Trebuie sa recunoastem ca de cativa ani dependenta de telefoane mobile este una cat se poate de reala. Desi folosirea lor in autoturism fara dispozitiv hands-free este interzisa, utilizarea unei aplicatii de navigatie, mai ales pe traficul infernal din orase este imposibil sa nu o luam in calcul. Nu mai vorbim despre faptul ca, pentru multi oameni, masina a devenit deja un fel de birou mobil, in care raspundem la telefon sau apelam colaboratori sau client
[rpt name=”3547-copy-12″]
. Insa, oricat de performant ar fi telefonul pe care l-ai achizitionat si oricat de mare ar fi capacitatea bateriei, e de ajuns sa folosesti o aplicatie de navigare sau sa il uiti cu datele mobile, Wi-Fi-ul si GPS-ul active ca vei constata, exact cand ai mai mare nevoie de el ca nu mai are baterie. Si ce poate fi mai neplacut in acest secol decat un telefon mobil “mort”? Mai ales in masina, in trafic, unde singura salvare este incarcatorul auto. Vom trece in revista cei mai importanti factori de alegere a celor mai bune incarcatoare auto. Si nu numai cand vine vorba de viteza cu care reusesc sa incarce bateria telefonului, ci si de durata de viata acestora.
Modele recomandate in raport calitate/pret
Huawei CP37
Pentru detalii produs/pret – Click Aici
Un incarcator auto fabricat de brandul Huawei din categoria Super Charge. Incarca simultan o tableta si un telefon pe fast charging. Materiale de calitate superioare. Contacte foarte bine definite si constructie durabila. Are două conexiuni, una scoate 5V și 2A, cealaltă scoate maxim 10V și 4A. Are cablu USB Type A la USB Type C in cutie care suportă maxim 5A.
Samsung Power Pack
Pentru detalii produs/pret – Click Aici
Pe locul 2 avem un incarcator destinat in primul rand telefoanelor Samsung, cu aceste telefoane rezultatele sunt cele mai rapide. Incarca simultan o tableta si un telefon pe fast charging. Materiale de calitate superioare. Contacte foarte bine definite si constructie durabila + un cablu type C inclus in cutie. Nu se încălzește aproape deloc chiar dacă conectezi doua dispozitive simultan.
Samsung Duo, 2xUSB
Pentru detalii produs/pret – Click Aici
Cu iesirea portului USB dual pentru incarcare rapida poti alimenta doua dispozitive simultan, in timp ce te afli in miscare. Mai mult, indicatorul LED cu lumina albastra te informeaza daca dispozitivul tau se incarca corect sau nu in timp ce conduci.
Cum alegem cel mai bun incarcator auto?
Nu este deloc o alegere usoara, pentru ca in cazul acestora exista la vanzare mii de produse, care mai de care mai atragatoare, fie datorita pretului, fie specificatiilor tehnice, desi de multe ori acestea ii induc in eroare pe cei care vor sa achizitioneze un incarcator auto.
Incarcator dual, cu bricheta sau simplu?
Tipurile de incarcatoare variaza in primul rand in functie de porturile pentru incarcat. Unele sunt prevazute cu doua, pentru a putea incarca si telefonul si o tableta eventual. Mai mult, pe langa cele doua porturi usb, incarcatorul poate fi prevazut si cu clasicul port pentru bricheta, asta pentru a nu fi nevoit sa renunti la ea, sau sa o pierzi prin masina cand nu o poti folosi. Ca sa nu mai mentionam faptul ca poti folosi un aspirator auto sau un compresor pentru a umfla o roata fara sa renunti la incarcatorul auto.
Tipul de incarcare
In ultimul timp, datorita tehnologiei avansate, telefoanele beneficiaza de un sistem de incarcare numit “quick charge”, cu ajutorul caruia, intr-un timp extrem de scurt bateria este complet incarcata. Pentru aceste telefoane bineinteles ca exista incarcatoare auto performante, care va pot scoate din impas in 10-15 minute.
Siguranta
O mare atentie trebuie sa o dam sigurantei incarcatoarelor auto. Un scurt-circuit sau o supra-alimentare accidentala din reteaua autoturismului ne poate face sa ne luam adio de la telefonul mult-pretuit. Un incarcator auto fara o astfel de siguranta la alimentare care sa ne protejeze telefonul sau tableta de un eventual accident nu este de luat in seama. Au existat nenumarate cazuri in care, din cauza temperaturii, incarcatoarele auto au luat foc sau au scurt-circuitat telefoanele, iar la preturile smartphone-urilor de astazi, ar fi un mic dezastru sa se intample asa ceva. Nu mai vorbim despre faptul ca un scurt-circuit ar putea duce chiar si la incendierea autoturismului.
Utilitati
Unul dintre avantajele incarcatoarelor auto moderne este acela ca ai posibilitatea (in cazul unora) sa faci streaming audio de pe telefonul mobil, fapt pentru care poti asculta muzica preferata stocata in telefon. De asemenea, cu ajutorul unor aplicatii mobile, poti chiar sa vezi in ce stadiu de incarcare se afla bateria masinii. Unele incarcatoare auto pot avea si o alta functie, extreme de utila. Si anume, memorarea locului unde ai parcat masina. In cazul in care e vorba de un spatiu mare, cum sunt hiper-market-urile, aplicatia instalata pe telefon care face legatura cu incarcatorul auto te poate ajuta sa nu te plimbi o ora cu caruciorul si cumparaturile prin parcare in cautarea autoturismului.
Capacitatea
Un alt detaliu extrem de important este capacitatea incarcatorului. Un produs la ale carui specificatii sta scris 2000 mAh, va incarca mult mai repede decat unul cu 1000, desi voltajul de iesire poate fi acelasi, adica 5 volti. Astfel, chiar daca telefonul nu beneficiaza de functia “quick charge”, se va incarca totusi intr-un timp mult mai scurt, ca sa nu mai vorbim de faptul ca, daca este pornit permanent, s-ar putea ca incarcatorul slab sa nici nu poata face fata consumului intens. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti si la cat poate suporta telefonul nostru, pentru a nu avea surprize neplacute.
Materialul
In cazul materialului, avem de ales intre plastic si metal, ultimul fiind evident de preferat, in primul rand datorita rezistentei. Insa nici un plastic de calitate nu este de trecut cu vederea, mai ales ca incarcatorul va sta mai mult in masina, fara sa fie lovit sau scapat din mana.
Incarcator auto universal sau dedicat?
In ultimul timp, producatorii de telefoane mobile, si aici nu vorbim doar despre cei foarte cunoscuti, ci si de cei mai “ieftini”, au inceput sa ofere printre alte accesorii, cum sunt foliile de protectie si incarcatoare auto, dedicate telefonului. Avantajele acestora ar putea fi aplicatiile care pot fi utile de multe ori, insa, desi “dedicate”, acestea pot avea performante mult mai slabe decat cele universale, mai ales cand vine vorba de principalul rol, acela de a incarca telefonul cat mai repede.
Pretul
Ca de obicei, unul dintre cele mai importante criterii cand vine vorba de o achizitie, este pretul. Si se poate aplica teoria conform careia cu cat e mai scump, cu atat e mai bun. Asta pentru ca nu o data ni s-a intamplat sa cumparam un incarcator ieftin care sa “se arda” la doua-trei zile de la prima incarcare. De cele mai multe ori, incarcatoarele produse de marci de prestigiu sunt printre primele alegeri, mai ales ca pot oferi si garantie. Decat sa schimbam 3-4 incarcatoare pe an, mai bine achizitionam ceva de calitate la un pret cat de cat accesibil. Cel mai ieftin incarcator auto ar putea sa ajunga la numai 4-5 lei, desi pare greu de crezut ca in afara de a consuma curentul bateriei auto ar putea sa si incarce telefonul sau tablet. La polul opus se afla unele incarcatoare auto care depasesc 400 de lei, o suma deloc mica, pentru cei cu dare de mana.