3.7 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăEconomieFiscul dezvăluie firmele cu restanțe mari! Nume surprinzătoare în rândul celor care...

Fiscul dezvăluie firmele cu restanțe mari! Nume surprinzătoare în rândul celor care datorează statului. Clienții vor fi șocați

Date:

Stiri Similare

În ultima parte a anului 2023, un număr de aproape 40.000 de entități, atât din sectorul de stat, cât și din cel privat, se confruntă cu sume importante neachitate către bugetul statului, potrivit listei de debitori făcută publică de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Pe acest index al datornicilor figurează entități surprinzătoare cum ar fi Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, operatorul feroviar de marfă CFR Marfă, și compania aeriană TAROM, dar și indivizi care au acumulat datorii notabile.

Se arată în raportul ANAF că sumele datorate variază enorm, începând de la 10.000 lei pentru contribuabili mai mici, printre care și persoane fizice, până la cifre ce trec de 500.000 lei pentru cei mai mari debitori. CFR înregistrează una dintre cele mai mari restanțe, cu un total de peste 1 miliard de lei, în timp ce Ministerul Turismului are de achitat în jur de 460.000 lei, iar TAROM are de recuperat 37 de milioane de lei.

Momentan, cei care datoră bani au posibilitatea de a-și plăti datoriile în tranșe, cu toate acestea, această opțiune vine cu implicații: dobânzi adiționale. Se oferă o procedură de „eșalonare la plată simplificată” care poate dura maximum 12 luni, sau un plan pe termen mai lung de până la 5 ani.

Dobânzi extra pentru firmele care optează pentru plată eșalonată

Ioan Traian Cuc, reprezentant al presei din cadrul DGRFPB, a evidențiat beneficiile eșalonării datoriilor, inclusiv capacitatea de a participa la licitații, oprirea procedurilor de executare silită și posibilitatea de a amâna plata amenzilor până la achitarea întârzierilor. Dar oricine alege acest traseu ar trebui să țină cont de faptul că interesul va crește cu fiecare lună.

„Trebuie să subliniez beneficiile eșalonării, printre acestea numărându-se șansa de a lua parte la licitații, suspendarea acțiunilor de recuperare prin forță și amânarea sancțiunilor pecuniare pentru întârziere”, a precizat Ioan Traian Cuc, purtătorul de cuvânt al DGRFPB.

„Lista neplătiților” prezintă firmele și organismele de stat care nu și-au onorat obligațiile financiare față de Fisc în ultimele trei luni ale anului 2023. Cei care doresc să apeleze la modalitatea de plată în rate trebuie să depună o solicitare la autoritatea fiscală și să îndeplinească o serie de condiții, cum ar fi lipsa antecedentelor fiscale, faptul că nu au alte restanțe din ultimele 12 luni, și că nu sunt în procedură de faliment.

Regulamentul privind „Lista neplătiților” este stabilit de Ordinul nr. 509/2019, iar ANAF va actualiza lista în 15 zile de la achitarea completă a sumelor datorate pentru a șterge numele celor care și-au acoperit restanțele.

Printre înregistrările listei se numără și unele care au surprins pe multă lume.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri