
Daniel Baciu, conducătorul instituției responsabile pentru pensii la nivel național, a oferit detalii legate de ajustările pensiilor. Conform acestuia, există români care vor primi o majorare considerabilă a pensiilor, ajungând la un plus de 1.200 de lei.
Liderul instituției de pensii, Daniel Baciu, într-o declarație dată la Antena 3 CNN, a confirmat că un număr mare de pensionari din România vor beneficia de o mărire substanțială a pensiilor după revizuirea acestora. Aceste sporuri pot ajunge la o creștere de peste 100%, ce va contribui la atenuarea dificultăților financiare ale multor vârstnici.
Pensiile au fost majorate cu 13,8% la începutul anului, iar de la luna septembrie continuitatea acestei creșteri se va manifesta printr-o modificare a cuantumului pensiilor conform noii legislații, aplicabilă din 1 ianuarie 2024. Această legislație aduce transformări importante în cadrul sistemului de pensii din țară, inclusiv o metodă revizuită de calcul care va favoriza persoanele cu o lungă durată de activitate, în special cele cu peste 35 de ani de muncă.
Cuanta punctului de pensie a crescut la 2.032 de lei, iar vârsta pentru retragerea din activitate a devenit 65 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, implementată în mod gradual. De asemenea, perioada minimă de cotizare necesară pentru a beneficia de pensie completa a fost scurtată la 15 ani.
Suma primită de pensionari crește
Un domn care a muncit timp de 36 de ani, contribuind cu salariul minim, va observa o dublare a pensiei sale, respectiv o creștere de 112,14%.
Astfel, în loc de 1.281 de lei, suma pe care o primea în ianuarie după indexare, va beneficia de o pensie de 2.349 de lei începând cu septembrie. Acest lucru înseamnă un spor de 1.200 de lei lunar în pensia acestuia.
„Noi, cei de la instituția națională care gestionăm pensiile, avem o singură cale de urmat, cea stipulată chiar în actul normativ.
Ajustările pensiilor se vor aplica integral, de la 1 septembrie, fără etape intermediare.
Nu există niciun alt plan de acțiune, iar pentru acest demers noi toți, de la nivelul central la cel teritorial, inclusiv colegii de la Ministerul Muncii, suntem bine pregătiți.
Exemplul dat anterior este o situație particulară, nu reprezintă norma.
Cifra menționată de pensionari cu pensie minimă este de aproximativ 1.200.000 de persoane, dar aceștia nu au neapărat 36 de ani de cotizare.
Călculul prezentat mai sus este exact, însă contează și punctele de fidelitate, care într-adevăr schimbă valoarea pensiilor.
Cresterea este simțitoare datorită punctelor de fidelitate acordate după depășirea celor 25 de ani de activitate.
Așadar, toți cei care au lucrători peste acest prag de 25 de ani vor beneficia de acest adaus, punctele de fidelitate care cu adevărat fac o diferență în mărimea pensiilor”, a clarificat Daniel Baciu, președintele administrației naționale de pensii, joi, într-o apariție la Antena 3 CNN.