19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăȘtiriPlanuiești să achiziționezi o casă anul acesta prin programul Noua Casă? Iată...

Planuiești să achiziționezi o casă anul acesta prin programul Noua Casă? Iată noutățile legate de cel mai mare credit pe care îl poți solicita. Dobânzile și avansele au fost reduse

Date:

Stiri Similare

Executivul român a anunţat că va continua şi în prezent exerciţiul fiscal programul Noua Casă, ce facilitează dobândirea creditelor cu garanţie guvernamentală pentru achiziţionarea proprietăţilor rezidenţiale noi.

Un proiect de act normativ dezbatut de Ministerul de Finanţe indică faptul că plafonul garanţiilor emise pentru anul 2024 este de un miliard de euro, reducându-se cu 500 de milioane faţă de anul precedent, 2023.

Sugestia proiectului aduce în atenţie acordarea de garanţii în valoare de un miliard de lei în cadrul programului pentru 2024, faţă de 1,5 miliarde de lei cum a fost stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 80/2023.

Explicând această diminuare, documentul justificativ al propunerii sugerează că aceasta asigură o desfăşurare constantă a programului Noua Casă, prevenind astfel probleme care ar putea influenţa negativ cumpărătorii, în principal tinerii în căutarea unei case.

Suma maximă împrumutată poate ajunge la 66.500 de euro, cu un avans de doar 5%

Prin programul Noua Casă se permite accesul persoanelor la finanţări ipotecare cu sprijin statal, beneficiind de dobânzi avantajoase. Normativele specifice proiectului determină o sumă împrumutată maximă de 66.500 de euro pentru fiecare proprietate, cu un avans minim de 5% dacă costul casei nu depășește 70.000 de euro.

Dacă preţul locuinţei trece pragul de 70.000 de euro, dar nu atinge 140.000 de euro, suma maximă împrumutată poate să ajungă la 119.000 de euro, având nevoie de un avans de 15%.

Rata dobânzii pentru aceste credite variază în raport cu Indicele de referinţă pentru creditele acordate clienţilor, cu un plus de aproximativ două procente ca marjă fixă.

Conform regulilor programului, este interzisă comercializarea caselor cumpărate sub egida Noua Casă în primele cinci ani de la achiziţie, iar posibilitatea de a le închiria există doar cu acordul băncii finanţatoare şi al Ministerului de Finanţe.

Maria Ivan
Maria Ivan
Cu peste 10 ani de experiență în jurnalism, Maria Ivan aduce o perspectivă profundă și informată asupra fiecărui subiect pe care îl abordează. Dedicația sa pentru adevăr și integritate se reflectă în fiecare articol, oferind cititorilor o analiză clară și echilibrată a evenimentelor curente.

Ultimele Stiri