Cel mai bun router wireless

Trăim într-o epocă a conectivității, un timp în care toate dispozitivele pe care le folosim devin din ce in ce mai inteligente .

Ceea ce a început ca o modalitate de a conecta mai multe computere în casele noastre pentru partajarea și accesarea de la distanță a resurselor a evoluat acum spre un fenomen pe care ne bazăm pentru o mulțime de sarcini suplimentare, de la vizionarea clipurilor video stocate pe un PC folosind tabletele noastre, până la video streaming pe televizoarele noastre inteligente, apeluri video gratuite de la distanță , etc. Și acel lucru care le conectează pe toate împreună este .. routerul Wi-Fi.

De aceea , alegerea routerului wireless potrivit este o decizie extrem de importantă care asigură o experiență fără incidente sau frustrări .

Cum alegi cel mai bun router wireless?

Dacă nu ești o persoană care să cunoască detaliile tehnice legate de echipamentele necesare și de caracteristicile care asigură performanța acestor dispozitive, sarcina alegerii unui router bun nu va fi tocmai ușoară . Aici intervenim noi, pentru că aici vei găsi toate criteriile necesare pentru selectarea unui router wireless potrivit prezentate într-o manieră clară, facil de înțeles chiar și pentru cei care nu au un background solid în această știință vastă a rețelelor de internet.

SINGLE SAU DUAL BAND?

Există trei mari grupe de routere: single band , dual band, tri-band. Care este diferența dintre ele? Ei bine, prima categorie include dispozitivele ce funcționează pe o singură frecvență radio (2.4 GHz). Au avantajul de a fi mai accesibile ca preț, însă dezavantajul lor este posibilitatea de a interfera cu alte dispozitive ( telefoane fără fir, gadget-uri bluetooth, cuptor cu microunde) . Funcționarea lor nu este afectată dacă sunt folosite pentru activități simple precum conectarea la rețele sociale, navigare pe Internet.

Cea de-a doua grupă, dual band suportă atât banda de 2.4 GHz precum și pe cea de 5 Ghz, ceea ce permite împărțirea dispozitivelor pe ambele frecvențe prevenind supraaglomerarea lor. Un alt avantaj al acestor tipuri de routere este faptul că banda de 5GHz se caracterizează prin viteze crescute de conexiune fiind potrivite pentru utilizatori care descarcă fișiere mari sau care au device-uri conectate la service-uri de online gaming și streaming .

Routerele wireles tri-band sunt cele mai noi și eficiente modele, asigurând o mai bună administrare a datelor și fiind cel mai des întâlnite în birouri sau în căminele studențești unde traficul poate deveni foarte intens iar numărul de clienți mult prea mare.

STANDARDUL WIRELESS UTILIZAT

Specificații precum 802.11g, 802.11n nu sunt simple cifre fără importanță, ci ele indică standardele wireless , standarde care de fapt exprimă capabilitățile routerului. Dacă dorești un router performant și eficient, caută un model care să prezinte standardul AC (802.11ac ) . Aceste dispozitive sunt mult mai rapide, suportă mai multe conxiuni simultane , venind cu mai multe canale și cu o bandă mărită.

VITEZA ROUTERULUI WIRELESS

Informațiile despre viteza routerului pe care le găsiți în specificații reprezintă de fapt valoarea maximala teoretica a dispozitivului – viteză pe care aparatul o poate atinge numai în condiții ideale . Viteza actuală a conexiunii ajunge până la 50% din această valoare, fiind influențată de diverși factori precum : tipul de conexiune la internet , tipul și numărul obstacolelor ce se găsesc între router și dispozitivul conectat( mobilă, pereți) , dar și distanța față de acel dispozitiv.

Pentru un router cu standard AC este posibil transferul de date în bandă largă chiar și pe distanțe relativ crescute în cazul în care numărul obstacolelor nu este foarte mare.

De recomandat este un router cu o viteză de până la 300 MB/s, chiar dacă va fi nevoie sa adaugi 20-30 de lei în plus la costurile necesare.

SECURITATEA CONEXIUNII

Securitetea retelei wireless este un lucru deosebit de important, care nu trebuie neglijat. Omiterea acestui aspect permite ca orice persoană care are un dispotiziv cu Wi-Fi să se poată conecta la rețea, ceea ce poate duce la apariția unor viruși sau la accesarea fișierelor personale din rețea de către persoane necunoscute.

Standardul WPA2 (Wi-Fi Protected Acces) de securitate este suportat de orice router wireless , fiind o bună alegere pentru protecție și avînd un impact mic asupra vitezei de transfer.

Evitați, însă, protocolul de securitate WEP , acesta fiind ineficient și ușor de spart de către aproape oricine.

Modelele avansate de routere prezintă opțiuni mai performante pentru securitate, precum monitorizarea conexiunilor, blocarea anumitor utilizatori, adăugarea suplimentară a unor straturi de encriptare.

ANTENELE ROUTER-ULUI WIRELESS

Numărul antenelor variază de la un model la altul. Pe piață există variante de routere cu o singură antenă pentru propagarea semnalului, în timp ce veți găsi și routere cu 2 sau 3 antene sau chiar dotate cu o antenă internă.

Majoritatea antenelor oferite de producătorii actuali sunt omnidirecționale, ceea ce se traduce printr-o propagare în toate direcțiile a semnalelor. Din acest motiv, este indicat să plasați dispozitivul într-un spațiu cât mai central sau , de ce nu, veți putea opta și pentru antene dedicate.

De performanțele antenei va depinde rapiditatea captării și transmiterii semnalului, de aceea nu e indicat să faceți compromisuri cu privire la acest aspect.

De acum ești pregătit să pleci în căutarea celui mai bun dispozitiv. Nu uita, alege inteligent !

Top Routere wireless

Nr. CrtIlustratieDescriere
1

ASUS RT-AC88U Black

Acest model de la asus RT-AC88U Black iti aduce instant reteaua wireless la cel mai ridicat nivel de performanta.  Cea mai noua tehnologie NitroQAM care accelereaza vitezele de transfer wi-fi pentru toti clientii din reteaua voastra ocupata. Ofera cea mai extinsa acoperire Wi-Fi, conexiuni USB ultra rapide, viteze foarte mari si securitate totala.

Vezi pret si detalii

2

D-Link DIR-885L

Router Wireless D-Link DIR-885L, AC3150, Gigabit are o tehnologie Tri-Band si o viteza de pana la 3.1 Gbps si asigura o performanta super inalta de care e nevoie in cele mai conectate case, iata poate cel mai bun router wireless pentru jocuri. Pentru viteza cea mai mare pentru orice aparat acest router are o banda de 5GHz si una de 2.4 GHz.

Vezi pret si detalii

3

ASUS RT-AC87U Dual-band

Conceput pentru performanta pura. Este dotat cu un profesor dual core de 1 GHz si un alt procesor dual core de controleaza tehnologia de 5 GHz 4×4 Wi-Fi. Datorita combinarii benzi de 802.11ac si 802.11n va puteti bucura de o viteza de 600Mbps pe aceasta frecventa. Cu ajutorul tehnologiei Broadcom si TruboQAM va puteti bucura de un streaming extrem de fluent.

Vezi pret si detalii

4 

AC1900 TP-Link Archer C9

Acest model are un design mai elegant caracteristic acestui brand, noul model va ofera viteze wireless de pana la 1,9 Gbps.  Archer C9 vine echipat cu un procesor cu doua nuclee tactat la 1GHz, antene dual band si amplificatoare de semnal de mare putere. Toate cele trei antene dual band detasabile alaturi de aplificatoarele de semnal va garanteaza un semnal Wi-Fi puternic.

Vezi pret si detalii

5

ASUS AC1200G Plus

ASUS AC1200G Plus are patru antene cu o rata de achizitie a semnalului foarte mare si tehnologia de amplificare a semnalului este pentru o arie foarte extinsa. Viteza oferta de interfata 802.11ac si performanta superioara sunt ideale pentru a transmite continut video 4k ultra hd si jocuri online.

Vezi pret si detalii