, Ionescu, care percepe 2.100 lei lunar pentru chirie, s-ar aștepta la un profit mai mare, însă nu ia în calcul corect CASS-ul, conform noilor reglementări fiscale. Înainte de plata CASS-ului, acesta are un câștig de 23.184 lei, care, după scăderile respective, devine 20.160 lei. Această valoare trece de limita de 6 salarii minime brute, ceea ce înseamnă ca Ionescu va trebui să achite statului 10% din acea diferență, respectiv 1.980 lei. Prin urmare, la sfârșitul anului, Ionescu rămâne cu 21.204 lei, cu 876 lei mai puțin decât Popescu.

Prin urmare, noile reglementări fiscale impun proprietarilor de imobile închiriate să fie mai precauți în privința contribuțiilor la CASS, deoarece o gestiune deficitară a acestora poate avea un impact semnificativ asupra veniturilor lor, așa cum indică playtech.ro.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri