3.7 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăȘtiriPeriuța de dinți electrică sau manuală: care dintre ele să o alegeți?

Periuța de dinți electrică sau manuală: care dintre ele să o alegeți?

Date:

Stiri Similare

Acest studiu aprofundat va răspunde la o întrebare: între o periuță de dinți electrică sau manuală, pe care să o alegeți? Importanța unei igiene orale atente și riguroase este în zilele noastre un subiect pe care toată lumea îl cunoaște și despre care vorbește adesea.

Suntem siguri că sunteți conștienți de importanța acestui gest, dar sunteți siguri că îl faceți în cel mai bun mod și cu cele mai potrivite instrumente?

Fiecare medic dentist explică și învață modul corect de a vă peria cu atenție dinții și cum această operațiune este prima armă în prevenirea unei serii de probleme care pot duce la apariția cariilor și nu numai.

Știm cu toții că este bine să vă spălați pe dinți după fiecare masă și este necesar să petreceți cel puțin două minute de fiecare dată când o faceți.

De foarte multe ori, deși suntem conștienți de acest lucru, riscăm să efectuăm această acțiune în grabă, iar acest lucru poate duce la o curățare deficitară a dinților și, în unele cazuri, poate cauza probleme.

Și acesta este motivul pentru care este bine să alegem cu atenție periuța de dinți potrivită și să evaluăm dacă pentru noi electric sau manual este mai bine pentru noi.

De exemplu, știați că periajul pe orizontală poate zgâria smalțul și îl poate distruge? Și că aproape nimeni cu o periuță de dinți manuală nu-și amintește să curețe interiorul arcadei dentare și se concentrează doar pe exterior?

Pentru a găsi o soluție la aceste dificultăți a luat naștere prima periuță de dinți electrică, la sfârșitul anilor 1940.

Din acel moment, periuța de dinți electrică a devenit, de-a lungul anilor, un instrument din ce în ce mai căutat și mai cumpărat, fiind îmbogățită an de an cu îmbunătățiri care au făcut din ea un instrument din ce în ce mai performant și esențial.

Cu acest ghid dorim să vă însoțim în alegerea periuței de dinți potrivite pentru dumneavoastră și să vă spunem despre caracteristicile periuțelor de dinți manuale tradiționale și ale periuțelor de dinți electrice, de la cele mai clasice la cele mai moderne și inteligente.

Periuța de dinți electrică: argumente pro, contra și considerații

O periuță de dinți electrică în funcțiune

Periuțele de dinți electrice constau, în general, din trei părți principale:

  • Baza sau stația de încărcare;
  • Corp sau mâner cu buton de alimentare și indicator LED al nivelului bateriei (și, eventual, un mini-monitor în cazul modelelor inteligente);
  • Capete detașabile și interschimbabile, care pot fi diferențiate printr-un inel colorat pentru fiecare membru al familiei;

Periuțele de dinți electrice aflate în prezent pe piață sunt toate fără fir și, prin urmare, poate fi utilizat foarte ușor.

Cele mai tradiționale și mai populare modele au o bază de încărcare care se conectează la priza electrică pe care sunt amplasate pentru a permite reîncărcarea bateriei. Există, de asemenea, modele mai simple pe piață, care utilizează baterii reîncărcabile pentru stylus și mini-stylus.

Periuțele de dinți electrice mai moderne au o priză de încărcare USB. În acest caz, este vorba de modele care permit timpi de încărcare deosebit de scurți.

În ceea ce privește autonomia în funcție de tipul ales și de bateria pe care o au, există periuțe de dinți cu autonomii diferite. În majoritatea periuțelor de dinți electrice convenționale, există un indicator care vă spune când este timpul să o reîncărcați și, de obicei, durata de viață a bateriei variază între 5 și 12 zile.

Dacă, în schimb, optezi pentru o periuță de dinți electrică inteligentă, vei avea mai multe informații vizibile direct fie pe monitorul periuței de dinți, fie din aplicația instalată pe smartphone-ul tău. Modelele mai noi de periuțe de dinți electrice inteligente pot avea o durată de viață a bateriei de 15-20 de zile și sunt capabile să indice de câte ori poate fi folosită înainte de a fi necesară reîncărcarea.

O caracteristică a periuței de dinți electrice este aceea de a să puteți alege cel mai bun cap de perie cu cele mai potrivite perii și să le schimbăm în funcție de nevoia de moment.

De obicei, materialele din care sunt confecționate capetele periuțelor de dinți reîncărcabile sunt din nailon sau poliester, la fel ca cele folosite la periuțele de dinți manuale.

Pentru toate modelele de periuțe de dinți electrice, este posibil să aveți capete de periuță cu peri mai tari sau mai moi sau peri specifici pentru gingii sensibile sau foarte sensibile.

Modelele mai noi, cum ar fi cele inteligente, au posibilitatea de a avea în plus capete de perie speciale pentru a fi folosite pentru tratamente ocazionale, cum ar fi albirea.

Am menționat periuțele de dinți inteligente ca fiind cele mai bune din punct de vedere tehnologic și al eficienței.

De fapt, acestea sunt periuțe de dinți electrice care combină performanța de curățare dentară cu o serie de informații utile pentru a face curățarea și mai eficientă.

Prin intermediul aplicației, este posibil să vizualizați diverse informații care vă vor permite să îmbunătățiți și mai mult această operațiune: puteți vedea dacă au fost ratate zone, primiți un avertisment dacă îl utilizați cu prea multă presiune și aveți un memento cu privire la starea capului periei.

Periuțele de dinți electrice inteligente acordă, de asemenea, o mare atenție designului, de exemplu, puteți găsi unele ale căror baze de reîncărcare devin obiecte de decor pentru baie, cum ar fi pahare sau cutii elegante.

Periuțele de dinți inteligente sunt cu siguranță imbatabile în ceea ce privește durata de viață a bateriei și viteza de încărcare: în timp ce periuțele de dinți electrice tradiționale pot dura aproximativ douăzeci de ore și oferă până la o săptămână de funcționare, periuțele de dinți inteligente pot avea timpi de încărcare de patru ore și permit până la o lună de autonomie.

Durata lungă de viață a bateriei face, de asemenea, ca periuțele de dinți electrice de acest tip să fie potrivite pentru călătorii care nu doresc să aibă la ei o bază de încărcare.

Periuța de dinți manuală: argumente pro, contra și considerații

O periuță de dinți manuală

O periuță de dinți manuală în comparație cu periuța de dinți electrică are avantajul de a fi ieftină și ușor de procurat.

Este, de asemenea, un produs mic, practic și comod de transportat în caz de nevoie și nu are costuri de întreținere, deoarece nu consumă energie electrică. În plus, fiind un produs manual, nu necesită reîncărcare, astfel încât poate fi utilizat oricând.

Periuțele de dinți manuale aflate în prezent pe piață sunt concepute pentru a fi mai ergonomice și capabile să ajungă chiar și în cele mai dificile zone și, dacă sunt folosite corect, pot curăța bine.

Prin urmare, este necesar să cunoașteți mișcările corecte și este esențial să nu uitați să vă verificați ceasul pentru a vă asigura că vă faceți timp pentru curățare.

Ce să alegeți între cele două?

Toate periuțele de dinți electrice, indiferent de tehnologia pe care o folosesc, au o capacitate net superioară de a îndepărta resturile alimentare de pe dinți și placa bacteriană față de cele manuale.

Acest lucru se datorează prin mișcările foarte rapide ale capului care poate curăța dinții foarte intensiv.

Bineînțeles, este bine să fim atenți atunci când îl folosim, pentru că dacă este apăsat prea tare poate provoca probleme la nivelul gingiilor, așa că este necesar să urmăm sfaturile și îndrumările din manualul de instrucțiuni și eventual să optăm pentru capete de periuță cu peri specifici pentru anumite sensibilități; deși unele au un senzor de presiune care se aprinde atunci când aplicăm prea multă forță.

Unele periuțe de dinți inteligente, pe lângă capetele clasice de periuță, pot avea capete de periuță specifice pentru anumite tratamente, cum ar fi cele rezervate pentru albire și pentru a ajuta la îndepărtarea petelor dentare. Toate acestea fac din periuța de dinți electrică un instrument cu un potențial unic în comparație cu periuța de dinți manuală.

Periuța de dinți electrică costă mai mult decât cea manuală, dar este suficient să cumperi una pentru fiecare familie, deoarece fiecare persoană poate folosi același corp și își poate pune propriul cap de periuță.

Capetele periuței de dinți electrice trebuie însă înlocuite la fiecare trei luni și costă mai mult decât o periuță de dinți manuală, în schimb corpul periuței de dinți electrice are o durată de viață de mulți ani.

Alegând o periuță de dinți electrică, veți avea, de asemenea, siguranța de a vă spăla pe dinți timp de cel puțin două minute de fiecare dată când o folosiți, de fapt, cele mai multe dintre ele sunt dotate cu un cronometru (și un sunet sau o vibrație) care indică momentul în care este timpul să schimbați arcada sau să treceți de la cea externă la cea internă (sau invers).

Cu siguranță, o periuță de dinți manuală este practică și convenabilă pentru a fi purtată cu tine și pentru o utilizare rapidă în afara casei.

Cum rămâne cu copiii?

doi copii folosesc periuța de dinți electrică

Educația în domeniul igienei dentare este importantă încă din primii ani de viață. Deși dinții de lapte sunt destinați să cadă și rareori au nevoie de îngrijire, este bine să îl facem pe copil să învețe actul spălatului pe dinți, pentru ca acesta să nu-l trăiască niciodată ca pe o activitate enervantă.

În primii ani de viață, utilizarea unei periuțe de dinți manuale este suficientă, mai ales că copilul nu este capabil să o folosească singur.

De la vârsta de trei ani, este posibil să introduceți copilul în utilizarea unei periuțe de dinți electrice pentru copii.

Deoarece depinde de copil să învețe cum să îl folosească, este necesar să achiziționați unul special pentru copii, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și caracteristicile funcționale.

De obicei, marile mărci de produse de igienă dentară comercializează periuțe de dinți pentru copii mici, caracterizate prin dimensiuni mici, mâner ergonomic potrivit pentru mâinile mici și capete cu peri foarte moi, special concepute pentru a nu deteriora dinții și gingiile.

În plus, aceste periuțe de dinți electrice specifice pentru copii au o mișcare mai lentă a capului decât cele destinate adulților tocmai pentru a asigura o mai mare blândețe.

Pentru copiii din grupa de vârstă în care apare dentiția permanentă, este întotdeauna util să aveți o periuță de dinți mai mică, dar este necesar să folosiți capete de periuță cu peri ultra-moale care pot oferi un masaj ușor gingiilor, care sunt adesea iritate de creșterea noilor dinți.

Aproape toate modelele de pe piață includ un cronometru pentru a ajuta copilul să își amintească să schimbe secțiunea dinților care urmează să fie curățată, care este adesea indicată printr-un sunet sau o melodie mică.

Pentru a-i stimula pe copii în ceea ce privește igiena orală, marii producători de periuțe de dinți electrice au comercializat produse cu personaje din lumea desenelor animate, a benzilor desenate și a super eroilor.

Periuțele de dinți electrice pentru copii pot fi găsite cu o simplă sursă de alimentare cu baterii stylus, cu fir sau din nou prin USB în modelele inteligente.

Deși mai puțin frecvente decât periuțele de dinți electrice convenționale, există modele de periuțe de dinți electrice inteligente special pentru copii, care au aplicații pentru smartphone-uri care le oferă copiilor un fel de experiență ludică pentru a-i determina să facă mișcările potrivite pentru o curățare optimă a dinților.

Care dintre ele este cea mai bună pentru curățarea limbii?

Ca parte a acțiunilor care trebuie întreprinse pentru a avea o igienă orală temeinică, știm foarte bine că, pe lângă periajul atent al dinților, este necesar să folosim ața dentară și, eventual, o periuță.

Uneori, însă, mulți oameni uită importanța curățării limbii, găzduiesc adesea bacterii care pot cauza carii dentare, placă bacteriană sau respirație urât mirositoare.

Există pe piață instrumente specifice, ieftine și ușor de găsit, dar în același timp este ușor să găsești periuțe de dinți care pot îndeplini și această funcție.

Nu este neapărat nevoie de instrumente specifice, dar este suficientă o periuță de dinți de bună calitate.

Aproape toate periuțele de dinți manuale au o parte dedicată curățării limbii. Aceasta este, de obicei, o piesă de pe partea opusă a periilor cu un fel de racletă de silicon. Pentru a-l folosi, pur și simplu îl treceți pe limbă, clătiți și repetați operațiunea.

De asemenea, periuțele de dinți electrice au părți ale capetelor de periuță special pentru curățarea limbii, capete de periuță specifice, funcții speciale sau, la modelele mai moderne, accesorii speciale pentru a ușura acest pas.

Periuța de dinți electrică sau manuală: dintr-o privire

În acest articol, am aprofundat caracteristicile, potențialul și limitele periuțelor de dinți electrice și manuale.

În timp ce primele sunt mult mai performante, cele din urmă sunt mai mici și mai convenabile și pot fi luate cu ușurință cu dvs. în călătorii sau la birou.

Cu siguranță costul unei periuțe de dinți electrice este mai mare decât cel al uneia manuale, dar există atât de multe produse de calitate pe piață încât se poate alege din mai multe game de prețuri, unele extrem de accesibile și nu prohibitive.

Avantajul unei periuțe de dinți electrice va fi observat încă de la prima utilizare, iar utilizarea constantă a acesteia va permite cu siguranță mai puține probleme și mai puține vizite la dentist.

Este un produs care trebuie folosit cu atenție, urmând instrucțiunile și recomandările de utilizare, iar din momentul în care veți începe să o folosiți, va înlocui periuța de dinți manuală, deoarece vă veți da seama de avantajele sale enorme.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri