3.7 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăȘtiriModificări prevăzute pentru legislația pensiilor! Care va fi modul de impozitare pentru...

Modificări prevăzute pentru legislația pensiilor! Care va fi modul de impozitare pentru pensiile mai mici de 3.000 de lei și impactul asupra veniturilor pensionarilor

Date:

Stiri Similare

Tema pensiilor a reapărut ca un punct central de dispute în cadrul Conducerii României.

În urma nemulțumirilor pensionarilor impozitați pe baza veniturilor lor, s-a lansat de către Partidul Național Liberal (PNL) o propunere pentru modificarea sistemului de impozitare. Dacă propunerea ar fi acceptată, ar însemna excluderea de la plata impozitului pe venit de 10% pentru pensiile inferioare a 3.000 de lei.

PNL argumentează că schimbarea ar beneficia peste 1.2 milioane de cetățeni români, permițându-le să-și sporească venitul cu până la o sută de lei pe lună. Această idee a fost parțial bine primită de social-democrați (PSD), care totuși solicită clarificări privind modul de finanțare al acestei inițiative.

Deși propunerea a fost refuzată anterior de autorități pe baza lipsei de resurse financiare pentru o astfel de măsură inclusiv pentru pensiile situare între 2.000 și 3.000 de lei, PNL a reluat discuția, subliniind că e necesar să se susțină grupurile vulnerabile din societate.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a menționat preocupările sale referitoare la viabilitatea pe termen lung a acestei acțiuni, remarcând importanța păstrării unui echilibru economic general. În opoziție, PNL contracarează, afirmând că schimbarea legislativă ar putea aduce un ajutor necesar persoanelor în vârstă cu venituri reduse.

”Să analizăm dacă o măsură de acest gen ar fi realizabilă. Mă simt încântat că în șase luni am stabilit un echilibru macroeconomic în România și nu vreau să riscăm să distrugem progresele obținute”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Executivul are obligația să estimeze impactul bugetar

Criticii guvernării, inclusiv Fondul Monetar Internațional și specialiștii în economie, semnalează riscurile politicilor electorale neprevăzute într-un an cu alegeri înainte. Executivul trebuie să demonstreze clar efectele bugetare ale propunerii pentru a verifica dacă este realizabilă, evitând astfel un posibil deficit bugetar major.

Mai mult, această propunere apare în timp ce se discută şi despre schimbările în legislația pensiilor. O recalculare prevăzută pentru luna septembrie, conform noii legi a pensiilor, va determina creșteri ale veniturilor pentru anumiți pensionari.

”Solicităm o evaluare bugetară care să clarifice detaliile și cine a impus inițial impozitul pe pensii. Îmi amintesc că impunerea acestui impozit a fost făcută în 2010, când Curtea Constituțională a României a precizat că nu se reduce nivelul pensiilor. Nu am obiecții, este clar că dorim ca oamenii să beneficieze de venituri cât mai ridicate”, a comentat Adrian Câciu, Ministru al Investițiilor.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri