10.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăȘtiriImportant: Schimbări la pensii începând cu 1 martie! Informație crucială de la...

Important: Schimbări la pensii începând cu 1 martie! Informație crucială de la Ministerul Muncii pentru toți pensionarii

Date:

Stiri Similare

Simona Bucura Oprescu, ministrul responsabil de portofoliul Muncii, anunță noutăți semnificative privind pensiile. Ce se va schimba începând cu 1 martie 2024 și ce informații esențiale trebuie să cunoască pensionarii români?

O etapă importantă se apropie de final, acesta fiind procesul de reexaminare a fișelor de pensie. Reprezentanții instituției sunt gata să înceapă recalculările pensiilor din 1 septembrie 2024, în concordanță cu prevederile noii legislații în domeniu.

Ministrul Muncii confirmă aceste date, făcând cunoscut faptul că peste 95% dintre dosarele de pensie au fost deja reevaluate. Există totuși un număr mic de dosare ce trebuie înca verificați, acestea prezentând anumite dificultăți și complexități.

Totuși este necesară finalizarea acestui proces, pentru a ușura activitatea de recalculare și pentru a asigura pensionarilor plățile cuvenite pentru efortul lor de o viață.

„Am reevaluat peste 95% din dosare, au mai rămas doar cele mai complexe și grele. Scopul nostru este să încheiem toate acestea cât mai repede, deoarece avem deja înregistrate datele necesare ale fiecărui pensionar în sistem. Acest lucru va face recalcularea mult mai simplă”, a afirmat Simona Bucura Oprescu pe canalul România TV.

Modificarile la pensiile din martie

Ce schimbări vor surveni din martie? Ministrul amintește că până la data de 4 martie trebuie adoptate noile reguli. Abia după aceea, se va putea începe procesul de recalculare a pensiilor.

Pentru ca operațiunea să fie rapidă și precisă, se ia în considerare folosirea unui program informatic special conceput. Cum se va efectua calculul pensiei în baza noii legi? Procedura este explicită.

Formula de calcul a pensiei = VPR x Suma totală de puncte acumulate. Se specifică faptul că VPR indică valoarea punctului de referință, care va fi stabilit la 81 de lei.

În consecință, suma totală de puncte va fi rezultatul adunării punctelor de contributivitate cu punctele de stabilitate și punctele pentru perioade asimilate ori necontributive. Punctele pentru perioadele necontributive (de exemplu, perioadele de serviciu militar, de șomaj sau de studii universitare) se vor acorda cu 0,25 puncte pentru fiecare an, iar punctele de contributivitate se vor acorda pentru anii de cotizație la sistemul de pensii, un punct pentru fiecare an de contribuție.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri