14 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăȘtiriCele mai bune cuptoare încorporabile

Cele mai bune cuptoare încorporabile [year]

Date:

Stiri Similare

Dacă sunteți în căutarea unui cuptor încorporat pentru noua dvs. bucătărie, în acest ghid veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a găsi cel mai bun cuptor încorporat.

Având în vedere că astăzi sunt disponibile versiuni din ce în ce mai sofisticate ale acestor aparate, indispensabile în orice bucătărie, atât domestică, cât și profesională, evaluarea diferitelor propuneri de pe piață vă va ajuta să înțelegeți care este cea mai potrivită pentru nevoile dumneavoastră.

Cele mai bune cuptoare încorporabile: recenzii și sfaturi

Candy FCP502X/E Cuptor electric Candy FCDP818VX/E Capacitate 80L

Candy FCP502X/E

 

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Acest cuptor electric încorporabil este ideal pentru cei care au un buget restrâns, dar care nu vor să facă compromisuri în ceea ce privește clasa energetică A și doresc performanțe excelente de la un cuptor electric.

Din punct de vedere estetic, Candy FCDP818VX/E are un design discret, cu panoul superior, butoanele și mânerul din oțel satinat. Ușa dublă din sticlă, detașabilă și lavabilă, este transparentă, cu un profil negru; aceste elemente fac cuptorul electric Candy compatibil cu diferite culori de uși de bucătărie și cu diferite stiluri, de la minimalist și modern la clasic.

Performanțele acestui cuptor încorporabil, care se situează în gama de preț mediu-jos, sunt însă foarte bune pentru cei care folosesc frecvent acest aparat și nu solicită performanțe specifice, cum ar fi aburirea, și se simt confortabil cu butoanele de reglare a temporizatorului, a temperaturii și a funcțiilor.

Printre acestea se numără gătitul prin convecție în modul static, ventilatorul care distribuie căldura în toată camera de gătit și grătarul.

Cuptor electric cu ventilator Candy FCPS615X

Candy FCPS615X

 

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Printre cele mai bune cuptoare încorporabile, trebuie menționat cu siguranță modelul Candy cu afișaj digital și două butoane, deoarece oferă mai multe funcții, inclusiv gătitul cu aburi, la un preț rezonabil, fără a neglija elementele de calitate estetică.

Designul este elegant și rafinat, cu panoul de control și capacul inferior din oțel satinat, sticla transparentă temperată și profilul negru; aceste combinații permit cuptorului să se potrivească cu o varietate de stiluri, de la shabby chic la mai modern, cu un efect sobru și elegant.

Unul dintre motivele pentru care acest aparat a avut atât de mult succes în rândul clienților este prezența a nu mai puțin de 8 programe de gătit, dintre care 2 cu aburi, pe lângă cele clasice cu ventilator.

În general, cuptorul electric încorporabil Candy este apreciat și pentru că este ușor de utilizat, cu cele două butoane, cel din stânga pentru a seta temperatura, iar cel din dreapta pentru funcții.

Acest model are toate atuurile pentru a satisface nevoile unei clientele exigente și cu economie de energie, datorită clasificării sale în clasa energetică A și a unui program integrat de curățare cu metodă hidrolitică, denumit Aquactiva, care menține aparatul curat chiar și la temperaturi scăzute, prin plasarea cantității recomandate de apă distilată în partea inferioară.

Un cuptor complet și versatil, care oferă celor mai tehnologizați posibilitatea de a-l utiliza împreună cu aplicația Simply-F, disponibilă pentru sistemele iOS și Android, cu rețete și sfaturi utile pentru a găti alimentele în cel mai bun mod posibil, alegând diferite funcții.

Cuptor multifuncțional Electrolux EZF5E40X SurroundCook

Electrolux EZF5E40X

 

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Cuptorul încorporabil SurroundCook de la Electrolux este unul dintre aparatele de uz casnic de ultimă generație, deoarece este conceput cu o atenție deosebită în designul său, rafinat și elegant, are o ușă complet detașabilă pentru o curățare temeinică și dispune de un element de încălzire circular suplimentar.

Acest element, împreună cu ventilatorul, vă permite să gătiți alimentele pe două niveluri în același timp și să obțineți o coacere perfectă. Pentru cei cărora le place să coacă biscuiți, tarte, fripturi și tot felul de delicatese dulci și sărate, acest cuptor electric încorporabil este un aliat de primă clasă.

Capacitatea de 57 L, care este puțin mai mică decât cea a cuptoarelor electrice încorporabile standard, nu afectează negativ performanța acestui aparat, deoarece gătitul MultiLevel optimizează spațiul interior disponibil.

Pentru cei care caută un aparat de înaltă calitate la un preț rezonabil, cuptorul încorporabil Electrolux EZF5E40X este o achiziție excelentă, combinând frumusețea estetică cu elemente tehnologice, cum ar fi un afișaj frontal pentru reglarea temporizatorului, o clasificare energetică ridicată pentru a economisi energie și un program special de curățare care utilizează temperaturi ridicate pentru a distruge grăsimea și murdăria.

Cuptor electric Electrolux EZF5E40X, din oțel inoxidabil, 57 l, negru, gătit pe mai multe niveluri

  • Cu cuptorul SurroundCook, toate alimentele sunt gătite uniform, de la puiul fript crocant la meringele delicate Cuptorul nostru asigură menținerea constantă a temperaturii interne,…
  • Bucurați-vă de o coacere uniformă datorită coacerii MultiLevel; elementul de încălzire circular suplimentar permite o coacere uniformă pe două niveluri Potrivit pentru crearea de biscuiți care se topesc…

Hisense BI5229PX

Ceea ce te frapează imediat, privind la Cuptor electric încorporabil Hisense BI5229PX, este atenția acordată detaliilor estetice, cu butoanele de pe panoul frontal care pot fi împinse spre interior, astfel încât aceste două selectori să nu iasă în afară: un detaliu de design apreciabil, care nu se regăsește la alte cuptoare.

Alte detalii de producție demne de luat în considerare includ ușa din față, echipată cu un mâner subțire, dar robust, din oțel satinat; mecanismul de închidere lentă este convenabil și ajută la evitarea arsurilor neplăcute, datorită și grilei telescopice pentru extragerea tigăilor și a lingăilor.

Senzorul integrat în ușa din față face ca elementul de încălzire și ventilatorul intern să se oprească temporar din funcționare atunci când ușa este deschisă, pentru a preveni o străfulgerare fierbinte în direcția feței.

Dar tocmai intrând în detaliile funcțiilor, cuptorul Hisense te lasă și mai mulțumit: acest aparat face parte din categoria cuptoarelor pirolitice, care implică cicluri de curățare la temperaturi foarte ridicate pentru a dizolva murdăria și grăsimea din interior, facilitând îndepărtarea reziduurilor de gătit, pur și simplu cu o cârpă umedă.

Cu o capacitate de 70 de litri, clasa energetică A+ și nu mai puțin de 11 programe de gătit din care puteți alege, cuptorul încorporabil Hisense este unul dintre cele mai bune din clasa sa, oferind performanțe excelente la un preț rezonabil. În plus, are detalii de design pe care nu toate cuptoarele încorporabile le au și din acest motiv merită mai mult să fie cumpărate.

Cuptor încorporat Smeg SF64M3PZS

Pentru cei care țin la impactul estetic și la calitatea funcțională, cuptorul electric încorporabil Smeg SF64M3PZS este o alegere bună.

În primul rând, marca Smeg este un simbol al calității, al experienței și al atenției la design în lumea aparatelor de bucătărie; într-adevăr, acest cuptor nu dezamăgește. Finisajul special Silver, de la panoul frontal până la ușa de sticlă, face ca acest cuptor să fie perfect pentru bucătării clasice sau moderne, cu discreție și rafinament.

În ceea ce privește măsurile, acestea sunt standard, pentru un spațiu încorporat de 60 cm; clasa energetică A nu este excepțională, dar cu siguranță ajută la economisirea consumului de energie electrică.

Un element care face ca cuptorul Smeg SF64M3PZS să iasă în evidență față de cele din aceeași categorie este reprezentat de funcțiile de gătit, care variază de la cele de bază până la includerea modului cu piatră pirolitică, care este deosebit de potrivit pentru gătitul pizzei. În mai puțin de 5 minute, cu un aluat subțire, pizza este gata, iar consistența ei, în special pe margini, este aceeași cu cea obținută cu un cuptor cu lemne.

În ceea ce privește comenzile frontale, acest cuptor este mai degrabă clasic, deoarece este echipat cu 3 butoane pentru selectarea funcțiilor de gătit, a temporizatorului și a temperaturilor; cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că există nu mai puțin de 8 programe de gătit, inclusiv un program rapid cu consum redus de energie.

Cuptorul electric încorporabil Smeg este frumos, simplu și practic de utilizat, vă permite să preparați mâncarea cu versatilitate și oferă un raport calitate-preț excelent.

Whirlpool PH AKZM8610IX

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Cuptorul electric încorporat Whirlpool PH AKZM8610IX este un compromis excelent pentru cei care doresc să experimenteze comenzile digitale, dar în același timp sunt orientați spre o operare simplă și intuitivă.

Din punct de vedere estetic, acest cuptor este ideal pentru cei care iubesc negrul, culoarea principală a aparatului și care, combinată cu oțelul satinat, oferă un rezultat elegant și izbitor din punct de vedere vizual.

Printre cele mai apreciabile elemente funcționale ale cuptorului încorporabil Whirlpool se numără cele 16 programe de gătit, care denotă un aparat hotărât high-end și potrivit pentru cei care folosesc des cuptorul, pentru a găti impecabil preparate dulci și sărate.

În special, funcția de coacere a pizzei vă permite să obțineți un aluat crocant gătit la perfecție în doar 4 minute. În general, punctele forte ale acestui aparat sunt legate în principal de tehnologia Sixth Sense, patentată de Whirlpool și care utilizează senzori speciali integrați care, în funcție de anumite condiții de gătit, optimizează performanța, economisind în același timp energie.

Pentru cei care sunt în căutarea unui cuptor electric încorporabil high-end la un preț rezonabil, acest model reprezintă o soluție interesantă, pentru că nu te lasă dezamăgit când vine vorba de așteptări, inclusiv în ceea ce privește clasa energetică, A+.

Miele H 2266-1 B

Pentru detalii produs/pret – Click Aici

Întotdeauna unul dintre liderii în proiectarea și fabricarea aparatelor electrocasnice de mari dimensiuni, în special pentru bucătărie, marca Miele este un simbol al calității și al robusteții.

Cuptorul electric încorporat Miele H 2266-1 B nu este diferit și are o serie de caracteristici care îl diferențiază de alte aparate din aceeași gamă.

În primul rând, capacitatea internă este peste medie: 76 l; acest lucru vă permite să coaceți tăvi destul de mari și chiar să introduceți două tăvi în același timp, economisind timp și consum.

În plus, cele două butoane retractabile, situate pe panoul frontal negru, sunt ușor de utilizat, deoarece sunt combinate cu marcaje de culoare deschisă, ușor de descifrat: o soluție bună pentru cei care iubesc tehnologia, dar nu vor să piardă timpul cu explicații complicate.

Din punct de vedere estetic, cuptorul Miele este cu adevărat elegant, se potrivește foarte bine în bucătăriile moderne și este fabricat din materiale solide și rezistente; clasa energetică A contribuie la conformarea produsului cu așteptările, cu performanțe de gătit excepționale și un ventilator capabil să distribuie uniform căldura în interiorul camerei de gătit.

În ciuda faptului că electrocasnicele Miele sunt oferite în mod normal la prețuri de vânzare destul de ridicate, având în vedere gama și performanțele ridicate, în acest caz nu este necesar un buget ridicat pentru cuptorul electric încorporabil, confirmând raportul calitate-preț excelent al acestui produs, recomandat de toți cei care l-au achiziționat și care s-au dovedit a fi amplu mulțumiți, chiar și pe termen lung.

Samsung NV75N5641BS

Cuptorul electric încorporat cu ventilator Samsung NV75N5641BS este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune din categoria sa, nu numai pentru că este proiectat cu un accent estetic pe liniile curate și pe combinația de negru și oțel periat, ci și pentru că permite o multitudine de funcții de gătit și are o caracteristică specială, aceea de a folosi doar compartimentul superior pentru gătit rapid.

Acesta este un mod de gătire care utilizează doar o parte a cuptorului, în cazul în care trebuie să gătiți din mers niște alimente și doriți să economisiți timp și energie electrică.

Majoritatea clienților care au cumpărat cuptorul au subliniat această caracteristică ca fiind excepțională, mai ales în momentele în care vă grăbiți și vă temeți să consumați prea multă energie electrică, doar pentru a încălzi un fel de mâncare înainte de a-l mânca.

Alte elemente demne de apreciere sunt capacitatea internă de 75 l, care este peste medie pentru acest tip de aparat, funcțiile de gătit, care au fost considerate în unanimitate excelente, și clasa energetică ridicată.

Cu siguranță, prețul este mai mare decât cel al cuptoarelor electrice ventilate din aceeași gamă, dar performanța generală, în special calitatea gătitului și posibilitatea de a utiliza doar compartimentul superior, justifică amplu cheltuiala.

Ce este și pentru ce este

Cuptorul încorporabil este un aparat electrocasnic excelent, care se utilizează pentru a găti diferite preparate  dulci și sărate. Principala sa prerogativă este poziționarea sa în structura modulară a bucătăriei și, prin urmare, în cadrul unui sistem compus din elemente funcționale care, în ansamblu, alcătuiesc bucătăriile moderne.

Prin urmare, spre deosebire de cuptoarele de sine stătătoare, cuptoarele încorporabile sunt fixate într-un spațiu special din bucătărie și care, până acum câțiva ani, era prevăzut sub plita de gătit, în partea de jos.

Cu toate acestea, în proiectele contemporane, spațiul care găzduiește cuptorul încorporat este adesea poziționat la înălțimea trunchiului uman, pentru a permite ca toate operațiunile legate de gătitul alimentelor să se desfășoare în condiții de confort maxim, fără a fi nevoie să adoptați o postură incomodă și nefirească.

Indiferent de stilul bucătăriei, fie că este modern, country-chic sau clasic, cuptorul încorporat joacă un rol și mai important astăzi, dacă se poate, decât în trecut.

De la elemente dedicate în principal gătitului fripturilor, chiflelor, plăcinte dulci și sărate, ultima generație de cuptoare încorporabile este dotată cu funcții suplimentare, inclusiv decongelarea alimentelor, pornirea întârziată, integrarea în rețeaua wireless și, la unele modele, chiar și prepararea iaurtului.

Fiind un aparat de mari dimensiuni, cuptorul încorporabil este destul de scump, deși intervalele de preț variază în funcție de mărci, modele, tipul de putere și alte variabile, inclusiv clasa energetică și funcțiile suplimentare.

Din acest motiv, atunci când alegeți cel mai bun cuptor încorporabil pentru bucătăria dvs. domestică, este esențial să luați în considerare obiceiurile alimentare ale gospodăriei și frecvența de utilizare a acestui aparat.

Cum funcționează

Cuptorul încorporabil funcționează diferit în funcție de sursa de alimentare, care se diferențiază, în principal, în electricitate și gaze.

Cu toate acestea, cuptoarele moderne au mai multe moduri de gătit, inclusiv cu ventilator, cu aburi și combi, în care funcționalitatea unui cuptor cu microunde este combinată cu cea a unui cuptor convențional.

În orice caz, mecanismul unui cuptor încorporat este același cu cel al unui cuptor de sine stătător, cu diferența că acesta din urmă este un element separat și, prin urmare, nu este fixat în mobilierul de bucătărie.

Structura cuptorului încorporabil prevede o cameră de gătit, dotată cu caneluri laterale, care va fi utilizată pentru a susține diferite tipuri de recipiente pentru prepararea alimentelor și care trebuie să fie adecvate pentru temperaturi ridicate: tigăi de picurare, vase de copt din Pyrex și suporturi de aluminiu.

Ușa frontală, realizată din sticlă călită cu finisaj transparent sau fumuriu, permite introducerea, scoaterea și monitorizarea alimentelor în timpul gătitului, datorită și unui sistem de iluminare internă.

Aproape toate cuptoarele încorporabile sunt echipate cu o ușă cu clapetă cu un mâner care, atunci când este apucat corect, permite ușii să se rotească spre exterior cu 90 de grade.

Alte versiuni au un mod de deschidere laterală, fie din dreapta, fie din stânga, sau un mâner de gât, adică fără mânere.

În toate cazurile, ușa trebuie să garanteze o izolare termică adecvată, atât la interior, cu garnituri speciale, cât și la exterior, prin proiectarea în materiale foarte izolante care să protejeze persoanele, în special copiii, de contactul accidental care ar putea provoca răni și arsuri.

Cuptorul încorporat, în partea de sus a panoului frontal, este echipat cu butoane sau taste tactile pentru a selecta temperatura, timpul de gătire și funcția dorite, în funcție de tipul de fel de mâncare care se prepară.

În unele modele încorporate, butoanele cuptorului controlează și inelele de gătit, deși acest design a fost aproape în întregime înlocuit de controlul separat al celor două aparate.

În funcție de preferințele fiecăruia, atât estetice, cât și funcționale, panoul de control joacă un rol important, acesta putând fi structurat prin intermediul unor butoane sau panouri tactile conectate la un afișaj digital.

Aceste versiuni sunt mai atractive decât cele tradiționale, adesea asigură o vizibilitate mai mare a funcțiilor și permit o reglare mai precisă a diferitelor opțiuni de gătit; în toate cazurile, pentru unele modele de bucătărie, cu un design mai clasic, există cuptoare încorporabile cu linii vag retro, în care sunt prezente butoanele, care nu afectează negativ performanța aparatului.

La pornirea cuptorului, care trebuie în toate cazurile să fie conectat la rețeaua electrică, indiferent de tehnologia de funcționare, temperatura selectată este menținută constantă de către termostat, cu posibilitatea de a mări sau de a micșora intensitatea căldurii în interiorul camerei de gătit.

Mecanismul de oprire a cuptorului încorporabil este diferit, în funcție de mărci și modele: unele prevăd oprirea aparatului la sfârșitul ciclului de gătit setat în prealabil cu ajutorul cronometrului, în timp ce altele necesită intervenția omului pentru a termina ciclul de gătit.

Tocmai pentru că trebuie să fie introduse în structuri modulare, dimensiunile cuptoarelor încorporabile respectă măsurile standard, cu o lățime de 60 cm pentru versiunile definite ca fiind clasice, 45 cm pentru modelele compacte și 90 cm pentru cuptoarele XXL.

În ceea ce privește capacitatea internă, aceasta este întotdeauna exprimată în litri: cuptoarele clasice încorporabile au o capacitate de 65 l, cele mai mici de 35 l și cele mari de 80 l.

 

Cum să alegeți cel mai bun cuptor încorporat

 

Tipul de sursă de alimentare

Pe baza tipului de alimentare cu energie electrică, cuptoarele încorporabile se disting în principal în cuptoare electrice și cu gaz.

Ar trebui subliniat faptul că cuptoarele pe gaz dispar treptat de pe scena aparatelor de bucătărieatât în mediul casnic, cât și în cel profesional, din cauza lipsei de versatilitate și a limitărilor în ceea ce privește modul de gătit.

În plus, în clădirile moderne, întregul sistem energetic pe bază de gaz cedează locul unuia bazat în totalitate pe electricitate, care, cu anumite ipoteze de proiectare, pare să garanteze un impact mai redus asupra mediului și o performanță mai mare.

Cuptoarele încorporabile alimentate cu gaz presupun conectarea lor la rețeaua de gaze naturale; acestea sunt echipate cu o cameră de gătit internă, care include un arzător. Odată ce acesta din urmă este aprins, căldura degajată de gaz se răspândește în interiorul camerei de gătit, adesea în mod neuniform și cu o temperatură mai ridicată în apropierea sursei de căldură.

În ceea ce privește cuptoarele electrice încorporabile, acestea presupun instalarea în apropierea unei prize, care este de obicei situată în spatele cuptorului, pe peretele unde se află mobilierul de bucătărie.

Cuptoarele încorporabile care utilizează energie electrică folosesc diferite moduri de funcționare, care sunt în general împărțite în următoarele categorii:

  • Cuptoare electrice încorporate cu convecție;
  • Cuptoare electrice încorporate cu ventilație forțată;
  • Cuptoare electrice încorporate combinate.

În cuptoarele cu convecție căldura este generată de un element de încălzire; modelele contemporane au două elemente de încălzire, situate în partea superioară și, respectiv, inferioară a camerei de gătit.

Tipul de căldură furnizat cu acest sistem este definit ca fiind static, deoarece aerul cald eliberat rămâne în aceeași poziție pe durata gătitului; din acest motiv, cuptorul static este ideal pentru preparatele clasice, cum ar fi fripturile, biscuiții și prăjiturile.

Particularitatea cuptorului electric cu convecție naturală este că se poate pregăti un singur fel de mâncare la un moment dat, tigaia sau tigaia de picurare fiind așezată pe un singur raft pentru a obține gătitul dorit.

În general, cuptorul încorporat cu convecție cu două elemente de încălzire nu este considerat foarte versatil, atât pentru că poate găti doar un singur produs la un moment dat, cât și pentru că nu este garantată uniformitatea de livrare a căldurii.

În multe cazuri, este posibil ca alimentele să fie mai puțin rumenite în partea cea mai apropiată de ușă, în timp ce în partea de jos se gătește mai repede.


În cuptoarele încorporabile cu ventilație forțată, căldura este determinată de turbine, care sunt prezente într-un număr variabil în funcție de puterea aparatului.

De obicei, turbinele sunt instalate în partea din spate a camerei de gătit sau pe laterale.

Pentru a regla nivelul de căldură produsă de turbine, este necesar să se utilizeze butoanele sau comenzile care, prin intermediul termostatului, permit menținerea constantă a temperaturii.

Caracteristica principală a unui cuptor încorporat cu ventilație forțată este că emite jetul de aer cald în mod uniform pe întreaga suprafață de gătit.
Rezultatele, din punct de vedere practic, sunt în general mai bune decât în cazul celor două elemente de încălzire, deoarece mâncarea este gătită uniform în interior, în exterior și pe laterale.

În acest tip de cuptor, nu există posibilitatea de a selecta direcția aerului cald în anumite zone; această funcție este disponibilă numai în cazul cuptoarelor combinate.


Cuptorul combinat încorporat are două mecanisme de funcționare, ceea ce vă permite să alegeți combinația de elemente de încălzire și ventilatoare în timpul gătitului.

În funcție de preparat, se poate opta pentru utilizarea unei metode sau a celeilalte. Adesea, furnizarea de căldură prin convecție și de aer cald poate fi combinată într-o singură funcție, cu posibilitatea de a alege dacă se utilizează elementele de încălzire în același timp sau separat și dacă se conectează sau nu la ventilator.

Un alt tip de cuptor combinat încorporabil este cel care include gătitul sau decongelarea prin intermediul cuptoarelor cu microunde. Dintre cuptoarele combinate, cuptorul electric cu microunde este unul dintre cele mai versatile, deoarece combină într-un singur aparat funcțiile de gătit tradițional, de gătit rapid și de dezghețare.

Tehnologia dezvoltată în sectorul cuptoarelor încorporabile este acum atât de avansată încât sunt disponibile și versiuni care utilizează aburul ca metodă de gătit.

Modelele de cuptoare cu aburi sunt de înaltă clasă și printre cele mai scumpe de pe piață; acestea au un boiler intern sau extern, necesar pentru a conține apa care, odată încălzită la temperatura potrivită, se va transforma în abur.

Aburirea are avantaje incontestabile, în primul rând acela de a menține un nivel adecvat de umiditate în alimente, care nu se usucă; de a le spori gustul, fără a fi nevoie să se adauge grăsimi sau arome în cantități mari pentru a obține mâncăruri bune și gustoase.

Clasa de consum și de energie

Verificați consumul și clasa energetică este una dintre condițiile principale pentru alegerea celui mai bun aparat pentru bucătăria dumneavoastră.

De fapt, cuptorul este una dintre principalele surse de cheltuieli de energie în factura de electricitate, alături de uscător și mașina de spălat vase.

La aceleași performanțe, se recomandă orientarea alegerii către cuptoarele încorporabile din clasa A sau superioară, deoarece pe termen lung acestea permit economii semnificative de consum, cu un impact mai mic asupra mediului și bugetului familiei, mai ales pentru cei care folosesc cuptorul des și frecvent.

Pentru a verifica consumul cuptorului electric încorporat, este esențial să uitați-vă la eticheta energetică care conține date privind clasa energetică, performanța și nivelul de zgomot, indicat în decibeli.

În general, un cuptor electric ventilat oferă performanțe excelente și un consum relativ mai mic decât un cuptor cu convecție, deoarece ventilatoarele permit menținerea temperaturii la un nivel constant, fără a fi nevoie să porniți din nou motorul, care consumă energie electrică.

Dar asta nu este tot, deoarece cuptoarele încorporabile moderne de înaltă calitate permit gătirea mai multor alimente în același timp, adică pe rafturi interne diferite, ceea ce economisește multă energie, timp și bani.

Pentru a determina consumul cuptoarelor încorporabile, unitatea de măsură este kilowatt/oră; cele mai bune aparate, comparând modelele aflate în prezent pe piață, sunt cele care înregistrează între 75 și 90 kW/h.

Cu toate acestea, la cumpărare, clasa energetică este cu siguranță busola care permite identificarea cuptorului încorporabil care garantează cel mai mic consum.

Desigur, aparatele cu o clasă energetică mai ridicată (până la A++) sunt și cele mai scumpe, dar, în special pentru familiile numeroase și pentru cei care folosesc des cuptorul, cheltuiala inițială va fi amortizată în scurt timp, datorită facturilor mai mici la electricitate.

Moduri de gătit

Atunci când se evaluează cel mai bun cuptor încorporabil, modurile de gătit sunt unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare, atât pentru că funcțiile integrate sunt extinse și diverse, cât și pentru că acestea determină în mare măsură costul final al produsului.

În plus, doar cuptoarele electrice încorporabile au mai multe funcții de gătit, spre deosebire de cele pe gaz, care au una singură.

Grătar

Programul grill este cel mai des întâlnit la cuptoarele încorporabile, chiar și la cele din gama mică și medie.
Cu acest mod de gătit, elementul de încălzire situat în partea superioară atinge temperaturi de 350/350 de grade, ceea ce va permite ca suprafața alimentelor să se rumenească rapid și să devină crocantă.

Pentru a completa un preparat specific, după o gătire tradițională (deasupra și dedesubt), grătarul dă o notă în plus unor cărnuri, cartofi și legume gratinate.

Abur

Utilizând această funcție, cuptorul electric se transformă în abur; trebuie remarcat faptul că numai unele modele de cuptoare electrice încorporabile au acest mod de gătit și sunt, în general, printre cele mai scumpe.

Cuptorul în cauză folosește apă, preluată dintr-un cazan extern sau intern, pentru a o încălzi până când aceasta devine abur.

Alimentele gătite în modul abur sunt, fără îndoială, mai gustoase, mai umede și tind să își păstreze caracteristicile fără a se usca prea mult.

Cuptor cu microunde

Cuptorul electric încorporat care are o funcție de microunde poate fi, de asemenea, operat în modul microunde cu ajutorul unui buton sau al unui control tactil.

Din punct de vedere tehnic, elementele care declanșează gătitul sau decongelarea alimentelor nu sunt elemente de încălzire, un ventilator sau aburul, ci microundele.

Dacă viața de zi cu zi implică un ritm rapid și puțin timp, un cuptor electric combinat cu un cuptor cu microunde poate fi o soluție excelentă.

Dezghețare

Nu este ușor să dezgheți alimentele fără să le modifici caracteristicile fizice și organoleptice; din acest punct de vedere, cuptorul încorporabil cu funcție de dezghețare permite efectuarea acestei operațiuni în condiții de siguranță pentru carne, pește, legume și pâine, folosind temperaturi scăzute și utilizând funcția de microunde, dacă este prezentă, sau ventilatoare și/sau elemente de încălzire.

Levănțuire

În ultima vreme, prepararea acasă a pâinii, a pizzei și a produselor de patiserie a devenit o pasiune pentru mulți oameni.

Unele cuptoare încorporabile sunt echipate cu modul de fermentare, care permite utilizarea camerei interioare de coacere ca loc ideal pentru fermentarea aluatului, datorită acțiunii combinate a elementelor de încălzire și a ventilatorului, care asigură temperatura ideală pentru o fermentare lentă, adică 25/30 de grade.

Prepararea iaurtului

Cei care iubesc iaurtul, consumă mult iaurt și doresc să îl prepare acasă, pot folosi cuptorul încorporabil care are funcția Yogurt. Acesta este un mod de gătire destul de asemănător cu modul de levănțuire, care folosește temperaturi scăzute pentru o perioadă destul de lungă de timp.

În cazul iaurtului, este nevoie de până la 10-12 ore pentru a finaliza pregătirea, care în cuptorul cu această funcție dă rezultate excelente.

Desigur, doar unele versiuni mai avansate și mai recente de cuptoare încorporabile au modul iaurt, sunt printre cele mai scumpe și au o clasă energetică mai mare decât A.

Cameră dublă

Cele mai recente tehnologii, aplicate la proiectarea cuptoarelor încorporabile, au făcut posibilă dezvoltarea de aparate care împart camera de gătit internă în două spații separate cu două temperaturi diferite. Prin setarea a două moduri de gătit diferite, este posibilă și gătirea a două preparate diferite în același timp, cu economii considerabile de timp, resurse și energie.

Aceste tipuri de cuptoare sunt potrivite în special pentru cei care folosesc foarte des cuptorul încorporat și cărora le place să încerce mai multe rețete în mai puțin timp.

Există câteva caracteristici suplimentare care sunt incluse în cele mai bune cuptoare încorporabile și care nu sunt întotdeauna prezente în aceste aparate.

Mai exact, caracteristicile pentru personalizarea setărilor cuptoarelor electrice sunt:

  • Termostat: La aparatele de uz casnic, în general, termostatul reglează temperatura. În cazul cuptoarelor încorporabile tradiționale, selecția variază între 50 și 250 de grade, în timp ce în cazul modelelor mai avansate, alegerea este mai diversă și include o gamă de la câteva grade Celsius la 300 de grade;
  • Cronometrueste cea mai importantă dintre funcțiile personalizabile; doar între 5 și 60 de minute, în cele mai bune cuptoare încorporabile este posibilă și selectarea câtorva secunde;
  • Pornire întârziatăAceastă funcție este legată de cronometru și permite pornirea cuptorului încorporat cu până la 24 de ore înainte;
  • Oprire automatăDatorită acestei funcții, cuptorul se oprește automat după un timp variabil atunci când nu este utilizat;
  • AutocurățareAșa-numitele cuptoare cu autocurățare pot fi fie catalitice, fie pirolitice; primele sunt acoperite cu un material special pe pereții interiori, care sunt refractari la stropi și la grăsimea de gătit. Acestea din urmă, pe de altă parte, sunt echipate cu programe care cresc temperatura internă până la maximum 500 de grade, ceea ce ajută la dizolvarea grăsimii și a murdăriei.

Caracteristici inteligente

Tehnologia viitoruluiaplicată la cele mai moderne cuptoare încorporabile oferă așa-numita funcționalitate inteligentă, legată de rețeaua de acasă și de anumite caracteristici ale cuptorului.

În special, Samsung a proiectat un cuptor încorporabil, Dual Cook Flex, care încorporează mai multe moduri de gătit într-un singur aparat.

Ușa dublă permite deschiderea unei singure secțiuni a cuptorului, dacă este necesar, economisind timp și energie.

În plus, prin introducerea unui separator special, furnizat împreună cu cuptorul, este posibilă transformarea acestuia în două dispozitive separate, pentru a găti mai multe preparate la temperaturi diferite în același timp.

Cuptorul încorporat Dual Cook Flex de la Samsung dispune de sistemul inovator de control inteligent, prin conectarea aparatului la rețeaua de acasă și utilizarea aplicației dedicate.

Chiar și atunci când sunteți departe de casă, puteți selecta modurile de gătit adecvate pentru preparatele dumneavoastră, puteți salva rețete în memorie și le puteți repeta oricând doriți.

Întreținere

Întreținerea de rutină a cuptorului încorporabil se realizează în câțiva pași simpli.

Curățarea după fiecare gătit este fundamentală, chiar dacă aparatul este dotat cu funcție de autocurățare; când cuptorul este oprit, încă puțin cald, va fi suficient să ștergeți interiorul pereților cu o cârpă curată din microfibre, bine umezită cu apă și bine stoarsă, pentru a îndepărta reziduurile de grăsime și murdărie.

Pentru o curățare mai temeinică, umpleți periodic un bol cu apă foarte fierbinte, adăugați câteva linguri de bicarbonat de sodiu, amestecați bine și introduceți bolul în cuptorul închis pentru câteva ore, îndepărtând grăsimea cu o cârpă umedă.

Concluzii finale

Pentru a alege cele mai bune cuptoare încorporabile este esențial să ne evaluăm nevoile, să luăm în considerare consumul de energie și funcțiile aparatelor și să încercăm să nu ne lăsăm uimiți doar de estetică, deși acest aspect este relevant pentru mulți.

În prezent, există pe piață cuptoare încorporabile cu performanțe bune și consum redus de energie, disponibile la prețuri accesibile.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri