Oricât de populare ar deveni laptopurile, sistemele în varianta desktop continuă să fie apreciate și folosite de foarte multe persoane.
Această gamă de dispozitive nu dă semne că va dispărea prea curând . De fapt, ele continuă să țină ritmul cu progresul tehnologic actual, devenind pe zi ce trece mai performante și mai îmbunătățite cu diverse facilități.
Chiar dacă mulți dau atenție numai unității centrale, trebuie să vă spune că și monitorul are o importanță deosebită atunci când vine vorba de experiența utilizării unui calculator în varianta desktop . Mai ales în prezent, când s-au adus o mulțime de îmbunătățiri acestei componente , este esențial să dați o atenție crescută achiziționării acestui element.
Și fiindcă am accentuat și mai devreme performanța deosebită a monitoarelor actuale, vrem să discutăm astăzi despre una din cele mai moderne versiuni de pe piață : monitorul IPS.
Ce este un monitor IPS?
Nu sunt mulți cei care au auzit de acest tip de monitor, chiar dacă specificația IPS este prezentă în caracteristicile mai multor dispozitive , toate având la bază o anumită tehnologie de fabricare a panourilor LCD.
IPS înseamnă de fapt In Plane Switching și constituie o tehnologie destul de recentă care presupune utilizarea de cristale lichide care se vor roti paralel cu panoul LCD , în timp ce toate produsele precedente acestei inovații foloseau cristale lichide ce adoptau o poziție perpendiculară. Acest fapt aduce o mulțime de avantaje displayurilor LCD, oferind unghiuri de vizualizare mai bune, o claritate crescută și culori mai de calitate, indiferent de poziția din care priviți spre monitor. Vă veți bucura de culori mai naturale și de un contrast foarte bun , iar monitoarele vor avea un design mai plăcut, fiind mai subțiri și foarte ușoare.
Prin urmare, nu este de mirare de ce monitoarele IPS au devenit rapid preferatele utilizatorilor profesioniști. Alte tehnologii LCD , precum TN (Twisted Nematic) sau VA (Vertical Alignment) , nu sunt capabile să redea toate culorile din spectrul RGB și oferă unghiuri de vizualizare mai înguste, astfel că monitoarele IPS rămân produse de frunte în ceea ce privește naturalețea și calitatea imaginilor redate.
Singurul dezavantaj pe care se pare că l-ar avea acest tip de dispozitive este reducerea timpului de răspuns, însă specialiștii continua să aducă îmbunătățiri astfel încât noile modele sunt destul de rapide și au timpi de răspuns relativ mici.
Cum alegi cel mai bun monitor IPS?
Nu este ușor să alegi un dispozitiv despre care nu ai cunoștințe aprofundate fiindcă nu vei știi ce să cauți sau ce ar trebui să îți ofere acel produs. Prin urmare, este necesar ca mai întâi să realizezi o minimă documentare despre monitoarele IPS și să aflii ce caracteristici influențează calitatea și rezistența lor.
Tocmai din acest motiv, ne-am gândit să-ți punem la dispoziție o analiză succintă a aspectelor importante legate de monitoarele IPS. Consultă următoarea listă , oferă atenție caracteristicilor indicate și suntem siguri că apoi vei fi pregătit să pleci în căutarea celui mai bun monitor IPS.
Dimensiunea ecranului
Chiar dacă au apărut destul de recent pe piață, monitoarele IPS vin în diferite dimensiuni, adaptându-se preferințelor oricărui utilizator.
Veți putea găsi și dispozitive mai mici, de până în 24 de inchi, dar și monitoare mai mari, de 27 inchi sau peste această valoare. Se pare , însă, că monitoarele mai compacte sunt mai rapide, având timpi de răspuns mai buni decât variantele de dimensiuni mai mari.
Prin urmare, foarte mulți cumpărători ajung să achiziționeze 2 monitoare IPS mai mici în detrimentul unui singur dispozitiv mai mare, bucurându-se astfel și de eficiență dar și de un ecran suficient de mare pentru realizarea activităților dorite în cele mai bune condiții.
Caracteristicile care asigură performanța
Am amintit deja câteva detalii legate de perfomanța monitoarelor IPS: unghi de vizualizare larg, culori realiste și clare și un contrast bun. Însă, un lucru de care va trebui să vă asigurați este ca monitorul să poată reproduce culori cât mai apropiate de nunțele întunecate, întrucât dispozitivul IPS nu poate reda negrul absolut. Așadar, optați pentru dispozitive cât mai fidele în ceea ce privește reproducerea culorilor întunecate.
În ceea ce privește timpul de răspuns, foarte multe monitoare IPS au reușit să reducă aproape de valoarea minimă ceea ce în termeni de specialitate poartă numele de ”input lag”, traducându-se în limbaj simplu în timpul scurs de la apăsarea click-ului până la afișarea rezultatului pe ecran. Prin urmare, deși tehnologia IPS are într-adevăr anumite minusuri legate de rapiditate, aceste probleme nu sunt vizibile de cele mai multe ori și vă veți bucura de o bună eficiență chiar și în acest caz.
Pe lângă aceste lucruri, un monitor IPS performant va include și alte facilități precum modul joc, modul Eye Saver pentru reducerea oboselii ochilor, Black Stabilizer pentru o mai bună redare a scenelor întunecate, sau modurile Screen Split și PIP ( picture in picture ), apreciate în special de utilizatorii profesioniști.
Conectivitatea
Pe lângă portul DVI standard pe care monitorul IPS îl va include în mod obligatoriu, esteimportant ca dispozitivul sădispună de cât mai multe porturi HDMIp pentru conectarea cu alte aparate perecum decodorul TV sau player-ul Blu-Ray extern.
Cele mai moderne și performante monitoare IPS includ un port DisplayPort, tehnologie inovatoare care se crede că în viitor va lua locul interfețelor DVI și HDMI.
Perioada de garanție
Nu uita să verifici și perioada de garanție și să optezi pentru un produs cât mai de încredere, oferit de un producător serios, credibil și renumit .
De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !
Top Monitoare IPS
Nr. Crt | Ilustratie | Descriere |
---|---|---|
1 | ![]() | LED IPS LG 34 34UM58 ” UltraWideUn monitor exceptional LD 21:9 Ultrawide care va garanteaza o grafica captivanta printr-un spatiu color sRGB de 99%. Va ofera o eficienta sporita a muncii cu ajutorul modurilor screen split si PIP, care va ajuta sa deveniti un utilizator polivalent. Modul de jocuri consta in modurile FPS, RTS si custom. Diagonala 34 inch, tehnologie IPS iar tipul rezolutiei UWHD. |
2 | ![]() | Monitor LED IPS Dell 27 P2717HUn monitor la care se poate regla unghiul de vizualizare foarte usor, pe verticala sau orizontala sau chiar se poate ajusta si pe inaltime. Marginile sunt subtiri, si este ideal daca lucrati pe mai multe monitoare. Un monitor perfect pentru profesionistii care petrec multe ore in faca calculatorului, fara sa aveti nici o problema de ordin oftalmologic. |
3 | ![]() | LED IPS Asus 27 VC279HAcest monitor este echipat cu ultima tehnologie IPS cu unghiuri de vizionare foarte largi de 178 grade, minimalizand modificarile de culoare, atat pe verticala cat si pe orizontala. Cu functia Asus Smart Contrast Ratio de 80.000.000:1 si luminozitate de 250cd/m2 inbunatateste contrastul si claritatea imaginilor prin ajustarea sistemului de iluminare. |
4 | ![]() | LED IPS LG 27 27MP68VQ-P.AEUUn monitor foarte bun raportat la calitate/pret, foarte fiabil si bun si pentru filme, youtube,internet dar si pentru gaming. Cu ajutorul functiei Free-Sync se poate ridica refresh rate-ul la 75hz. Cu stabilizatorul Black veti avea o vizibilitatea mai buna, chiar si in scenele intunecate. Full HD, rezolutie optima 1920×1080 iar numar de culori 16.7 milioane. |
5 | ![]() | LED IPS AOC 21.5 i2269VWMMonitorul LED IPS AOC 21.5″, Wide, Full HD are un design deosebit si va ofera optiuni de conectivitate extinse, cum ar fi: doi conectori HDMI, D-Sub si un displayPort. Display-ul are o luminozitate de 250cs/mp si un contrast tipic de 1000:1 iar cel dinamic 50000000:1 cu un timp de raspuns de 6 ms. |