26.3 C
București
marți, iulie 16, 2024
AcasăȘtiriMajorări semnificative de pensii în urma recalculării și creșteri minime de doar...

Majorări semnificative de pensii în urma recalculării și creșteri minime de doar 1%! Detaliile oferite de instituția responsabilă de pensii

Date:

Stiri Similare

De la 1 septembrie, majoritatea pensiilor au fost ajustate cu 13,8%, respectiv au fost actualizate conform indicelui de inflație. Excepție de la această creștere au făcut pensiile speciale, cum sunt cele ale magistraților, ce sunt considerate a fi suficient de substantiale. Mai este în plan o altă ajustare, prevăzută pentru 1 septembrie 2024.

Unii pensionari vor beneficia de o creștere substanțială a pensiilor cu 80%, în timp ce alții vor primi o creștere simbolică de doar 1%. Totuși, toți vor avea de câștigat, fiindcă în cel mai defavorabil scenariu pensia nu se va diminua. Daniel Baciu, liderul Instituției de Pensii, a clarificat procedura complexă de recalculare, care acum se desfășoară prin digitalizarea dosarelor.

„Efectuăm două demersuri simultan: convertirea dosarelor în format digital avansat de către echipa dedicată acestui proces.

În plus, dosarele sunt și supuse unui proces de verificare detaliată, de la prima la ultima pagină, pentru a ne asigura că pensiile sunt corect calculate. Suntem la un progres de 95%”, a menționat președintele Instituției de Pensii, Daniel Baciu.

Cum se disting cazurile cu majorări de 80% față de cele cu 1%

Baciu a adăugat că se confruntă cu dosare complicate în prezent, dar este încrezător că vor finaliza evaluarea în timp util pentru începerea recalculărilor.

”Sperăm să încheiem acest procedeu de evaluare cât mai curând posibil. Este vital pentru a putea începe recalculările așteptate de toți cetățenii”, a punctat conducătorul instituției de pensii, potrivit România TV.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a oferit de asemenea informații despre procesul de recalculare și a detaliat criteriile pe care se va baza acesta, prevăzut să aibă loc la 1 septembrie 2024.

”Unii români vor vedea o majorare de 1%, alții chiar de 80%, în funcție de trei factori cheie cărora le vor fi aliniate punctele de pensie: contribuțiile efectuate, contribuțiile suplimentare și stabilitatea acestora.

Pensiile vor cunoaște ajustări anual în ianuarie. Exemple ilustrative de calcul pentru diferitele categorii de pensii în urma indexării și recalculării.
Fiecărui cetățean i se va atribui un scor care se va multiplica cu valoarea punctului de referință stabilit pentru anul viitor la 81 de lei, și astfel se va recalcula pensia.

Peste trei milioane de cetățeni români, potrivit simulărilor noastre, vor avea pensii majorate”, a adăugat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri