15/01/2025
RCA.png

Tarifele pentru polițele de asigurare obligatorie pentru autovehicule (RCA) au avut un salt considerabil în anul precedent, dar conducătorii auto au preferat să scoată din buzunar sume suplimentare pentru aceste polițe ca să poată să-și reabiliteze automobilele în mod prompt prin intermediul propriului furnizor de asigurare RCA.

Clauza de decontare directă reprezintă un supliment opțional la polițele RCA ce conferă multiple avantaje conducătorilor auto. Chiar dacă furnizorii de asigurări sunt obligați să permită accesul la această clauză, alegerea de a o cumpăra depinde de preferința clientului.

Când optează pentru clauza de decontare directă, compania de asigurări RCA promite să se ocupe ea însăși de achitarea sumei necesare atelierului auto pentru reparațiile vehiculului avariat în urma unui incident rutier. Aceasta înseamnă că nu mai este nevoie să se aștepte intervenția companiei de asigurări a persoanei vinovate de accident, ceea ce simplifică și grăbește întregul proces de compensare a pagubelor.

Conform ultimelor rapoarte ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în primele nouă luni ale anului trecut, au fost semnate 377.502 polițe cu clauza de decontare directă.

Aceste politici au generat un total de contribuții brute înregistrate de 68.229.462 lei, cu o primă de asigurare medie de 184 lei. La sfârșitul lunii septembrie 2023, erau în vigoare 459.865 de politici cu această clauză.

Paguba medie compensată a fost de 8.783 lei

De asemenea, în această perioadă de referință, companiile RCA au compensat un număr de 8.553 de cazuri de pagubă legate de clauza de decontare directă, care au totalizat 75.117.119 lei.

Paguba medie compensată per caz a fost de 8.783 lei, iar soldul rezervei pentru pagubele raportate a fost de 34.701.262 lei.

Opțiunea de decontare directă se aplică numai pentru distrugerile materiale ale autoturismelor și nu acoperă leziunile corporale, decesul sau prejudiciile morale. Clauza se poate utiliza doar dacă accidentele se petrec pe teritoriul României, implicate fiind vehicule înregistrate în țară, prejudiciile vizează strict autovehiculele și ambele autoturisme implicate au polițe RCA valabile la momentul respectiv.

Chiar și cu toate aceste beneficii evidente și venituri considerabile depășind despăgubirile acordate, majoritatea companiilor de asigurări raportează pierderi în urma polițelor RCA.

About The Author