Cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală

Alegerea unei mașini de spălat cu încărcare pe verticală nu este ceva obișnuit. Dar mașinile de spălat cu încărcare verticală sau „pe sus” sunt încă destul de căutate, iar unele modele au performanțe superioare și anumite particularități în plus față de mașinile de spălat cu încărcare frontală obișnuite.

Principalul avantaj al unei astfel de mașini este ergonomia, fiind pretabila unor spații înguste unde trebuie să încapă mașînă de spălat.O astfel de mașină verticală are mai multe avantaje pe care trebuie luate în considerare la achiziția unei mașini de spălat.

Față de o mașînă de spălat cu încărcare frontală, această mașină are o putere de centrifugare mult mai mare. Rezultatul constă într- o spălare eficientă a rufelor, cu detegent puțîn,care acționează corect și eficient asupra fiecărui articol de îmbrăcăminte. Un alt avantaj esențial este o bună clătire a rufelor. Apă este eliminată în timpul clătirii la sfârșit, după care rufele trec printr-un proces de centrifugare final care scade excesul de apă, și atunci hainele vor fi mai ușor de uscat. Capacitatea de încărcare este mai mare decât în cazul mașinii cu încărcare frontală. Acest aspect îți economisește timp pentru că te scutește de sortarea hainelor înainte de introducerea lor în mașina de spălat.

Capacul mașinii se poate deschide în orice moment, chiar și când mașina parcurge un ciclu de spălare.  Acest lucru e imposibil în cazul unei mașini de spălat cu încărcare verticală. În cazul în care ați uitat să băgați un articol de îmbrăcăminte la spălat, se poate oricând adauga în mașina de spălat. Eliminarea petelor este mai facilă, iar ciclurile de spălare sunt mai scurte.

O astfel de mașină se curăță și se aerisește mult mai bine. În situația mașinilor de spălat frontale, deseori se întâmplă să rămână reziduuri și umezeală, care generează un miros neplăcut. Mașina de spălat cu încărcare verticală însă nu are astfel de probleme datorită designului și sistemului de aerisire foarte eficient. Se consumă mai puțină apă într-o mașină cu încărcare verticală. Mașinile de acest fel au zona de butoane concepută minimalist și foarte simplu de folosit, așadar este o soluție bună și pentru persoanele în vârstă.

Caracteristici tehnice

Atunci când alegi să cumperi o mașină de spălat cu încărcare verticală, după ce analizezi spațiul unde ai de gând să amplasezi mașină și îți stabilești bugetul, trebuie să ții seama de câteva caracteristici tehnice importante.

Dimensiunea

Dimensiunea sau volumul unei mașini de spălat cu încărcare verticală este mai mică decât cele ale mașinilor de spălat frontale. O astfel de mașina de spălat este perfectă dacă nu ai o locuință mare și spațioasă sau pur și simplu îți dorești să economisești spațiu pentru alte corpuri de mobilier.

Înainte de achiziție, trebuie studiat exact încă de pe acum locul în care o vei plasa. Orice mașînă de spălat trebuie racordată la instalația de apă și canalizare. Odată decis locul, poți alege o mașină cu un volum care să se potrivească cel mai bine bucătăriei sau camerei de baie unde va fi plasată. Specialiștii recomandă să nu o montezi singur deoarece, chiar dacă nu e greu de montat, poți riscă o inundație, așa că este de preferat să fie montată de un instalator.

Volumul de încărcare

Capacitatea cuvei în care vor fi spălate rufele este cuprinsă între 4 kg și 12 kg. Orice mașînă de spălat cu o capacitate de încărcare mai mare este mai scumpă. Pentru o alegere corectă a mașinii de spălat trebuie ținut cont de cât de numeroasă este familia care va folosi mașina. Pentru o familie de 4 persoane cea mai bună alegere este o mașină de spălat de 7 kg. Astfel aleasă corespunzător se vor economisi resurse și timp fiind posibilă încărcarea cu multe haine într-un singur ciclu de spălare. O familie de două persoană sau o persoană singură va alege o mașină de spălat cu încărcare verticală cu o capacitatea mai mică .

Consumul

Consumul de apă și de energie electrică contează mod deosebit la achiziția unui aparat electrocasnic, în mai ales când e vorba de dimensiunile unei mașini de spălat. În funcție de câte de des se va folosi mașînă, trebuie estimat și consumul făcut de mașina de spălat. Dacă familia cuprinde și copii mici, va fi necesar să speli rufele de câteva ori pe săptămână. În acest caz consumul de apă și energie trebuie redus cât mai mult și trebuie ales un model corespunzător.

Este de preferat alegerea unei mașini de spălat cu clasă energetică A sau superioară: A+, A++, A+++. Cu cât mașinaare o clasa energetică superioară, cu atât mașina de spălat va consumă mai puțîn curent electric și mai puțînă apă.

Viteză de centrifugare

Centrifugarea și stoarcere după spălare este o funcție foarte utilă deoarece hainele vor fi fiind mai ușor de uscat. Cu cât viteză de centrifugare va fi mai mare, cu atât mai bine stoarse vor fi hainele. Pentru anumite materiale, o viteză de centrifugare mare nu este neapărat necesară. Materialele mai sensibile precum lâna sau mătasea de exemplu, se pot strică ușor dacă sunt centrifugate și stoarse la viteze mari. Centrifugarea la o viteză foarte mare duce la scurtarea duratei de funcționare a motorului.

Nivelul de zgomot

Zgomotul este o caracteristică importantă pentru confortul familiei. Este de preferat o mașînă de spălat care să genereze un zgomot cât mai redus. În funcție de nivelul de zgomot pe care îl va emite, puteți achiziționa produsul. Cea mai bună mașină de spălat cu încărcare verticală trebuie să emite sunete sub 70 dB.

Programe și mod de folosire

Mașinile de spălat moderne au o funcție foarte practică ce cântărește cantitatea de rufe și setează automat cantitatea necesară de apă și curent electric pe care le va consumă. Programele mașinii de spălat sunt concepute special pentru diferite tipuri de rufe de spălat. Astfel avem:

  • Program pentru rufe delicate : un program cu o viteză de centrifugare mai scăzută pentru a nu proteja rufele delicate.
  • Program de spălare rapid: pentru atunci când rufele nu sunt foarte murdare și trebuie spălate rapid
  • Program special, pentru diverse țesături, program special pentru hainele din lână, bumbac sau mătase, haine sintetice, albe, negre sau colorate.
  • Program pentru haine de bebeluș.
  • Program antialergic , program de spălare ideal pentru persoanele care suferă de alergii sau de afecțiuni respiratorii
  • Program de spălare cu apă rece

Alegând o mașină de spălat cu multe funcții și opțiuni poți să îți personalizezi eficient spălarea rufelor iar în acest caz poți să alegi un model cu un panou de control simplu. Unele setări făcute accidental greșit îți pot deteriora semnificativ rufele. Din acest motiv este bine să alegi un model cu un panou de control foarte simplu, cu toate funcțiile de bază.

Top cele mai bune masini de spălat cu încărcare verticală

Nr. CrtIlustratieDescriere
1

Electrolux EWT1266EL

Consum anual energie 150 kWh, Eficienta energetica Clasa energetica A+++ dintr-o gama de la A+++ la G, Eficienta energetica spalare Clasa A, Capacitate de incarcare 6 Kg, Viteza maxima centrifugare 1200 rpm, Nivel zgomot spalare 57 dB, Functii Programare intarziata Detectare automata a cantitatii Protectie impotriva inundatiilor.

Vezi pret si detalii

2

Whirlpool TDLR 65210

Senzorii speciali monitorizeaza in permanenta procesul spalarii hainelor, regland presiunea, consumul de apa si timpul de spalare. Masina va spala atata timp cat hainele sunt murdare si se va opri atunci cand rezultatul spalarii este unul perfect.

Vezi pret si detalii

3

Indesit ITW D 61252 W

Energy Saver poate fi activata la programele de bumbac, blugi si sintetice. Aceasta functie permite realizarea unor economii de energie de pana la 70%, comparativ cu un program de spalare din bumbac la 30 °C si asigura rezultate optime de spalare.

Vezi pret si detalii

4

Heinner HSWM-84WH

Semnal sonor la terminarea programului
Capacitate nominala spalare: 8Kg
Capacitate nominala centrifuga: 4.6Kg
Selector program spalare
Selector timp de spalare: 1-15 min
Selector timp de stoarcere: 1-5 min

Vezi pret si detalii

5

MYRIA MYR60

O poate folosi oricine, chiar si bunica. Este usor de manevrat cu ajutorul ceor trei butoane cu functii simple, traduse in limba romana.

Masina este prevazuta cu doua cuve. Prima cuva, pentru spalare, se poate alimenta cu apa manual sau cu ajutorul unui furtun conectat la orificiul special.

Vezi pret si detalii