
METEO. Succedând un val de frig sever, temperaturile au avut o ridicare notabilă, înregistrându-se ieri până la 10 grade Celsius în anumite zone. Aceste fluctuații meteorologice rapide sunt dăunătoare pentru sănătate, provocând aglomerația în spitale a bolnavilor cu infecții ale căilor respiratorii. Conform prognozei actualizată a ANM, temperatura ar putea ajunge până la 15 grade începând cu 4 februarie.
Însă, până în acel moment, o furtună violentă este prognozată pentru diverse țări europene. Norvegia a suferit cel mai mult din cauza furtunii Ingunn, care a generat vânturi de intensitatea unui uragan.
Și România va resimți efectele acestui fenomen meteorologic extrem. Conform specialiștilor de la meteoradar.ro, un val de aer rece va traversa națiunea noastră dinspre nord-vest, începând de joi seară, 1 februarie. Acesta va cauza o scădere ușoară a temperaturilor, precipitații sub forma de ploaie și ninsoare, și posibilitatea de a se forma ghețuș în anumite regiuni, pe lângă intensificări de vânt sporadic.
Anticiclonul puternic care a menținut condiții meteorologice plăcute și stabile zilele acestea va migra treptat către sud-vestul continentului, deschizând calea influențelor atlantice să își facă simțită prezența pe teritoriul României.
Furtuna Ingunn sosește în România joi seară
Joi seară, masa de aer rece asociată cu furtuna Ingunn va intra în țară dinspre nord-vest, aducând ploi în regiunea de vest și predominent ninsori în zonele deluroase și de podiș din nord și centrul țării, inclusiv în munți. În timpul primei părți a nopții, acest front atmosferic va traversa repede partea nordică a României, dar își va pierde din intensitate considerabil odată ce va trecut de Carpații Meridionali.
Din cauza deplasării rapide a frontului, cantitățile de precipitații vor fi limitate, în general sub 5 litri pe metru pătrat în majoritatea regiunilor.
Vineri dimineață se prevăd ploi împrăștiate și în sud, în special în partea centrală a Munteniei, inclusiv în București. Dat fiind faptul că temperaturile vor fi puțin sub zero grade și solul va fi înghețat de peste noapte, poate apărea ghețușul local.
În Moldova, nordul Dobrogei și în zone montane vântul va prinde forță. Cele mai puternice rafale vor atinge 50-60 km/h în prima parte a zilei, dar spre sfârșitul zilei intensitatea acestuia va scădea substanțial.
După trecerea acestei perturbații frontale, starea vremii se va ameliora, dar va persista un aer mai rece. În jurul prânzului, temperaturile maxime vor varia între 1 și 7°C în cea mai mare parte a teritoriului național, cu valorile puțin mai Înalte de până la 8-10°C prognozate doar în Oltenia, conform celor spus de meteoradar.ro.