14.4 C
București
duminică, februarie 25, 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis se pregătește să renunțe la rolul său de președinte al...

Klaus Iohannis se pregătește să renunțe la rolul său de președinte al României! Următorul în funcție ar putea fi o adevărată surpriză

Date:

Stiri Similare

Tema unei posibile demisii a lui Klaus Iohannis din postura de președinte al României se reactualizează. În ultimul său an la conducerea țării, Iohannis își focusează atenția spre o carieră în Europa și aspiră la poziția de președinte al Consiliului Europei, pentru care deja elaborează un plan de acțiune.

În februarie, președintele va lua cuvântul în cadrul unei sesiuni a Parlamentului European, la solicitarea Robertei Metsola. În urma alegerilor europene din iunie, când se va numi un nou președinte pentru Consiliul Europei, e posibil ca Iohannis să-și anunțe retragerea. Pentru interimat, Nicolae Ciucă, liderul actual al Senatului român, este cel așteptat să-i succeadă.

”România are oportunitatea de a ocupa un post însemnat pe scena europeană. Există un parcurs clar și este o ocazie nu doar pentru președintele Iohannis, ci și pentru țara noastră,” a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Susținerea lui Klaus Iohannis în cadrul Europei

Chiar dacă nu s-a dezbătut în mod oficial despre acest aspect, Klaus Iohannis beneficiază de sprijinul PNL și PSD pentru acest rol european. Are, se pare, legături solide și cu oficianții din Germania și din Spania, ce l-ar vrea ca președinte al Consiliului Europei. Asta în contextul în care Viktor Orban, premierul Ungariei, ar putea fi competitor pentru aceeași poziție.

Dan Barna, fost conducător al USR și deputat european actual, este de părere că șansele președintelui Iohannis să se afirme pe arena europeană sunt inexistente.

”Situația aici, din Bruxelles, diferă substanțial de cea reflectată în mass-media din țară sau din declarațiile PNL, care susțin că președintele Iohannis ar avea posibilități reale de a accede la președinția Consiliului după alegerile din 9 iunie. Klaus Iohannis, în condițiile în care nu a reușit să aducă România în Spațiul Schengen, nu se bucură de susținere reală pentru o astfel de funcție, așa cum reiese din conversațiile pe care le-am avut chiar astăzi în Parlamentul European, unde s-a spus clar că nu s-a pus în discuție un asemenea scenariu,” a explicat Barna, liderul USR.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri