Găsirea și obținerea unui job reprezintă o provocare pentru mulți tineri. În acest sens, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a pus la cale un program de stimulente financiare pentru a motiva tineretul să participe activ pe piața muncii și să se adapteze eficient în mediul profesional.
O măsură importantă constă în oferirea unei Prime de Activare de 1.000 de lei pentru tinerii care se încadrează în muncă și nu primesc alocație de șomaj, dacă obțin un contract pe minimum trei luni. Această sumă nu poate fi combinată cu alte beneficii de natură similară precum prima de inserție sau prima de relocare.
Prima de Activare se împarte în două părți egale: 500 de lei la angajare și restul de 500 de lei după ce trec primele trei luni de la angajare.
Absolvenții sunt și ei încurajați printr-o primă de inserție de 1.794 de lei, acordată celor care intră în câmpul muncii în maxim 60 de zile de la terminarea studiilor.
Suma se plătește în două etape, o jumătate la angajare și restul după un an de la începerea muncii.
Primă zilnică de 55 de lei pentru locul de muncă
Agenția susține și tinerii care acceptă posturi de lucru la o distanță semnificativă de domiciliu prin prime de mobilitate.
Tinerii care se angajează la mai mult de 15 kilometri distanță de locuință pot primi o primă de încadrare de până la 55 de lei pe zi pentru un an. Iar cei care se mută pentru muncă la o distanță mai mare de 50 de kilometri de locul de origine sunt eligibili pentru o generoasă primă de instalare de 12.500 de lei.
Pentru a ușura tranziția la noul loc de muncă, cei care se deplasează pentru joburi la peste 50 de kilometri pot primi o primă de relocare de 900 de lei lunar, pe o perioadă de trei ani, pentru a acoperi 75% din cheltuielile de locuință, dar nu mai mult de 900 de lei pe lună.