12/12/2024
pensionari1.jpg

Pensionari, mare atenție! Anul 2024 vine cu schimbări importante, inclusiv în ceea ce privește vârsta de pensionare și ajustările valorilor pensiilor – aspecte de primă importanță în acest an.

Începând cu 2024, sistemul național de pensii din România este supus unor noi reguli conform unui act normativ recent. Multe dintre aceste reguli s-au implementat deja din ianuarie 2024.

În plus, din septembrie 2024, se vor aplica și alte reguli importante. Dintre acestea, se remarcă modificările referitoare la vârsta de pensionare. Ce informații esențiale trebuie să cunoască vârstnicii?

Să nu uităm, conform legii noi, începând cu ianuarie 2024, valoarea pensiilor va crește cu 13,8%. Acestea vor beneficia de recalculare în luna septembrie, iar valoarea punctului de pensie va fi de 2.032 de lei.

O schimbare notabilă se va observa în ceea ce privește vârsta de pensionare, care va fi unitară pentru ambii sexe. În contrast cu trecutul, când femeile puteau să se pensioneze mai devreme, acum regulile sunt aliniate.

Ce modificări vor avea loc la vârsta de pensionare în 2024

Se va face o ajustare incrementală a vârstei de pensionare, astfel încât atât femeile, cât și bărbații se vor pensiona la 65 de ani. Durata minimă a contribuțiilor pentru pensia de bătrânețe va fi stabilită la 15 ani.

Există diverse schimbări prevăzute pentru 2024 în privința pensiilor cărora trebuie să le acordăm atenție. Aceste schimbări pot influența perioada de pensionare a viitorilor pensionari.

„- instituirea unei formule de calcul noi, care să reflecte valoarea punctelor acumulate de beneficiar pe baza principiului contribuției efective;

– fixarea unei noi vârste de pensionare la 65 ani pentru ambele sexe;

– stabilirea unei perioade minime de contribuție de 15 ani și a unei perioade complete de contribuție de 35 de ani;

– diminuarea vârstelor de pensionare standard pentru cei ce au cotizat în condiții speciale de muncă, cei cu handicap sau cei ce au depășit perioada completă de contribuție;

– acordarea de puncte bonus pentru cei cu o perioadă de contribuție mai lungă de 25 de ani;

– echilibrarea cerințelor pentru munca în condiții speciale și condiții deosebite până în anul 2035;

– furnizarea de avantaje pentru mame, care au posibilitatea pensionării anticipate cu șase luni pentru fiecare copil crescut până la vârsta de 16 ani, cu o reducere totală maximă de trei ani și jumătate;

– includerea în calculul pensiei a sporurilor temporare pentru care s-au achitat contribuții”, conform legislației în vigoare.

About The Author