Guvernul a hotărât să pună la dispoziție numeroase posturi libere în instituțiile sub egida MAI. Liderul Sindicatului Europol a dezvăluit cât câștigă acum angajații din Poliție și Armată.
După o întâlnire recentă a Cabinetului de miniștri, s-a stabilit să se facă disponibile 5.200 de posturi vacante din cadrul instituțiilor operând sub autoritatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ca măsură de combatere a lipsei acute de personal. La sfârșitul anului 2023, structurile MAI erau marcate de un deficit de aproape 22,21% în ceea ce privește ocuparea posturilor.
Din documentul ratificat în reuniunea Guvernului de miercuri, se observă că personalul MAI este insuficient în mai multe domenii. La Poliția Română există un deficit de 20,27%, la Poliția de Frontieră de 20,32%. Jandarmeria Română se confruntă cu o lipsă de 21,69%, iar Inspectoratul General pentru Imigrări și cel pentru Situații de Urgență consemnează lipsuri de 18,63%, respectiv 24,86%. În rețeaua sanitară a MAI, situația este și mai problematică, cu un deficit de 40,07%.
”Astăzi s-a remarcat o evoluție pozitivă: conducerea MAI a inclus în ordinul de zi al ședinței Guvernului de astăzi două Memorandumuri (unul general și unul special, pentru segmentul sanitar), care recunosc problemele semnalate de SNPPC și targetează diminuarea deficitului de personal de circa 36.000 de indivizi, prin eliberarea a 5.200 de locuri de muncă vacante, cu scopul de a fi finanțate și ocupate”, a comunicat SNPPC.
Care sunt veniturile în Poliție și Armată?
Legat de salarizare, preocupările abundă referitor la nivelurile salariale curente. Salariul mediu de bază pentru angajații din Poliție și Armată se situează în jurul a 2.000 de lei, iar cei din Armată primesc sume chiar mai mici din cauza ierarhiei de grade.
Pe lângă acestea, au fost discuții și despre alte măsuri financiare. Există îngrijorare cu privire la alegerea de a readuce pensionarii la muncă în detrimentul soluționării problemelor structurale ale salarizării. De asemenea, s-a menționat că, începând cu 1 iulie, se va opri plata indemnizației de echipament care era de 250 de lei pe lună, pentru a redirecționa acești bani către aprovizionarea noii uniforme prevăzute pentru decembrie 2024.
”Salariul de bază mediu pentru Poliție și armată este de 2.000 de lei, iar personalul armatei câștigă mai puțin comparativ cu un agent de poliție, echivalent cu gradul de sergent. De asemenea, am abordat chestiunea ordinului lui Bode de reintegrare a pensionarilor și am opinat că e o greșeală, fiindcă încurajează pensionarii să revină în loc să prevină exodul generat de întârzierea implementării legii de salarizare. Sunt mai tentați să plătească un plus pensionarilor decât să oprească ieșirile din sistem.
O sumă de 250 de lei net, cât ar reprezenta o majorare salarială care încă nu s-a aplicat, e preferată în loc să chemi un pensionar înapoi, când diferența dintre pensia și salariu este peste 2.000 de lei. Din 1 iulie, conform deciziei ministrului Lucian Bode, se va sistema plata indemnizației de echipament pentru a strânge fondurile necesare achiziției noii uniforme, ce va fi disponibilă în decembrie 2024”, a adăugat liderul Sindicatului Polițiștilor Europol.