Cel mai bun aparat de gatit cu aburi

Gatitul la abur pastreaza culoarea si gustul mancarii. Pentru ca actiunea aburului nu este la fel de directa si puternica precum metodele traditionale – fiertul, friptul sau prajitul, alimentele se inabusa sanatos, nu se ard si sunt usor de digerat. Aparatele de gatit cu abur permit gatirea mai multor tipuri de alimente simultan, exista mai multe nivele unde se pot prepara mancaruri diferite. Avantajoase pentru sanatate , aceste aparate pastreaza calitatea alimentelor, si sunt usor si comod de folosit. Astfel de aparate nu ocupa mult spatiu in bucatarie si se pot folosi fara multa supraveghere, sunt sigure si fiabile.

Caracteristici tehnice

Puterea aburului

Rapiditatea prepararii mancarurilor este determinata de puterea electrica a aparatului. O putere mai mare a aparatului iti permite sa gatesti mai rapid. Cele mai bune aparate de gatit cu aburi poseda o putere de 600-2000 de Watti.Pentru o utilizare casnica medie, puterea recomandata sa fie aleasa trebuie sa se incadreze intre 850 si 1000 W. Daca e vorba de o utilizare mai sustinuta, e bine sa alegi un aparat de gatit la aburi puternic.Puterea de gătit a aparatului cu aburi difera în funcţie de model si capacitatea aparatului, dar si de numărul de coşuri. Un model de putere de până la 600 W este considerat slab, iar unul puternic ajunge la peste 2000 W.

Recipiente de gatit

Cosul de gatit este un recipient ca un vas, in care se pun alimentele ce urmeaza a fi gatite. Un aparat de gatit cu aburi poate avea 2 sau 3 cosuri pentru gatit. Pentru unul sau doua feluri in acelasi timp, nu este necesar un aparat cu 3 cosuri de gatit. Unele aparate ofera si recipiente de dimensiuni diferite pentru a gati cantitati mari sau mici de alimente. Poziţionarea coşurilor este diferită. La unele modele, coşurile sunt suprapuse, asezate in paralel cu baza. In principiu se pot demonta unul sau două coşuri atunci când găteşti o cantitate redusa de mancare. Unele aparate prezintă coşurile poziţionate vertical, faţă în faţă. Acestea nu pot fi suplimentate sau inlaturate.

Exista si aparat de gatit cu aburi care are un cos pentru orez. Cantitatea de mancare pe care le poti pregati simultan depinde de dimensiunea recipientelor de gatit.Alegeti recipiente intre 1,5 si 3,5 litri. Se poate aproxima ce cosuri iti sunt necesare in functie de cantitatea de mancare pe care vrei sa o pregatesti. Anumite aparate ofera si cosuri interschimbabile care pot fi combinate in mai multe feluri.

Control pentru aparat de gatit cu aburi

Aparatele de gatit cu aburi sunt dotate cu control mecanic sau electronic. Aparatele cu control mecanic permit pornirea cu ajutorul unui buton, in pozitia dorita. Butonul potriveste temperatura si timpul de gatire.Aparatele care au control electronic ofera selectarea modului de gatit cu un panou de control ce are mai multe butoane si afisaj. Controlul electronic permite modificarea exacta a temperaturii si s etarea perioadei de gatit, permite pornirea programata sau furnizeaza programe standard de gatit speciale pentru diverse tipuri de alimente.

Recipienti de scurgere

Recipientul de scurgere este un recipient special pozitionat sub cosurile de gatit care colecteaza aburul condensat din timpul gatirii. In mod obisnuit, un aparat de gatit cu aburi are un singur recipient de colectare situat sub cosurile de gatit. Anumite modele mai complexe au 2 sau mai multe recipiente de colectare ce pot fi plasate individual sub cosurile de gatit, in acest fel impiedicand amestecul nedorit de arome intre diverse alimente.

Accesorii

Aparatele de gătit în aburi mai scumpe se vand cu diverse accesorii: recipient special pentru peşte, recipient pentru prepararea orezului, suport pentru ouă, vas pentru supă, recipient de colectare a resturilor alimentare şi tavă de reţinere a apei. În funcţie de cât de mult găteşti dar şi de banii pe care îi ai la dispoziţie poţi alege modele care să aibă în dotare şi astfel de accesorii. Accesoriile pentru aparatele de gatit cu aburi nu sunt esentiale pentru gatit dar pot usura treaba in bucatarie.

– indicator al nivelului apei care va indica cata apa este in aparat
– orificiu pentru completare apa, care ofera completarea cu apa in timpul gatitului fara a intrerupe procesul.
– suport de gatit oua, creat pentru fierberea oualelor

Functii suplimentare

Se pot alege multe modele de aparate de gătit în aburi. Pentru familiile unde se gateste, des şi diversificat se recomanda achiziţionarea unui aparat cu trei coşuri şi putere mare (între 700 şi 1800 W). Aparatele mecanice au de obicei un timer, care poate fi setat un timp ce variază între 5 şi 60 de minute, in functie de alimentele gatite la abur. Timerul ajută să programezi aparatul pentru o anumită perioadă de timp. În general, timpul maxim ce poate fi setat este de 60 de minute. În momentul atingerii timpului presetat, aparatul se va opri.Avantajul aparatelor cu comandă electronică este acela că meniurile de gătire sunt presetate.

Aparatele de gatit sofisticate au funcţii precum menţinerea mâncărurilor preparate în stare caldă, intensificator de arome, tăvi detaşabile, bol pentru orez sau suport pentru ouă- Timmerul – te ajută să programezi aparatul pentru a anumită perioadă de timp. În general, perioada maximă ce poate fi setată este de 60 de minute. În momentul atingerii timpului prestabilit, aparatul se va opri.

Exista si alte optiuni utile: funcţia de aburire rapidă , functia de pastrare a alimentelor fierbinti sau o functie de preparare a alimentelor mai puţin agresivă pentru păstrarea vitaminelor.

Top cele mai bune aparate de gatit cu aburi

Nr. CrtIlustratieDescriere
1

Tefal VC145130

– Aparat de gatit la aburi, convenabil, pentru a va bucura de toate beneficiile gatitului cu abur si a crea retete delicioase foarte simplu;
– Timer de 60 de minute cu oprire automata;
– Otel inoxidabil;
– Usor de umplut in timpul gatitului;
– Nivelul apei vizibil;

Vezi pret si detalii

2

Philips HD9126/00

Intensificator unic de arome al aparatului de gatit cu aburi de la Philips adauga gustul delicios al plantelor aromatice si al condimentelor, oferind si mai multa savoare gatitului la aburi. Doar adaugati plantele aromatice si condimentele dumneavoastra preferate in intensificator si lasati ca aburul sa aiba grija de restul.

Vezi pret si detalii

3

Cook@Home 19270-56

– putere: 800 W
– capacitate: 9L
– trei compartimente etajate
– asigura o preparare sanatoasa a alimentelor, mentinand vitaminele si valoarea nutritiva a acestora
– bol pentru orez: 1L
– orificii interioare pentru turnarea apei

Vezi pret si detalii

4

Master Collection HSA-1000XMC

Acest aparat de gatit cu aburi face parte din noua gama de produse Heinner Master Collection promovate de chef Catalin Scarlatescu.
“Cel mai bun produs pentru mine este acela pe il folosesti zilnic si care nu te lasa atunci cand ai mai mare nevoie de el.“
Chef Catalin Scarlatescu

Vezi pret si detalii

5

Daewoo DFS900W

Design ergonomic – perfect adaptat pentru o utilizare confortabila, eficienta si usoara, pentru a combina perfect designul atractiv cu functionalitatea ireprosabila.
Putere nominala – puterea aparatului de 900W va asigura prepararea mancarii in conditii optime pastrand cantitatea de nutrienti a alimentelor gatite.

Vezi pret si detalii